arrow_drop_up arrow_drop_down
Waar heb jij spijt van?
28 april 2016 

Waar heb jij spijt van?

Stel dat je vandaag het bizarre nieuws krijgt dat iedereen van jouw bouwjaar nog maar één dag te leven heeft. Een lugubere en onrealistische gedachte natuurlijk, maar probeer je eens voor te stellen dat het echt waar is.

Waar zou je spijt van hebben als je terugkijkt op je leven?

 

Definitie van spijt

Handig om te kijken naar de definitie van spijt.

Spijt is een negatieve emotie met de wens dat men anders had gehandeld bij het besef of vermoeden dat een alternatieve handeling een beter resultaat tot gevolg had gehad.

Bron; wikipedia

 

Top 5 spijtbetuigingen

Er is onderzoek gedaan naar waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben. De top vijf luidt als volgt;

  1. had ik maar de moed gehad om mijn eigen leven te leiden, zonder altijd proberen te voldoen aan de verwachtingen van anderen
  2. had ik maar niet zo hard gewerkt
  3. had ik maar de moed gehad om te zeggen wat ik wilde
  4. had ik maar contact gehouden met mijn vrienden
  5. had ik mezelf maar meer geluk gegund

 

Het is nog geen twaalf uur

spijtHerken je deze punten? Als je terugkijkt op je leven zou je dan liever anders gehandeld hebben? Het goede nieuws is dat het nog lang geen twaalf uur is. Laat dit je wake-up call zijn. Je hebt nu de keuze hoe je de rest van je leven leidt … maak er wat moois van!

 

 

Leuk als je hieronder laat weten welke van de vijf spijtbetuigingen het meest van toepassing is/zijn op jou. Die van mij zie je hieronder bij reacties.

Ben je een Pleaser en wil je voorgoed afscheid nemen van je pleasegedrag? De Stop Met Pleasen Commnity zorgt voor een blijvende verandering!

 

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach

 

 

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Paul
Door

Paul

op 28 April 2016

Nummer 1 en 2. Lang heb ik (onbewust) willen voldoen aan verwachtingen van anderen. Of beter gezegd, aan verwachtingen waarvan ik dacht dat ze die van me hadden. Ik heb me daardoor o.a. willen bewijzen door opleidingen te doen en hard en veel te werken. Gelukkig ben ik daar nu veel bewuster van zodat ik vaak andere keuzes maak.

Nicole
Door

Nicole

op 1 May 2016

1 en 5.... Meer voor mijzelf opkomen....doen wat ik eigenlijk wil....er nu achter komen dat je daar eigenlijk nooit te oud voor bent!

Annemieke
Door

Annemieke

op 1 May 2016

1 en 3... gelukkig op tijd ogen geopend om deze twee te vernieuwen naar een leven waarin ik voel en zeg en bepaal wat ik denk dat goed is!!

Charlie
Door

Charlie

op 1 May 2016

Ben nog lang niet zover ...

Charlie
Door

Charlie

op 1 May 2016

1 en 3 :)

inge
Door

inge

op 2 May 2016

Meer voor mezelf op komen . En niet altijd mezelf op de laatste plaats zetten . Ook eens nee durven zeggen

Sandra Traas- Remijn
Door

Sandra Traas- Remijn

op 4 May 2016

No. 1 en 3 No 1 is opnieuw door deze zin, de bewustwording. Weer eraan denken en er ook naar handelen. No 3: is een kwestie van gewoon doen, actie en zien wat er gebeurt

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies