Voordat ik doodga wil ik ...
arrow_drop_up arrow_drop_down
13 juni 2015 

Voordat ik doodga wil ik ...

Vorige week werd ik geïnspireerd door een korte ‘TED Talk’ presentatie (6.20 minuten) van Candy Chang; “Before I die I want to …”. “Voordat ik doodga wil ik …”. Het liet me een mooie manier zien hoe je stil kunt staan bij wat belangrijk is in je leven en hoe je dat met elkaar kunt delen.

 

Sta jij erbij stil wat belangrijk voor je is?

Word je meegesleept en leef je onbewust van dag naar dag? Of ben je wel bewust dat je iets wilt doen … of dat er nog iets is om aan te werken, maar ga je het niet echt aan? Helaas weet ik uit ervaring dat dit voor veel mensen het geval is. Heel eerlijk; ondanks dat ik een persoonlijke missie heb en veel bewuster leef dan ooit tevoren moet ik zeggen dat het mij ook nog wel eens gebeurt 😉

Daarom daag ik jullie uit met mij mee te doen. Laat weten wat je wilt doen voordat je doodgaat.

Vind je doodgaan een lugubere gedachte dan mag je het ook ombuigen naar bijvoorbeeld; Voordat ik 100 word wil ik … Voor mezelf hou ik het op; Voordat ik doodga wil ik …, omdat dit voor mij veel krachtiger is en mij meer aanzet om NU actie te ondernemen in plaats van het uit te stellen.

 

Voordat ik doodga wil ik …

Tja, dan moet ik er natuurlijk zelf ook aan geloven he 😉

Ik heb het geluk dat mijn partner Anita mij regelmatig confronteert met mijn gedrag. Dat kan best confronterend zijn, maar ik vind het fijn dat ik zo’n spiegel hebt! Afgelopen weekend kwam schuldgevoel aan de orde.

Omdat ik mede door mijn scheiding kennelijk nog schuldgevoelens heb richting mijn zoon Jesper vertoon ik regelmatig ‘pleasegedrag’. Als ik wil dat hij iets doet, zeg ik bijvoorbeeld; “ga je zo je tanden poetsen”?  Door het in een vragende vorm te doen geef ik hem eigenlijk een keus, terwijl ik van hem verwacht dat hij het direct doet. Ik ben dan niet fair en ik geef niet duidelijk aan wat ik wil. Dat ben ik wel als ik zeg; “Jesper, ik wil dat je nu je tanden poetst en over 5 minuten in bed ligt”.

 

 “Voordat ik doodga wil ik …

… leven zonder schuldgevoel”

 

tip

Tip; zeg niet wat je NIET meer wilt; “voordat ik doodga wil ik niet meer leven met een schuldgevoel”. Zeg wat je wel wilt; “voordat ik doodga wil ik leven zonder schuldgevoel”.

Gaaf als je dit voor jezelf helder hebt. MAAR …. wat schiet je ermee op als je er geen actie aan verbindt? OK, je hebt helder wat belangrijk voor je is. Maar als het echt zo belangrijk voor je is dan ga je er direct mee aan de slag toch! Daarom plak ik er een tweede uitdaging aan vast.

 

Wat ga je NU doen om het waar te maken?

Je kan namelijk altijd NU al wat doen. Stel dat je hebt gezegd; Voordat ik doodga wil ik een boek schrijven. Dan zeg ik niet dat je vandaag al hoofdstuk 1 klaar moet hebben. Dat is niet realistisch. Wat je bijvoorbeeld wel kan doen, is een lijst maken met mogelijke onderwerpen waarover je wilt schrijven. Of je stelt een globale inhoudsopgave op als je het onderwerp al weet.

Het laatste heb ik zelf gedaan toen ik mijn boek schreef.

Breng de bal aan het rollen, als je dat niet doet dan is de kans groot dat je het uitstelt. En van uitstel komt helaas vaak afstel.

Dit ga ik er nu aan doen;
 

“Voordat ik doodga wil ik …

… leven zonder schuldgevoel”

Wat ga ik daar NU aan doen?

Een mail sturen naar Suzanne dat ik dit als coachvraag

inbreng bij onze eerstkomende afspraak *

 

* Suzanne is een goede vriendin en oud studiegenoot van de Coach opleiding. Met Suzanne bel ik regelmatig en eens in 3 maanden spreken we met elkaar af. Naast vriendschap kan je dit ook zien als een vorm van intervisie waarbij we elkaar scherp houden en helpen met onze persoonlijke ontwikkeling.

 

Waarom vraag ik je om het met ons te delen?

Mijn eigen voorbeeld van hierboven deelde ik heel bewust met jou!

Als je deze ‘oefening’ alleen in je hoofd doet dan blijft het vaak bij de gedachte. Als je het voor jezelf op papier zet dan is dat veel krachtiger. De meeste impact heeft het echter als je het deelt met anderen.

doe het samenBespreek het bijvoorbeeld met je partner, collega, etc. Nog mooier is het als je het ook deelt met ons op de site zodat anderen het kunnen zien, desnoods anoniem. Het mooie daarvan is dat je elkaar daarmee inspireert. Door het samen te doen, vergroot je de kans op succes! En natuurlijk is het een extra stok achter de deur als je het met anderen deelt, dat komt omdat je een soort van morele verplichting voelt om er echt mee aan de slag te gaan.

En dat werkt hoor; ik heb net de mail naar Suzanne gestuurd … nu kan ik niet meer terug 🙂

 

Doe met me mee!

Super als jij ook mee wil doen! Vul dit dan hieronder bij “jouw reactie” in.

Het is helemaal gaaf als je jouw partner, vriend(in), collega of ….. vraagt hetzelfde te doen en dit ook hieronder met ons te delen. Zo creëer je een gezamenlijke stok achter de deur om er echt mee aan de slag te gaan.

Dus;

Wat wil jij doen voordat je doodgaat? *

*vul in bij “jouw reactie” onderaan de pagina

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach
Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, coach en oprichter van PJ8 Pleaser Coaching. Ruim 40 jaar lang ben ik een Pleaser geweest en weet daardoor als geen ander wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Inmiddels heb ik duizenden mensen geholpen via 1 op 1 coaching, de Stop Met Pleasen Community, lezingen, webinars, trainingen, workshops, blogs en/of coaching programma's. Daarnaast heb ik het boek HELP! IK BEN EEN PLEASER geschreven. Pleasers helpen zichzelf te helpen is mijn missie, daar word ik blij van! Iedereen kan leren zichzelf op de eerste plek te zetten!
Paul

Door

Paul

op 13 June 2015

Mijn voorbeeld; "Voordat ik doodga wil ik ... leven zonder schuldgevoel" Wat ga ik daar NU aan doen? Een mail sturen naar Suzanne dat ik dit als coachvraag inbreng bij onze eerstkomende afspraak (heb ik inmiddels gedaan)

Ron

Door

Ron

op 15 June 2015

... Trachten maximaal te genieten van dit leven, wetende dat de grootse voldoening die bestaat, vanzelf ontstaat door anderen een stapje verder te helpen. Wat ik nu ga doen is hetzelfde dan gisteren... Genieten van de zon als ze schijnt, van inspirerende gesprekken met positieve mensen, van frisse ideeën, onze mooie wereld en zo veel meer..

Paul

Door

Paul

op 15 June 2015

Mooi Ron....zo te lezen leef je heel bewust! Mooi!

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies