arrow_drop_up arrow_drop_down
Pleasegedrag leidt tot serieuze problemen
4 augustus 2016 
in Geluk

Pleasegedrag leidt tot serieuze problemen

Pleasegedrag leidt voor veruit de meeste Pleasers tot serieuze problemen. Dat bleek uit het onderzoek dat ik deed voor mijn boek HELP! Ik ben een Pleaser.  Door middel van korte enqûetes heb ik een aantal vragen gesteld, een paar antwoorden deel ik hier met jou.

 

Heeft jouw pleasegedrag (ooit) tot serieuze problemen geleid?

Ja = 62,2%

Nee = 37,8%

Onder serieuze problemen wordt hier zware stress, burn-out en/of een depressie verstaan. Voor bijna twee derde van de Pleasers heeft hun pleasegedrag tot serieuze problemen geleid met alle gevolgen van dien.

 

Zou je wat aan je pleasegedrag willen veranderen?

Ruim de helft van de Pleasers geeft aan dat ze nu nog iets willen veranderen en een derde deel geeft aan dit in het verleden al gedaan te hebben.

Ja graag = 54,1%

Nee, ik ben goed zoals ik ben = 13,5%

Heb ik in het verleden al gedaan en is goed zo = 32,4%

 

Ik heb het niet concreet gevraagd, maar het lijkt erop dat een groot deel van de Pleasers niet (geheel) tevreden is met wie ze zijn. Dat is precies wat ik tegenkom in de coachtrajecten die ik doe. Er is veel weerstand, veel zelfafwijzing en juist daardoor staat die 54,1% de gewenste verandering in de weg.

Daarnaast bleek uit de contacten die ik had in het kader van het onderzoek dat veel Pleasers pas iets gingen veranderen aan hun pleasegedrag als er iets vervelends gebeurde en de maat vol was. Denk hierbij weer aan zware stress, een burn-out of een depressie, maar ook aan andere heftige dingen zoals een scheiding of een ziekte. Zo jammer!

 

HELP! Ik ben een Pleaser programma

Behoor jij tot de 54,1% die graag wat wil veranderen aan je pleasegedrag? Of ken jij iemand die tot die groep behoort? Wacht dan niet tot de maat vol is en kijk hier voor meer informatie.

Of je nou kiest voor het boek, de cursus of coaching, het brengt je bewustwording en inzichten. Daarnaast biedt het je de benodigde tools om een stevige basis te creëren. Als je daarmee aan de slag gaat, zal je in staat zijn de tips volledig te benutten. Alleen op die manier zorg je voor een duurzame verandering van je pleasegedrag.

 

Help jezelf of help een ander

Heb je interesse? Klik dan hier voor meer informatie en deel dit bericht met je vrienden.

Is het niks voor jou, maar kan je er een ander mee helpen? Deel dit bericht dan met hem of haar. Een Pleaser zal je eeuwig dankbaar zijn … en ik ook :-)

 

Blije groet,

 

Paul

 

 

Paul Smeekes – Coach

www.pj8.nl

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Sandra
Door

Sandra

op 7 August 2016

Hoi Paul, Toch wil ik graag even reageren. Het veranderen van het please gedrag kost heel veel tijd, moeite en energie maar dat is het dubbel en dwars waard. Het probleem waar ik nu echter tegenaan loop is het feit dat ik nu een aantal dingen voor en vanuit mezelf doe waar ik me prettig bij voel. Ik sport, ik bezoek wekelijks de sauna en spreek vaker af met vriendinnen. Echter deze verandering doet mijn relatie geen goed. We hebben nu dagen achtereen ruzie over het bestedingsgedrag van mij ( sportschoolabonnement inclusief gratis gebruik spa) brandstofkosten, consumptiegebruik als we weggaan etc etc. Vreselijk, terwijl ik toch mijn eigen geld verdien. Wat kan ik hieraan doen? Ik ben soms echt radeloos...

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 7 August 2016

Hi Sandra, dank voor je reactie. Ik ben het met je eens hoor dat het niet aan komt waaien en dat het o.a. tijd kost om het te veranderen. Om op je vraag in te gaan. Het is moeilijk om hier zo iets over te zeggen, maar het werrpt wel vragen bij me op. - Gunt jouw partner jou niet dat je tijd voor jezelf hebt? - Jouw partner waardeert niet wat je nu doet ... doet hij zelf ook iets dergelijks? (wat tijd en geld kost) - Heb je een gelijkwaardige relatie? Ik kan alleen zeggen hoe ik erin zit. Ik gun mijn partner haar eigen ruimte en andersom is dat ook zo. Wij gaan respectvol met elkaar om en hebben vertrouwen in elkaar. Als je wilt sta ik er voor open een keer te bellen. Aankomende week heb ik samen met met zoon vakantie, de week daarna is mogelijk als je dat wilt. Sterkte en groetjes, Paul

Sandra
Door

Sandra

op 18 September 2016

Hoi Paul, Sorry, jij had mij een bericht gestuurd. Voor mijn en jouw vakantie heb ik jouw eerlijke reactie gelezen. Fijn, maar uiteraard zet mij dit wel aan het denken.Of mijn man dit mij gunt? Ik heb het hem gevraagd; hij zegt van wel maar vindt het ook moeilijk. Hij werkt veel en ziet dat ik meer "vrije"tijd heb. Hijzelf heeft 1 grote hobby en dat is koffie. Hij heeft laatst een erg dure espressomachine gekocht en ik zeur daar niet over, ik vind dat juist fijn en we genieten er met z'n allen van. Heb ik een gelijkwaardige relatie? Ik denk het niet. We hebben dit wel gehad, dezelfde interesses, behoeftes, verlangens e.d. maar ik heb steeds meer het idee dat ik gaandeweg aan het veranderen ben, ik ben juist op zoek naar meer rust, balans en stabiliteit en dit lokt reacties bij hem op waar ik moeilijk mee om kan gaan, althans, ik weet de juiste manier niet. Meestal ga ik er tegenin, ik wordt heel boos, zelfs woedend op hem en soms zeg ik maar beter niks en houdt ik voet bij stuk maar ik heb niet het idee dat deze manieren van met elkaar omgaan, de oplossing is. Heeft iemand advies? Liefs, Sandra

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 19 September 2016

Hi Sandra, ik neem via mail contact met je op, ik bespreek dit graag 1 op 1 met je.

Caroline
Door

Caroline

op 11 August 2016

Sandra: alsof ik mijn eigen verhaal lees. Alleen BeGIN ik hier niet eens aan! Weerstand partner te groot!. Op Paul zijn 1e vraag zou ik antwoorden: ja Op vraag 2 en 3 is antwoord; nee

Paul
Door

Paul

op 11 August 2016

Hi Caroline, voor jou geldt hetzelfde als voor Sandra. Volgende week kunnen we als je wilt een keer bellen. Laatmaar weten of je daar behoefte aan hebt ok. Groetjes, Paul

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies