arrow_drop_up arrow_drop_down
6 februari 2016 
in Geluk

Negatieve mensen – 5 tips om daarmee om te gaan

Iedereen heeft wel één of meerdere negatieve mensen in de omgeving. Ze beïnvloeden de sfeer en verpesten misschien zelfs jouw stemming. Daar word je niet bepaald vrolijk van he 🙁 Vaak is het een grote uitdaging hoe je om kunt gaan met negatieve mensen. Hier wat tips die je daarbij helpen.

 

Je hoeft niet om te gaan met negatieve mensen

negatieve mensenDat jij omgaat met negatieve mensen is jouw eigen keuze. Niemand verplicht je om dat te doen toch? Je kan er voor kiezen om het contact te verbreken, omdat het je elke keer weer een enorme berg negatieve energie kost.

Het bovenstaande is een heel rigoureuze manier om ermee om te gaan en wellicht wat lastig als het om een persoon gaat uit je gezin en/of familie. Of als het iemand op je werk is. Daar kan je niet altijd omheen … zie dan de volgende tips.

 

Spreek je uit

Spreek je uit en laat blijken dat je die persoon heel negatief vindt. Wat ik heel vaak zie is dat mensen klagen en roddelen over negatieve mensen, maar dit niet naar de persoon in kwestie uitspreken. In mijn ogen is dat niet eerlijk. Als die persoon het nooit van iemand hoort dan is hij of zij zich er misschien niet eens bewust van.

Wat is er mis mee om te zeggen; “joh, ik merk dat jij heel negatief praat over … en dat je alles van de negatieve kant bekijkt, dat prikkelt mij. Als jij daarvoor kiest is dat prima voor jou, ik kies daar niet voor, maar je zadelt me er wel mee op”.

Je kan ook een iets voorzichtigere stijl hanteren als dat beter bij jou past. “Joh, ik vind het moeilijk om te zeggen, maar het valt me op dat je continu negatief bent, ik kies ervoor om dat tegen je te zeggen, omdat je er misschien helemaal niet bewust van bent.” Op die manier kan je er iets van zeggen zonder de ander te kwetsen. Mocht de ander toch gekwetst zijn dan is het zijn of haar ding, niet het jouwe!

 

Laat het bij de ander

drolNegatieve mensen beïnvloeden vaak de sfeer. Het is aan jou de keuze of je dat ook met jouw stemming laat gebeuren. Laat je het binnenkomen of zeg je tegen jezelf; “dit is niet van mij, maar van de ander en dat mag ook lekker bij de ander blijven”. Laat die ‘dampende drol’ lekker op het bord waar die hoort en neem hem niet op jouw bord.

Wat je niet binnen laat komen hoef je ook niet los te laten, zo neem je het gevoel ook niet mee naar huis.

 

Loop weg

Dit is een combinatie van de vorige twee mogelijkheden. Zeg bijvoorbeeld; ““Ik heb geen behoefte om continu jouw negatieve verhalen aan te horen. Daarom kies ik ervoor om even daar te gaan staan/zitten”.

Als het niet in een 1 op 1 situatie is kan je natuurlijk ook gewoon weglopen zonder iets te zeggen als je dat niet durft.

 

 

Eigen verantwoordelijkheid

Hoe je het wendt of keert, jij hebt zelf ook een verantwoordelijkheid. Je hebt een keuze hoe je omgaat met negatieve mensen. Niets doen kan ook, zelfs dat is een keuze in mijn ogen. Maar ga dan niet lopen piepen over die negatieve persoon, want dan doe je precies hetzelfde.

Alles wat aandacht krijgt groeit! Als je besluit om niets te doen, maar je vervolgens wel opwindt over die persoon dan maak je het alleen maar erger. De weerstand ertegen beïnvloedt je stemming en dat is zonde. Maar daarvoor ben je dan wel zelf verantwoordelijk geweest en niet die negatieve mensen om je heen!

 

Ik wens je veel succes met de negatieve mensen om je heen!

Ben je een Pleaser en wil je voorgoed afscheid nemen van je pleasegedrag? De Stop Met Pleasen Commnity zorgt voor een blijvende verandering!

 

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach

 

 

 

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies