arrow_drop_up arrow_drop_down
17 mei 2015 
in Werk

Help, mijn manager is een eikel

Is jouw manager een eikel? Bijna iedereen heeft wel een collega waar je het niet mee kan vinden. Als dat dan ook nog jouw manager is dan ben je zwaar de Sjaak … veel sterkte daarmee! Misschien is het zelfs zo erg dat je hem of haar wel kan schieten.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen hoe strijd op je werk je lam kan leggen. Het bederft je werklust en het demotiveert enorm. Ik heb een tijd gehad dat ik me niet gehoord en niet begrepen voelde. Ik snapte er helemaal niets van dat mijn manager zo anders tegen iets aankeek. Was ik nou gek of hij?

Inmiddels heb ik nieuwe inzichten opgedaan en besef ik dat geen van beiden gek was, we waren gewoon anders. We kwamen op een aantal vlakken van een andere planeet.

Het is interessant om te kijken waar die verschillen vandaan komen. Hieronder licht ik ‘de werkfocus theorie’ toe. Toen ik hiervoor kort geleden een training bijwoonde, vielen er heel veel kwartjes.

 

Drie type medewerkers

Er zijn meerdere manieren om mensen in hun werkomgeving te typeren. De indeling die ik in dit artikel behandel, bestaat uit 3 typen werkfocus; relatie, positie en prestatie.

 

Relatie

relatie werkfocusEen persoon met werkfocus relatie focust zich op draagvlak. Onder druk geeft deze medewerker het resultaat op ten gunste van de relatie. Belangrijke thema’s zijn; waardering en openheid.

Een aantal kenmerken;

 • Vat feedback persoonlijk op (bijvoorbeeld; ik ben niet goed)
 • Indirect taalgebruik; veel details en toelichting
 • Interpreteert woorden; geeft er een eigen betekenis aan
 • Vraagt om / Zoekt naar bevestiging

 

Positie

Een persoon met werkfocus positie focust zich op invloed. Onder druk wordt het resultaat opgegeven ten gunste van de positie. Belangrijke thema’s zijn; dominantie versus ondergeschiktheid.

positieEen aantal kenmerken;

 • Vat feedback op als aanval op de positie
 • Direct taalgebruik; kort van stof, geeft weinig toelichting (is er bang voor dat het tegen hem gebruikt wordt)
 • Neemt woorden letterlijk
 • Geeft geen complimenten, maar geeft wel een taak uit handen (= compliment)

Er is een verschil tussen positie uit kracht en positie uit macht. Een natuurlijke leider doet het vanuit kracht, waarschijnlijk werd hij of zij vroeger op het schoolplein al achterna gelopen :-). Dit zijn over het algemeen geen vervelende personen, maar geboren leiders.

Bij positie vanuit macht kan je zeker te maken hebben met een (voor velen, met name relatie mensen) vervelend of moeilijk persoon. Een vorm van onzekerheid is vaak de bron bij positie uit macht! Dus al komt hij of zij totaal niet zo over; die arrogante machtswellusteling kan hartstikke onzeker zijn. Goed om te weten toch? Dat maakt het hopelijk wat zachter (waarmee ik niet bedoel dat je al het gedrag ook goed moet keuren).

 

Prestatie

werkfocus prestatieEen persoon met werkfocus prestatie focust zich op resultaat. Onder druk wordt de relatie en positie opgegeven ten gunste van het resultaat. Belangrijke thema’s zijn; resultaatgerichtheid en afrekenbaarheid.

Een aantal kenmerken;

 • Ziet feedback als informatie (te gebruiken om prestatie te verbeteren)
 • Direct taalgebruik; kort van stof, geeft weinig toelichting … kost alleen maar tijd
 • Neemt woorden letterlijk
 • Laat het weten als het niet goed gaat; zegt niet snel dat iets goed gaat
 • Geeft geen complimenten, maar geeft wel een taak uit handen (= compliment)

 

Leuk, maar wat kan je ermee?

Je hebt nu vast wel één of meerdere personen in gedachten die je nu kan ‘labelen’. Klopt he :-). Voor mij vielen de kwartjes, ik snapte ineens helemaal waarom ik met een aantal personen vaak zo’n ‘strijd’ heb gehad.

Hier komt de oplossing. Ben je er klaar voor!

Je kunt de ander niet veranderen! Wat je wel kunt veranderen is de manier waarop jij er tegenaan kijkt.

Dat valt tegen zeker? Denk je nu; “shit, dat is lekker … hij is een eikel en nu ben ik degene die er anders tegenaan moet kijken”? Welke andere keuze heb je?

Alleen al de bewustwording dat iemand anders als het ware van een andere planeet komt is heel belangrijk. Je spreekt een andere taal, hebt andere gedachten en andere gevoelens.

Dit kan je ook doen;

 • Accepteer dat de ander gewoon anders is. Iedereen is zoals hij/zij is om een bepaalde reden (deels genetisch bepaald en door je referentiekader)
 • Stop ermee om de ander te willen veranderen. Als je dat wilt, dan zeg je eigenlijk dat jij gelijk hebt en dat de ander minder is dan jij. Dat creëert afstand.
 • Bewust omgaan met de benadering van de verschillende typeringen. Je bent dan veel effectiever en je bereikt veel meer.
 • Kijk eens goed naar de ander, luister een keer echt. Verplaats je in de ander; hoe ziet de wereld eruit voor diegene?

Indien er niets verandert in het gedrag van jou of de ander, het is zoals het is. Je hoeft niet exact te begrijpen waarom het zo anders werkt bij de ander, het is gewoon een feit dat diegene er anders tegenaan kijkt dan jij. Je hebt het ermee te doen.

 

Twee weken terug schreef ik;

We zien de wereld niet zoals hij is, maar zoals wij zijn

Deze kan je ook iets ombuigen;

We zien de ander niet zoals hij is, maar zoals wij zijn

 

Maak er een mooie werkweek van!

 

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach

 

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies