Ont-moet jezelf en je voelt je zo vrij als een vogel. Of ken je dat gevoel niet en moet je veel van jezelf? Als je antwoord hierop ja is dan weet je ook hoeveel energie het elke dag weer vreet. Maar wist je ook dat ‘moeten‘ hand in hand gaat met zelfafwijzing en dat het daardoor persoonlijke groei in de weg staat?
Ont-moet en je bent vrij
Heb je enig idee hoe vaak je het woord moeten gebruikt? Het is zo’n gewoonte dat je het zelf niet eens meer in de gaten hebt. In coachtrajecten hoor ik zo vaak; “ik moet dat nu toch echt een keer gaan doen”, “ik moet nee leren zeggen”, “ik moet beter voor mezelf opkomen”, “ik moet stilstaan bij mijn behoeften”, etc. Bij elke ‘moet’ wijs je jezelf af.
Met al dat moeten hou je jezelf in een houtgreep, je bent een gevangene van je eigen afwijzing, van je eigen gedachten . Ont-moeten daarentegen geeft je een vrij gevoel.
Waarom moeten zelfafwijzing is
Als je iets moet van jezelf betekent het dat wat er nu is niet goed genoeg is. Als je zegt “ik moet nee leren zeggen” betekent dit dat je het niet oké vindt van jezelf dat je nu nog geen nee kan zeggen. Elke keer als je iets (nog) niet goed vindt aan of van jezelf is dat een vorm van zelfafwijzing.
De Innerlijke Criticus in jou zit aan het stuur om je in te wrijven dat je niet oké bent.
Moeten kost energie
Als je iets moet, gaat het gepaard met weerstand tegen wat er is of juist nog niet is. En weerstand kost altijd energie. Kijk eens naar onderstaande zinnen.
- ik moet dat nu doen
- ik wil dat nu doen
- ik ga dat nu doen
- Ik doe dat nu
Welke kost het meeste energie denk je? Overduidelijk de 1e he. Bij de 2e is de druk eraf, je wil het zelf zonder dat er weerstand is. Persoonlijk ben ik voorstander van de 4e, omdat je het gewoon doet. Het is de krachtigste variant, je komt in actie zonder weerstand.
Moeten en afweermechanismen
Op het moment dat je iets moet van jezelf treden er twee afweermechanismen in werking; Primaire Afweer en Valse Hoop. Primaire Afweer is de zelfafwijzing, de Innerlijke Criticus die tegen je zegt dat je iets niet goed doet. Vervolgens komt het Valse Hoop mechanisme er overheen als de Pusher, Pleaser of Perfectionist in jou aan het stuur wordt gezet.
Valse Hoop is het ‘als-dan mechanisme‘. Als ik voor mezelf opkom dan ben ik trots op mezelf. Je moet dus eerst iets doen voordat je oké bent. Bij ont-moeten is dat niet het geval.
Ont-moeten is acceptatie
Bij ont-moeten is het anders. Dat wat er is, is goed. Dat wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor verbetering of groei. Het betekent dat je accepteert wat er op dat moment is waardoor je ‘vertrekt’ vanuit acceptatie en niet vanuit weerstand.
Dus bij ‘ik moet dat nu doen’ vertrek je vanuit weerstand, vanuit het niet goed vinden dat je het nog niet hebt gedaan. Bij ‘ik ga dat nu doen’ is er geen weerstand en vertrek je vanuit acceptatie, het is oké dat je het nog niet hebt gedaan.
Bevrijd jezelf, ont-moet!
Als persoonlijke groei jou interesseert raad ik je aan vooral niets meer te moeten en het woord uit je vocabulaire te schrappen. Geef jezelf een groot cadeau en ont-moet jezelf!
Zeg eens eerlijk, wat moet jij zoal van jezelf? Fijn als je dit onderin bij reacties met ons deelt.
Blije groet,
PJ8 | Coach
Yvonne
op 9 October 2018Paul
op 9 October 2018Leny
op 9 October 2018Paul-Smeekes
op 10 October 2018Rianne
op 9 October 2018Paul-Smeekes
op 10 October 2018Tina
op 9 October 2018Paul-Smeekes
op 10 October 2018Emiel
op 13 October 2018