arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat aandacht krijgt groeit
17 oktober 2018 

Wat aandacht krijgt groeit

Wat aandacht krijgt groeit, is een natuurwet die ook van toepassing is op ons leven. Gaat je aandacht uit naar het positieve dan zal dat groeien, gaat het echter uit naar het negatieve dan zal dat groeien.

Aandacht is energie

Een plant groeit door deze water te geven. Water levert de plant energie om te groeien. Als die vorm van energie niet voorhanden is, zal de plant niet groeien en uiteindelijk zelfs doodgaan.

Aandacht in de vorm van onze gedachten is ook energie. Als we denken aan het negatieve dan geven we als het ware water aan de negativiteit in ons. We voeden het waardoor het steeds groter wordt. Gelukkig geldt het ook andersom, we kunnen ook het positieve in ons voeden met positieve gedachten.

Voorbeelden

Hieronder volgt een aantal voorbeelden.

Negatief zelfbeeld

Diep vanbinnen hebben de meeste Pleasers een negatief zelfbeeld en het lukt maar weinig Pleasers dit om te buigen naar een positief zelfbeeld. De reden dat het weinigen lukt is eenvoudig. We kunnen doen wat we willen, maar zolang de Innerlijke Criticus in ons ‘water blijft geven’ aan ons negatieve zelfbeeld is het een kansloze missie. Dag in dag uit bevestigen we onszelf op de één of andere manier dat we niet goed genoeg zijn. Of zit de Innerlijke Criticus bij jou nooit aan het stuur?

wat aandacht krijgt groeit

Misschien herken je het wel dat je goed bezig bent, je het allemaal snapt en dat het je niet of niet altijd lukt om het geleerde toe te passen in de praktijk. Wat gebeurt er dan in jou? Geef je jezelf een schouderklop en zeg je tegen jezelf dat je goed bezig bent? Of baal je ervan en vind je jezelf een sukkel dat het je nog niet lukt het in de praktijk te brengen? In het eerste geval voed je het positieve en in het tweede voed je het negatieve. Drie maal raden welke meer kans geeft op de groei die je voor ogen hebt.

Veranderingen op het werk

De laatste jaren is er veel verandering in de zorg. Er moet meer met minder en dit gaat ten koste van de aandacht voor de cliënt. Medewerkers kunnen hun werk daardoor niet meer doen zoals ze het het liefst zouden doen. Het liefst zouden ze de cliënt juist meer aandacht geven in plaats van minder.

Wat ik hierbij vaak zie gebeuren, is dat de medewerker vooral energie steekt in datgene wat niet meer kan en niet of nauwelijks stilstaat bij wat nog wel kan. Ja het is minder en het is niet zoals jij het het liefst zou zien, maar je bent er nog steeds voor de cliënt. Je voegt nog steeds enorme waarde toe voor hen! Door je aandacht te richten op wat niet meer kan, doe je jezelf en uiteindelijk ook de cliënt te kort.

Of je nou in de zorg werkt of ergens anders, stel jezelf de volgende vraag. Focus jij je op de 10% die je niet meer kan doen of ben je met je volle aandacht bij de 90% die er nog steeds is?

Financiële problemen

Als je elke maand geld te kort komt of je hebt nog schulden weg te werken, is het niet vreemd dat het je af en toe boven de pet groeit. Het helpt echter niet als je met je aandacht daar nog een schepje bovenop doet door in gedachten steeds stilt te staan bij het tekort. Elke gedachte over hoe je het zover hebt kunnen laten komen, wat je allemaal anders had moeten doen, wat je nu moet missen en wat er allemaal kan gebeuren, maakt het probleem alleen maar groter. Waarom? Omdat alles wat je aandacht geeft groeit. Door je gedachten voed je de negativiteit en door de zelfafwijzing ook je negatieve zelfbeeld.

Vanzelfsprekend werkt het veel beter als je je aandacht focust op wat je kan doen om het tekort op te lossen. Het neemt de uitdaging van je financiële tekort niet direct weg, maar het draagt eraan bij dat je in actie komt en stappen onderneemt de uitdaging aan te pakken. Op die manier neem je jouw verantwoordelijkheid en dat geeft kracht. Het draagt dan bovendien bij aan jouw gevoel van eigenwaarde, een positiever zelfbeeld.

Relationele problemen

Is je relatie niet meer zo geweldig als in het begin en ben je daar in je hoofd veel mee bezig? Zo ja, wat doe je daar dan aan? Ben je in je gedachten voornamelijk bezig met alles wat niet goed gaat, waarom je partner zo onattent is, jou er alleen voor laat staan, etc? Of ga je de uitdaging aan door het uit te spreken en gezamenlijk te zoeken naar een oplossing? Als je dat beiden nog wilt natuurlijk.

Als jouw aandacht met name gaat naar de negatieve dingen in de relatie dan zal dat groeien. Jouw gedachten voeden het negatieve en dat werkt destructief voor zowel je relatie als jezelf. Of je in jouw gedachten de oorzaak nou bij je partner of bij jezelf neerlegt, maakt niet uit.

Je kan jouw energie ook richten op de oplossing van de relatieproblemen. Bijvoorbeeld door het bespreekbaar te maken, samen te zoeken naar een oplossing en daaraan te werken. Je steekt je energie dan niet in het probleem, maar in de oplossing.

energie

Wat aandacht krijgt groeit

Dit artikel is niet bedoelt om recht te praten wat krom is en ook is het geen advies om als ‘positivo’ door het leven te gaan. Iedereen komt in het leven uitdagingen tegen en het is aan jou hoe je daarmee omgaat. Steek jij liever jouw energie in het aangaan of oplossen van die uitdaging of gaat je aandacht vooral uit naar het negatieve, naar doemscenario’s en allerlei andere zaken waarmee je niets oplost en het alleen maar erger maakt?

Steek je energie in de oplossing, niet in het probleem

Ik wens je veel wijsheid.

PS in de Stop Met Pleasen Community steek je je energie in de oplossing en niet in het probleem. Klik hier voor meer informatie.

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach
Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Leny
Door

Leny

op 17 October 2018

Paul dat is mooi verwoord. Ik zit midden in het proces mbt accepteren dat ik chronisch ziek ben en veel beperkingen heb. Ik ga vanaf nu het water geven als metafoor gebruiken en geen water meer geven aan alles wat ik nooit meer kan. Ik ga vanaf nu water geven aan de dingen due ik nig wel kan!!!🙏🍀 Lieve groet Leny

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 18 October 2018

Dankjewel Leny, ik hoop dat die metafoor het zonnetje meer laat schijnen. Sterkte en succes Leny en een warme groet terug

Mariëlla Miraglia
Door

Mariëlla Miraglia

op 18 October 2018

Hoi Paul, Wat heb jij dat ff mooi, toepasbaar en vooral helder gedeeld met ons. Ik denk dat iedereen het eigenlijk wel weet dat positiviteit constructief is, maar het negatieve is veel makkelijker toe te passen in ons gedrag denk ik. Daarbij zit het ook in het bewust zijn wat groei is en kan zijn. Willen de meeste mensen groei denk je? Als je weet wat positiviteit in groei kan omzetten , zou je niet anders willen toch?!:) Gelukkig ervaar ik magie uit positiviteit.aar ondanks wil ik je hartelijk danken voor jouw blog nu. En je verdient het water te krijgen nu want daar groei jij ook van en dan komen er nog meer even-bij- stil - staatjes. Hartelijke Groet van Mariëlla Miraglia

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 19 October 2018

Graag gedaan Mariëlla ... en dankjewel dat je mij water geeft :-)

Pol
Door

Pol

op 30 June 2019

Tja positieve aandacht een voorbeeld de een is zo positief dat de aandelen gaan zaken steekt al zijn tijd in een daling en gaat short de ander is zo positief dat de aandelen gaan stijgen steekt al zijn tijd in een stijging en gaat long toch zal er op het einde van de dag áltijd een verliezer zijn zoniet twee

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 30 June 2019

Hi Pol, het is mij niet duidelijk welk punt je wil maken, fijn als je dat toe wil lichten. Alvast dank

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies