arrow_drop_up arrow_drop_down
24 december 2016 

Proberen bestaat niet

Proberen is niets! Geen idee waarom dit slappe woord ooit is bedacht, want proberen bestaat niet! Ik krijg er jeuk van als ik het iemand hoor zeggen. Helaas wordt het zo vaak gebruikt dat ik flink wat te krabben heb 🙂 Maar waarom bestaat het niet?

Proberen bestaat niet

Als ik iemand tijdens een coachtraject hoor zeggen “ik ga het proberen”, kan ik me niet inhouden om die persoon bewust te maken dat het niet bestaat. De ander zit tegenover mij, ik neem een glas in mijn hand en steek mijn hand uit en zeg “probeer dit glas eens vast te pakken.” Altijd leuk om het verbaasde gezicht te zien bij zo’n vreemde vraag 🙂 Elke keer weer pakt de gecoachte het glas uit mijn hand waarop ik zeg “nee, nu probeer je het niet, nu pak je hem.” En wederom een verbaasde blik.

En dan valt het kwartje, je kan niet proberen het glas te pakken, je pakt het of je pakt het niet.

Proberen is slap

Ik krijg niet alleen jeuk, omdat het een woord is dat wat mij betreft niet bestaat. Het gaat me vooral om de consequenties die aan het woord gekoppeld zijn. Het is een slap woord dat ervoor zorgt dat je jezelf een excuus geeft om ergens voor weg te lopen of het halfbakken aan te gaan en vervolgens te falen.

Als je het woord gebruikt, leg je de lat laag voor jezelf. Drie keer raden wat het gevolg is. “Ik heb het geprobeerd, maar het is niet gelukt” hoor je dan.

Krachtig taalgebruik

Jouw taalgebruik zegt heel veel over jou, onder andere over de verantwoordelijkheid die je neemt voor je eigen leven. Als proberen slap is, wat zeg je dan wel? Hier wat alternatieven:

  • Ik ga het doen

Dit is al een stuk beter, omdat het erop lijkt dat er een beslissing is genomen om het te gaan doen. Maar het woord gaan werkt verzwakkend. Er is nog steeds een uitweg om het niet te doen.

  • Ik doe het

Dat is krachtig, hier kan je niet omheen. Er is geen kans meer om ervoor weg te lopen, je doet het!

  • Ik doe het nu

Dit is krachtig EN je komt er gelijk door in actie. Dus als het nu kan, doe het!

Twee keuzes

Het is simpel, als proberen als optie afvalt, zijn er nog maar twee keuzes;

Je doet het of je doet het niet

Maak een einde aan de smoesjes die je jezelf aanpraat als je ergens voor wegloopt of ergens niet in slaagt, omdat je het halfbakken bent aangegaan. Doe het of doe het niet! Neem je het besluit het niet te doen, kom er dan ook gewoon voor uit. Niet in de laatste plaats richting jezelf.

Kijk jezelf eens in de spiegel aan en wees eerlijk tegen jezelf;

Ben jij vooral van het proberen of van het heel bewust (niet) doen?

Neem een besluit, ben je klaar met proberen? In de Stop Met Pleasen Community probeer je het niet, maar doe je het! Klik hier voor meer informatie.

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach

 

 

 

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Leny
Door

Leny

op 26 December 2016

Paul het klopt wat je zegt. Het is te gemakkelijk en slap om te proberen.

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 26 December 2016

Dank je Leny ... dus jij probeert het niet meer, maar je doet het? ;-)

Lennie
Door

Lennie

op 26 December 2016

Mmm, ben het daar niet helemaal mee eens. Ik denk dat het wel met leeftijd/volwassenheid te maken heeft. Voor iedere volwassene is het een absolute waarheid maar daartegenover staat dat ik nog vrijwel dagelijks tegen mijn ( kleine, onderbouw) kinderen roep: van proberen kun je leren!

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 26 December 2016

Het rijmt natuurlijk lekker om tegen kids te zeggen 'van proberen kun je leren'. Waar het mij vooral omgaat is dat ze het dan ook echt doen en met volle overtuiging. Daarom ben ik meer van wat E hierboven zegt; 'alles wat je wil, kan je'. Misschien een idee om dat er achteraan te zeggen tegen de kinderen? ;-)

E
Door

E

op 26 December 2016

Wij leren onze kinderen: Alles wat je wil, kan je! Zo staan wij zelf ook in het leven.

Paul-Smeekes
Sanne
Door

Sanne

op 27 December 2016

Mooi gezegd van E, maar ik ben het er niet mee eens dat alles wat je doet of wil ook lukt. De dingen moeten wel realistisch zijn. Als je als kind zijnde altijd leert dat alles wat je wil, ook lukt, ligt de lat heel hoog. Wat nu als het dan niet lukt of niet haalbaar schijnt te zijn? Als je iets wil moet je ervoor gaan. Je leert er altijd wat van en komt er sterker uit.

Nina
Door

Nina

op 27 December 2016

Ever tried ever failed heb ik geleerd. Als perfectionist leer ik mijzelf dat falen mag. En dat het misschien ook wel fijn is, want omdat ik faal blijf ik doorgaan in het proberen het beter te doen.

Ans
Door

Ans

op 16 December 2018

Ik zei ook altijd tegen de kids op het werk van proberen kun je leren Nu We doen het gewoon en gaat het niet goed. Jammer dan falen mag Zo sta ik er ook zelf in nu doen of niet doen

Paul-Smeekes
Rick S
Door

Rick S

op 7 August 2019

Aldus Yoda;) 'Do or do not. There is no try' -Star Wars epV

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 8 August 2019

Leuk Rick, ik wist niet dat dit ook zo terugkwam in Star Wars :-)

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies