arrow_drop_up arrow_drop_down
Overtuigingen anders labelen
20 juni 2019 

Overtuigingen anders labelen

Je ontkomt er niet aan, ‘je bent jouw overtuigingen‘. We bouwen die in ons leven allemaal op over van alles en nog wat. Deze overtuigingen bepalen hoe we onszelf zien en daarnaast hoe we de wereld zien. Helaas zijn we hiervan in veruit de meeste gevallen niet bewust en dat is de reden waarom die ‘waarheden‘ een enorme impact hebben en zelfs destructief kunnen zijn.

Er zijn verschillende vormen van overtuigingen.

Identiteitsovertuigingen

Een overtuiging die je koppelt aan je identiteit begint altijd met “ik ben …” Het is een waarde die je aan jezelf toedicht, je labelt jezelf. Het kan zijn dat je het regelmatig in jezelf of hardop uitspreekt of het zit ergens diep vanbinnen zonder dat je er bewust van bent. Dat laatste kom ik vooral tegen bij de ‘Ik ben niet goed genoeg ‘overtuiging.

 • Ik ben niet goed genoeg
 • Ik ben stom
 • Ik ben lelijk
 • Ik ben dom
 • Ik ben raar
 • Ik ben slim
 • Ik ben grappig

Overtuigingen op identiteitsniveau (2e laag van boven in het model van Bateson – Logische niveaus van leren en veranderen) hebben grote impact en zijn zeer destructief als ze negatief van aard zijn. Hierbij ben je namelijk je overtuiging.

Klik hier als je wilt weten hoe je een overtuiging om kunt buigen zodat het niet langer destructief werkt

Het kan ook zijn het niet over jou gaat, maar over een ander.

 • Hij is raar
 • Zij is grappig

Hierbij werkt het hetzelfde alleen label je de ander en koppel je het aan de identiteit van die ander in plaats van aan je eigen identiteit.

Algemene overtuigingen

Er zijn ook algemene overtuigingen, je kunt dat zien als een regel die voor jou geldt of een mening, denkwijze of waarheid die je over iets hebt. Ook hier geldt dat je er heel bewust van kan zijn of dat ze diep onder water in jouw onbewuste bestaan. In beide gevallen hebben ze impact. Hieronder een aantal voorbeelden;

 • Scheiden is slecht, zoiets doe je de kinderen niet aan
 • Het uiterlijk van je partner belangrijk vinden is oppervlakkig
 • Zeggen wat ik wil, is lastig
 • Jezelf op de 1e plek zetten is egoïstisch

Ook dit soort overtuigingen hebben enorme invloed op je leven.

De kracht van anders labelen

Waar bovenstaande overtuigingen je als het ware vast zetten, ontstaat er ruimte als je er een ander label aanhangt. Hieronder laat ik je de kracht zien van ‘anders labelen’.

Scheiden is slecht, dat doe je de kinderen niet aan

Ja, als je gaat scheiden en er zijn kinderen in het spel dan kan je er zeker van zijn dat die scheiding invloed heeft op de kinderen. Toch is het verstandig om de overtuiging dat scheiden slecht is voor de kinderen te onderzoeken.

Wat denk je dat de invloed op de kinderen is als ouders bij elkaar blijven en er vaak ruzie is of spanningen zijn? Of dat je elkaar gedoogd zonder dat er enig spoor van liefde te bespeuren is? Wat voor voorbeeld geef je de kinderen dan?

Scheiden kan beter zijn voor de kinderen‘ is een ander label waardoor je gaat onderzoeken wat het beste of minst slechte is voor de kinderen. Daarnaast biedt dit een opening om beter stil te staan bij je eigen behoeften.

Het uiterlijk van je partner belangrijk vinden is oppervlakkig

Deze licht ik toe aan de hand van een persoonlijk voorbeeld. Aan ‘het uiterlijk van je partner belangrijk vinden’ had ik een label gehangen dat het oppervlakkig was.  Dat had ik eraan gehangen, omdat de buitenwereld er wel eens wat van zou kunnen vinden als ik uit zou spreken dat ik uiterlijk hartstikke belangrijk vind. Er zat dus angst onder, de angst voor afwijzing.

Met de labeling dat ‘het uiterlijk van je partner belangrijk vinden is oppervlakkig’ wees ik mezelf af … het was er, ik vond het namelijk wel belangrijk. Met wat hulp heb ik het uiteindelijk anders gelabeld waardoor ik het kon omarmen.

Het nieuwe label was ‘ik voel me graag fysiek aangetrokken tot mijn partner‘. Met zo’n label is het eerder de vraag … “ja hè hè, wie niet?”

Zeggen wat ik wil is lastig

Deze kom ik vaker tegen in coachtrajecten en ook hier zit een angst voor afwijzing onder, want wat zou de ander van me denken als ik zeg wat ik wil?

Voor de meeste mensen zijn eerlijkheid en respect belangrijke waarden. Met de overtuiging “zeggen wat ik wil is lastig” is de kans groot dat je niet zegt wat je wilt en dat je daarmee ingaat tegen je eigen waarden. Je bent namelijk niet eerlijk en niet respectvol, zowel naar de ander als jezelf.

Bovendien bestaat de kans dat je diep vanbinnen van alles vindt en gaat oordelen over de ander of jezelf wat leidt tot grotere uitdagingen.

Een nieuw label kan bijvoorbeeld zijn “Zeggen wat ik wil is eerlijk en duidelijk” of als je wilt “Zeggen wat ik wil is eerlijker en duidelijker naar de ander“. Als je er op die manier naar kijkt, is het in lijn met je waarden, ik ga er namelijk vanuit dat je op een respectvolle manier eerlijk een duidelijk bent.

Het is helemaal niet fair als je je niet eerlijk en duidelijk uitspreekt naar de ander, zeker in de gevallen dat je er vanbinnen alles van vindt, maar het uit angst voor de ander verborgen houdt. Dat laatste heeft namelijk altijd gevolgen.

Een ander label opent nieuwe deuren

Hierboven staan 3 voorbeelden hoe je een overtuiging anders kunt labelen. Als je er een ander label aanhangt, opent dit deuren die anders gesloten blijven. Voor de overtuiging ‘jezelf op de 1e plek zetten is egoïstisch’ mag je zelf oefenen om er een nieuw label aan te hangen.

Hoeveel deuren ga jij openen voor jezelf?

 

Geef hieronder bij reacties wat jouw idee is hoe je deze overtuiging anders kan labelen.

Kan je daarbij wat hulp gebruiken? Kijk dan eens naar de Stop Met Pleasen Community, klik hier voor meer informatie.

 

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach
Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies