arrow_drop_up arrow_drop_down
Pleaser tip 1 - Nee zeggen
13 mei 2016 
in Geluk

Pleaser tip 1 - Nee zeggen

Nee zeggen is moeilijk voor de meeste Pleasers. De voornaamste reden hiervoor is angst voor afwijzing. Als Pleaser ben je bang om zelf afgewezen te worden en vind je het vervelend om de ander af te wijzen. Daarom zeg je ja zonder bij jezelf te rade te gaan of je het wel echt wil.

 

Je wijst de ander niet af met nee zeggen

Ben je bang dat je een ander afwijst als je nee zegt? Zo ja, dan is die angst vaak niet realistisch. Het volgende kan hierbij helpen.

Stel jezelf de vraag; zeg ik nee tegen een mening/verzoek of tegen iemands gevoelens?

 

inzicht Pleaser“Als je nee zegt tegen iemands mening of verzoek dan wijs je de persoon niet af, maar de mening of het verzoek”

 

Als de ander zich dan afgewezen voelt, zegt dat iets over die persoon en niets over jou!

 

Een recent voorbeeld van (ex-)Pleaser Judith

“Enige tijd geleden heb ik besloten niet meer aan collectanten te geven. Ik heb zelf jaren collecte gelopen en vind dat het niet aan de burger is langer op deze wijze geld binnen te halen terwijl de hoge heren hun strijkstok ermee behangen, dus einde collecte. Ik geef dus aan geen enkele collecte meer, gewoon een beslissing van mezelf.

Stichting kansarme kinderenGisteren ging de bel, mijn buurvrouw stond met haar perfecte dochtertjes voor de deur. De dochters deden het woord en vertelden dat ze collecteerden voor kansarme kinderen. PATS twee zwakke plekken ineen.

Goed bedacht buurvrouw dacht ik nog, maar wat ga ik doen? Hou ik me vast aan de afspraak met mezelf om niet meer te geven aan collectes of verbreek ik die afspraak, omdat ik mijn buurvrouw en vooral haar kinderen wil pleasen?

Ik neigde naar het pleasegedrag, omdat ik vind dat je kinderen niet in de kou kunt laten staan. Of ze nou kansarm zijn of collecteren, nee zeggen was geen optie.

Tegelijk realiseerde ik mij dat het afwijzen van het verzoek om te doneren niets te maken heeft met het afwijzen van haar kinderen en dat de buurvrouw verantwoordelijk is als de kinderen zich afgewezen voelen, niet ik. Het is haar keuze haar kindertjes op deze wijze in te zetten en niet de mijne.

Dus “nee, ik geef niet meer aan collectanten” zei ik vastbesloten, helaas nog wel met een ‘sorry’ erachteraan die nergens voor nodig was.

Soms voel ik de inzichten die ik krijg, het dicht bij mezelf blijven en nee zeggen als hardheid, maar aan de andere kant wil ik gewoon niet meer pleasen!”

Judith

 

 Wat nou als ik me achteraf schuldig voel?

Als je je als Pleaser achteraf schuldig voelt als je nee hebt gezegd, is dat een vorm van zelfafwijzing. Je vindt namelijk dat je iets niet goed hebt gedaan of op zijn minst vraag je jezelf dat af.

Je hebt voor jezelf gekozen en je een keer niet weggecijferd voor de ander. Daar mag je trots op zijn. Als het gevoel van schuld echter overheerst dan komt dat, omdat je negatieve zelfbeeld diep van binnen nog in je voortleeft. Het kost tijd om dat om te buigen naar een positief zelfbeeld. Ga daarmee aan de slag en gun jezelf de tijd die het nodig heeft.

Bovendien zal je merken dat de ander jouw nee meestal lang niet zo vervelend vindt als jij van te voren had bedacht. Als je dit een aantal keer ervaart, wordt nee zeggen makkelijker voor je.

 

 Wat nou als de ander toch wil dat ik ja zeg?

Er kan zich een situatie voordoen dat de ander aanhoudend is en toch wil dat je ja zegt. En Pleaser als jij bent, ben je alsnog geneigd om daarin mee te gaan.

opdrachtMaar sta er eens bij stil wat de ander daarmee eigenlijk zegt. Dat komt in de buurt van; “jouw behoeften interesseren mij niet, ik wil gewoon dat je het doet.” Behoorlijk respectloos vind je niet? Het is dus helemaal geen verzoek, het is een opdracht.

Die ander wil dan gewoon zijn zin hebben en ziet alleen zijn eigen ‘waarheid’ en neemt niet de moeite om die van jou te willen zien.

De keuze is aan jou; ben je een Pleaser en zeg je alsnog ja tegen de ander of blijf je bij de ja tegen jezelf? Vraag je daarbij af waarom je jezelf weg wil cijferen voor iemand die jou respectloos behandelt. Pleaser of niet, zo iemand verdient jouw goedheid toch niet of wel?

 

Dit artikel is een onderdeel uit het boek dat ik nu aan het schrijven ben;  ‘HELP! Ik ben een Pleaser’. Je kunt hier gratis de eerste vier hoofdstukken downloaden.

 

Vind je dit artikel waardevol? Leuk als je het wilt liken en/of delen … wie weet help je er een ander mee.

 

IMG_3258

Paul Smeekes – Coach

www.pj8.nlCoaching

HELP! Ik ben een Pleaser boek

 

 

 

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Charlie
Door

Charlie

op 15 May 2016

Wat een mooi en herkenbaar pleaser-voorbeeld

Paul
Door

Paul

op 15 May 2016

Met dank aan Judith 'Charlie'

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies