arrow_drop_up arrow_drop_down
Ont-moet jezelf
8 oktober 2018 
in Geluk

Ont-moet jezelf

Ont-moet jezelf en je voelt je zo vrij als een vogel. Of ken je dat gevoel niet en moet je veel van jezelf? Als je antwoord hierop ja is dan weet je ook hoeveel energie het elke dag weer vreet. Maar wist je ook dat ‘moeten‘ hand in hand gaat met zelfafwijzing en dat het daardoor persoonlijke groei in de weg staat?

Ont-moet en je bent vrij

Heb je enig idee hoe vaak je het woord moeten gebruikt? Het is zo’n gewoonte dat je het zelf niet eens meer in de gaten hebt. In coachtrajecten hoor ik zo vaak; “ik moet dat nu toch echt een keer gaan doen”, “ik moet nee leren zeggen”, “ik moet beter voor mezelf opkomen”, “ik moet stilstaan bij mijn behoeften”, etc. Bij elke ‘moet’ wijs je jezelf af.

Met al dat moeten hou je jezelf in een houtgreep, je bent een gevangene van je eigen afwijzing, van je eigen gedachten . Ont-moeten daarentegen geeft je een vrij gevoel.

Waarom moeten zelfafwijzing is

Als je iets moet van jezelf betekent het dat wat er nu is niet goed genoeg is. Als je zegt “ik moet nee leren zeggen” betekent dit dat je het niet oké vindt van jezelf dat je nu nog geen nee kan zeggen. Elke keer als je iets (nog) niet goed vindt aan of van jezelf is dat een vorm van zelfafwijzing.

De Innerlijke Criticus in jou zit aan het stuur om je in te wrijven dat je niet oké bent.

Moeten kost energie

Als je iets moet, gaat het gepaard met weerstand tegen wat er is of juist nog niet is. En weerstand kost altijd energie. Kijk eens naar onderstaande zinnen.

  1. ik moet dat nu doen
  2. ik wil dat nu doen
  3. ik ga dat nu doen
  4. Ik doe dat nu

Welke kost het meeste energie denk je? Overduidelijk de 1e he. Bij de 2e is de druk eraf, je wil het zelf zonder dat er weerstand is. Persoonlijk ben ik voorstander van de 4e, omdat je het gewoon doet. Het is de krachtigste variant, je komt in actie zonder weerstand.

Moeten en afweermechanismen

Op het moment dat je iets moet van jezelf treden er twee afweermechanismen in werking; Primaire Afweer en Valse Hoop. Primaire Afweer is de zelfafwijzing, de Innerlijke Criticus die tegen je zegt dat je iets niet goed doet. Vervolgens komt het Valse Hoop mechanisme er overheen als de Pusher, Pleaser of Perfectionist in jou aan het stuur wordt gezet.

Valse Hoop is het ‘als-dan mechanisme‘. Als ik voor mezelf opkom dan ben ik trots op mezelf. Je moet dus eerst iets doen voordat je oké bent. Bij ont-moeten is dat niet het geval.

Ont-moeten is acceptatie

Bij ont-moeten is het anders. Dat wat er is, is goed. Dat wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor verbetering of groei. Het betekent dat je accepteert wat er op dat moment is waardoor je ‘vertrekt’ vanuit acceptatie en niet vanuit weerstand.

Dus bij ‘ik moet dat nu doen’ vertrek je vanuit weerstand, vanuit het niet goed vinden dat je het nog niet hebt gedaan. Bij ‘ik ga dat nu doen’ is er geen weerstand en vertrek je vanuit acceptatie, het is oké dat je het nog niet hebt gedaan.

Bevrijd jezelf, ont-moet!

Als persoonlijke groei jou interesseert raad ik je aan vooral niets meer te moeten en het woord uit je vocabulaire te schrappen. Geef jezelf een groot cadeau en ont-moet jezelf!

 

Zeg eens eerlijk, wat moet jij zoal van jezelf? Fijn als je dit onderin bij reacties met ons deelt. 

 

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach

 

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Yvonne
Door

Yvonne

op 9 October 2018

Heel mooi Paul, ik heb inmiddels mijn moeten geschrapt, en de (t) is nu (d) voor in de plaats gekomen nl.de moed om de shift hierin te maken ,mezelf hebben mogen ont-moeten geeft zo'n bevrijdend gevoel! Dankjewel♥

Paul
Door

Paul

op 9 October 2018

Klopt Yvonne, je hebt inderdaad de moed om het aan te gaan 💪🏻 En dat heeft je veel moois opgeleverd

Leny
Door

Leny

op 9 October 2018

Inmiddels 67 ben ik weer in een proces terechtgekomen omdat het bij mij een gedeeltes gaat. In een keer zou te een zijn. Deze laatste periode houdt ij dat ik mijn stofwisselingsziekte wil accepteren en dat is moeilijk. Deze is zo wisselend en maakt mij onzeker. Dat vind ik het moeilijkste. Ik weet dat ik hier uiteindelijk sterker uitkom, niet fysiek, maar psychisch. En dat vind ik het belangrijkste.

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 10 October 2018

Sterkte Leny, je bent van ver gekomen ... RESPECT

Rianne
Door

Rianne

op 9 October 2018

Hallo Paul ja dat is lang geleden dat je een bericht plaatste. Inmiddels durf ik nu meer nee te zeggen en hoef me niet meer te bewijzen voor een ander. Ik had er laatst met iemand op de beurs erover dat ik weleens gehypnotiseerd ben geweest. Toen vroeg mij een vrouw wat dit met mij deed. Ik zij ik weet er rustig van en het was of ik zweefde. Heel apart en volgens de mensen die me in hypnose brachten was ik lichter als dat ik normaal was. Ik vind het leuk de berichten van jouw en andere mensen te lezen dus ik ben niet de enige. Groetjes Rianne groote schaarsberg

Paul-Smeekes
Tina
Door

Tina

op 9 October 2018

Hoi paul lange tijd geleden weer . Ik moet idd veel van mezelf zoals ik moet fietsen vanwege dat de auto te duur is , ik moet conflicten kunnen oplossen , ik moet meer voor mezelf op komen , dus een hoop moeten idd ben weer beetje terug vervallen in me oude doen beetje veel en ik wil daar wel aan gaan werken alles op orde te krijgen . Gr tina

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 10 October 2018

Dank voor je openhartige bericht Tina. Is de Stop Met Pleasen Community (zie menu) iets voor je om aan mee te doen?

Emiel
Door

Emiel

op 13 October 2018

Gisteren voor mezelf opgeschreven wat ik vandaag graag zou WILLEN doen. Verlanglijst was redelijk ambitieus maar vanochtend begonnen onder motto 'we gaan zien wat lukt. Zonder planningsstress eigenlijk best wat gedaan. Voor morgen heb ik hetzelfde recept. Ik wil graag gaan schilderen maar als iets anders op mijn pad komt ook goed. Lekker gevoel want maandagochtend is er wel weer een 'moeten (werk) maar daar ga ik altijd met goede zin op af.😀

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies