arrow_drop_up arrow_drop_down
Je Persoonlijke Missie - Bepaal nu wie je de rest van je leven wilt zijn
15 februari 2015 
in Geluk

Je Persoonlijke Missie - Bepaal nu wie je de rest van je leven wilt zijn

Met een persoonlijke missie op zak, maak je veel eenvoudiger de juiste keuzes. Het is je kompas die je door jouw leven leidt.

Niemand wordt gelukkig door het leven van een ander te leiden. Hiermee bedoel ik dat je je aanpast aan je omgeving en niet stilstaat bij je eigen doelen, behoeften etc. Je leidt dan een leven waarvan je denkt dat anderen dat van je willen. Stop daarmee; het is JOUW leven dus doe ermee wat voor JOU goed voelt!

Een persoonlijke missie helpt daar enorm bij. Maar waarom is het zo belangrijk?

 

Een persoonlijke missie geeft je richting

persoonlijke missieVeel mensen nemen beslissingen zonder dat ze weten waarom ze dat doen. Dat is niet zo gek als je niet weet waar je naar toe wilt.

Zeg nou zelf; hoe mooi zou het zijn als je weet wat je wilt op het moment dat je voor een belangrijke keuze in je leven staat. Wel of niet die baan, wel of niet dat huis kopen, past die partner bij me of niet, etc. Als je weet waar je voor staat dan is het maken van de keuze vaak een stuk makkelijker.

Bij mij heeft mijn persoonlijke missie een belangrijke rol gespeeld bij de vraag of ik een eigen bedrijf zou starten of niet. Best een pittige keuze toch? Maar een stuk minder pittig, omdat ik weet waarvoor ik sta en wat mijn doelen zijn in het leven. Ik weet wie ik ben en wil zijn!

 

Zo maak je een persoonlijke missie

Mooi dat een persoonlijke missie helpt om makkelijker keuzes te maken, maar je moet dan natuurlijk wel eerst keuzes maken wat je doelen en behoeften zijn. Maar hoe doe je dat? Vet lastig? Valt wel mee hoor 🙂 Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, ik heb gekozen voor de snelweg. Maar ik ben er niet in één keer heengereden zonder te stoppen. Ik heb het niet in één dag gedaan, maar in verschillende etappes. Totdat het uiteindelijk helemaal goed voelde.

Klik hier voor een voorbeeld van mijn eigen persoonlijke missie. Wellicht dient het als inspiratie. Het is zeker niet de bedoeling dat je deze één op één overneemt. Het is namelijk van groot belang dat het 100% JOUW persoonlijke missie is. Doe je dat niet dan leid je nog het leven van een ander en dat wordt een leven vol lijden.

 

Verdeling in rollen zorgt voor balans

balansZoals je ziet heb ik mijn persoonlijke missie opgedeeld in de ‘rollen’ die ik heb; mezelf, vader, partner, zoon, broer, vriend en werk. Hiervoor heb ik bewust gekozen, het zorgt voor een goede balans. In het verleden schoot ik nog wel eens door in bijvoorbeeld werk, maar nu is mijn leven veel meer in balans.

Natuurlijk kan je hier zelf kiezen om meerdere rollen toe te voegen of er wat weg te laten.

 

Bepaal je doelen

Ook hier kan je verschillende manieren kiezen. Ik heb voor het volgende gekozen;

Stel; Op mijn 88ste verjaardag wordt er een surprise party georganiseerd. Iedereen die ik er graag bij zou willen hebben, is van de partij; mijn partner, kids, ouders, broer en zus, mijn vrienden, (oud) collega’s en de belangrijkste contacten van de bedrijven waarbij ik betrokken ben geweest.

Het wordt een lange avond, want iedereen houdt een korte speech over mij waarin ze vertellen wat ik voor hen heb betekend.

Wat wil ik dat zij over mij zeggen?

Let op; hierbij gaat het erom wat IK wil dat zij over mij zeggen. Dus het gaat erom wie IK voor hen wil zijn. Het gaat er dus NIET om wie zij willen dat ik voor hen ben.

Bij dat laatste ga je namelijk pleasen en leidt je het leven naar de wens van een ander. NIET DOEN! 

 

Als je vandaag weet wat jij wilt dat anderen op je 88ste over je zeggen … dan weet je NU hoe je de rest van je leven wilt leiden!

Ik geloof niet dat een kind snel zegt; “ik vind het fijn dat mijn vader vaak weg was en minstens 60 uur per week werkte”.

En ik geloof niet dat je partner zegt; “wat heerlijk dat we nooit wat samen deden” of “wat fijn dat ik nooit heb gemerkt dat hij van me houdt”.

Als je nu weet waarvoor je staat dan kan je nu de keuzes maken waar je op je 88ste nog trots op bent. Dan heb je een leven geleid met zingeving. Dan mag je oprecht trots op jezelf zijn!

 

Veel succes met het maken van jouw persoonlijke missie; go for it! Ik weet zeker dat het je leven verandert.

 

Het maken van je persoonlijke missie is één van de stappen van het Online Stop Met Pleasen Programma. Klik hier voor meer informatie.

 

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach

 

 

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Tom
Door

Tom

op 28 May 2015

Leuk verhaal, inspirerend. Geeft stof tot nadenken. Overigens denk ik niet dat de alinea's onderaan "Ik denk niet dat.." geheel objectief dan wel zonder oordeel zijn (iets wat je privé wel beoogt te zijn). Think about it. Als iemand een relatie heeft waarbij veel waarde gehecht wordt aan (zakelijke) successen, dan kan dat voor diegenen prima een voldaan gevoel geven.

Paul
Door

Paul

op 28 May 2015

Hi Tom, je hebt een punt hoor. Voor een aantal mensen zal dat zeker opgaan. Zolang je daar bewust voor kiest en je partner daar net zo over denkt, is er niets aan de hand

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies