arrow_drop_up arrow_drop_down
Jouw zelfbeeld bepaalt je leven
8 november 2016 
in Geluk

Jouw zelfbeeld bepaalt je leven

Iedereen heeft een zelfbeeld, al dan niet bewust. Hoe je diep van binnen over jezelf denkt, bepaalt voor een heel groot deel je leven. Je zelfbeeld beïnvloedt je gedachten en die zorgen op hun beurt voor een gevoel. En dat leidt weer tot bepaald gedrag dat uiteindelijk kan overgaan in een patroon.

Mooi om de verschillen in impact te vergelijken van iemand met een positief zelfbeeld ten opzichte van iemand met een negatief zelfbeeld.

Stel: het is vrijdag eind van de middag en je hebt mega veel zin om die avond op stap te gaan. Je mailt een vriendin en stelt haar voor om samen naar een restaurant te gaan en daarna wat te gaan drinken.  Al snel krijg je antwoord; “leuk idee, maar graag een andere keer … ik ben kapot en duik er vroeg in vanavond.”

Impact bij een positief zelfbeeld

Bij iemand met een positief zelfbeeld gebeurt iets dergelijks zoals hieronder wordt omschreven.

Gedachte: “mmmm dat is jammer, ik had er zo’n zin in om met haar op stap te gaan. Maar ik snap het wel, als ik zelf kapot ben, heb ik ook nooit trek in dat soort dingen, hoe leuk ze ook zijn. Ach weet je, ik mail X wel om te vragen of zij tijd en zin heeft”.

Gevoel: je voelt een lichte teleurstelling, maar je energieke gevoel dat je die avond op stap wil blijft.

Gedrag: je denkt na de nee van vriendin 1 heel even over na wat je wil doen, je gaat na bij jezelf of je zin hebt om met een andere vriendin op stap te gaan. Al snel weet je het, je stuurt een mail naar vriendin 2 en wacht op haar antwoord.

Impact bij een negatief zelfbeeld

Dezelfde situatie zorgt bij iemand met een negatief zelfbeeld voor een heel ander verloop van de avond.

Gedachte: “mmmm dat is jammer, ik had er zo’n zin in om met haar op stap te gaan. Zou ze echt kapot zijn of heeft ze geen zin om met mij op stap te gaan? Zou ik wat verkeerds gedaan hebben, ze was zo kort in haar mailtje?”

Gevoel: je voelt een grote teleurstelling en bent verdrietig dat het niet doorgaat. Het energieke gevoel is weg, je voelt je behoorlijk down. Grote kans dat je je al dan niet bewust niet goed genoeg voelt.

Gedrag: je zit met een treurig hoofd voor je uit te staren, er komt nog weinig uit je handen. Je keert in jezelf, omdat je zo zit te malen. Je bent misschien zelfs wat kortaf tegen degenen om je heen. Stappen wordt hem niet meer voor je die avond, in plaats daarvan wordt het een avond malen op de bank.

Jouw zelfbeeld bepaalt je leven

Hoe je diep van binnen naar jezelf kijkt of beter, hoe je diep van binnen over jezelf denkt, bepaalt de kwaliteit van je leven.

We zien de wereld niet zoals die is, maar zoals wij zijn

Ons zelfbeeld bepaalt of we helpende of beperkende gedachten hebben. Helpende gedachten geven je een fijn gevoel en zorgen voor helpend gedrag. Beperkende gedachten geven je een rot gevoel en zorgen voor beperkend gedrag.

 

Ben jij zacht of hard voor jezelf qua zelfbeeld? Laat het ons hieronder weten!  Dankjewel!

En natuurlijk tof als je het wilt delen via de social media buttons!

 

Blije groet,

Paul

 

 

Paul Smeekes – Coach

www.pj8.nl

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Paul
Door

Paul

op 12 November 2016

Ik word steeds aardiger voor mezelf, ook als iets minder uitpakt dan gewenst. De innerlijke criticus in mij zit minder vaak achter het stuur ... een wereld van verschil. Waar ga jij voor? Voor the easy way of the hard way? Of duidelijker ... ben je zacht of hard voor jezelf qua zelfbeeld?

Evelien
Door

Evelien

op 13 November 2016

Ik zit er, in dit voorbeeld, precies tussen in. Ik schiet echt niet in een halve depressie. En zal ook echt niet denken dat ze me stom vindt o.i.d. Maar ik zal ook niet de volgende mailen, maar een andere datum afspreken en van een avondje op de bank gaan genieten. ;) Toch denk ik dat ik in veel andere gevallen neig naar beperkende gedachtes. (en het feit dat ik dat denk zegt misschien alweer genoeg, grinnik...)

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 13 November 2016

ik vrees dat je daar gelijk in hebt Evelien ;-)

Trudy
Door

Trudy

op 13 November 2016

Wat een mooi verhaal.Ik herken mezelf in het negatieve zelfbeeld wat in mijn jeugd is ontstaan. Welben ik me er bewust van en probeer dingen om te draaien. Al voel ik me soms op momenten heel erg alleen.

Paul
Door

Paul

op 13 November 2016

Dank voor het compliment Trudy. Lukt het je om het om te draaien?

Monique
Door

Monique

op 13 November 2016

Ik herken mij in dat gevoel van een negatiefzelfbeeld. Dat komt door mijn verleden .doordat ik veel gepest ben .

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 13 November 2016

Hi Monique, pesten heeft enorme invloed, het kan zelfs gezien worden als een traumatische ervaring. Vind je al een beetje je weg om je zelfbeeld om te buigen?

Nicole
Door

Nicole

op 13 November 2016

Ik zit er een beetje tussenin....vind het jammer dat juist zij niet kan....zou wel direct voor een andere datum gaan. En even nadenken of ik nog een poging wil doen om een andere vriendin te vragen. En dan hopen dat zij wel kan...(toch een stukje onzekerheid wel...😉😉)....

Anita
Door

Anita

op 14 November 2016

Ik wil zo graag het positieve vasthouden, ik ben me bewust van beide opties, lastig zo'n tussenfase, maar ben vatbesloten om steeds meer naar de positieve kant te gaan en de innerlijke criticus een halt toe te roepen en mijn fijne gevoel vast te blijven houden. Helaas lukt dat niet altijd. Ben nu ook bezig met positiviteitsboek. Elke dag schrijf ik op waar ik die dag tevreden over was en wat ik kan. Dit zijn de bewijzen tegen dat negatieve zelfbeeld, bewijzen tegen de overtuigingen die ingeprent zijn(innerlijke criticus), heb de hoop dat ie ook steeds minder achter het stuur komt. Dankjewel voor je artikel en maak er een fijne dag van! Groeten Anita

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 14 November 2016

Hi Anita, wat goed dat je elke dag opschrijft waar je tevreden over bent! Je hebt dat ook in een iets andere variant waar je dagelijk 3 dingen noteert waar je dankbaar voor bent. Mooi! Ik wil graag nog wat zeggen over de innerlijke criticus. Het klinkt vast tegenstrijdig, maar die innerlijke criticus is ontstaan vanuit een goede intentie .. namelijk om jou te beschermen tegen de pijn van afwijzing. Door zelf vast kritisch te zijn, wordt de pijn minder op het moment dat een ander je afwijst ... dan kan je zoiets zeggen als .. 'Zie je wel, dat zei ik toch zelf ook al' Wat ik concreet bedoel, is dat ik hoop dat je je innerlijke criticus niet afwijst, want dat betekent dat er weerstand is en weerstand houdt het juist in stand. Kijk er als als het ware zacht naar ... laat het er zijn en zeg dan bijv. 'dank je, maar ik kies nu voor een positieve kijk op ... ' Snap je wat ik bedoel? ;-)

Anita
Door

Anita

op 14 November 2016

Dankjewel, ja soms voelt het als een gevecht met mezelf, wat ik niet kan winnen...en daar wordt ik zo moe van. Maar ga je raad meenemen in mijn betoog tegen mezelf... ach ja het kan alleen maar beter worden, daar ga ik van uit! Fijne dag!

Paul-Smeekes
Anita
Door

Anita

op 15 November 2016

Hoi Paul, na dit artikel snap ik het beter! Dankjewel, dat managen dat te leren en idd het omarmen tot zover ik zelf wil, die ikken. Dat is ook nog een leerschool maar geeft me wel meer rust ja, HoiHeb zonet de clown weer ff gebruikt, heerlijk lachen met de clienten, nu mag de relaxte ff. Goeten Anita

Annemieke
Door

Annemieke

op 15 November 2016

Ik ben altijd enorm hard voor m'n zelf geweest maar weet nu dat ik liever moet zijn voor mezelf..ik ben dit ook naar anderen dus waarom niet aardig mezelf?? Het werkt..je wordt blijer en energieker en op jouw voorbeeld van de vriendin die nee zegt : even goeie vrienden...jammer maar volgende keer beter...op zoek naar andere vriendin die ff zin heeft om mee te gaan ;)..

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies