arrow_drop_up arrow_drop_down
2 september 2016 
in Geluk

Meer geluk - De belangrijkste tips - Deel 2

In Meer geluk – de belangrijkste tips – Deel 1 deelde ik drie belangrijke tips met je voor meer geluk in je leven.  In dit artikel volgen drie andere belangrijke. Maar eerst een korte opsomming van deel 1:

  1. Neem je negatieve gedachten niet serieus
  2. Benoem elke dag 3 dingen waar je dankbaar voor bent
  3. Doe dingen die ertoe doen voor jou

Drie nieuwe tips voor meer geluk

Zoals ik in deel 1 al aangaf, beperk ik me tot de belangrijkste tips die veel impact hebben. Ik geloof niet in een lange lijst met tips als die alleen maar tot stand wordt gebracht om zoveel mogelijk tips te geven. Beetje onzinnig wat mij betreft. Hier dus drie nieuwe tips waarmee het totaal op zes komt.

 

Ken je waarden en leef ernaar

Je hebt het vast vaker gehoord dat waarden heel belangrijk zijn. Je ziet vaak dat bedrijven ermee werken, maar voor ons als mens is het net zo belangrijk. Het is belangrijk om je waarden te kennen, ze dragen bij aan meer geluk als je ernaar leeft.

Maar waarom dan? Heel simpel, als je er niet naar leeft dan zorgt dat voor interne weerstand, het kan zelfs ten koste gaan van je eigenwaarde.

Een voorbeeld; respect is één van mijn kernwaarden. Ik verwacht respect van de ander en ik ben ook respectvol naar hen. Als ik dat niet ben, raak ik van slag.  In het verleden ben ik vreemd gegaan, buiten het feit dat dit respectloos was richting mijn partner was het ook respectloos voor mezelf. Door in te gaan tegen mijn eigen waarde (respect) liep mijn eigenwaarde een enorme deuk op.

Als je bewust leeft naar je waarden draagt dat bij aan meer geluk, samen met je persoonlijke missie zijn ze je kompas. Als je dat volgt, voelt het altijd goed.

Accepteer jezelf zoals je bent

De eerste tip in deel 1 was dat je je negatieve gedachten niet serieus neemt. Deze tip heeft daarmee te maken. De meeste mensen hebben een (veelal onbewust) negatief zelfbeeld. Diep van binnen denken ze dat ze niet goed genoeg zijn. Naar de buitenwereld verbloemen ze dit o.a. door een bepaald imago te creëeren, ik noem het vaak ‘de met mij is alles dik voor mekaar show.’

Het negatieve zelfbeeld zorgt voor zelfafwijzing, het tegenovergestelde van zelfacceptatie. Om jezelf te accepteren zoals je bent, dien je ervoor te zorgen dat je je negatieve zelfbeeld ombuigt in een positief zelfbeeld.

Klik hier als je wilt lezen hoe je dat kan doen.

 

Een goede relatie (begint bij jezelf)

Eén van de universele menselijke behoeften is het hebben en voelen van verbinding met anderen. De partnerrelatie is daar het ultieme voorbeeld van. Goede relaties met anderen dragen bij aan je geluk en dat geldt dus zeker voor de relatie met je partner.

Een goede relatie begint bij een goede relatie met jezelf. Pas als je een goede relatie met jezelf hebt, kan er sprake zijn van een gelijkwaardige partnerrelatie. Als jij je op welke manier dan ook de mindere voelt in je relatie dan is er geen sprake van gelijkwaardigheid.

Eigenlijk is dit meer een inzicht dan een tip. De tip hierbij is dat je aan de slag gaat met de 5 voorgaande tips. Dat draagt bij aan een betere relatie met jezelf en dus aan meer geluk.

Ik wens je veel succes

 

Vond je dit een interessant artikel? Zo ja, leuk als je het wil delen. Of laat me via een reactie weten wat je ervan vindt. Alvast bedankt daarvoor!

 

Blije groet,

Paul

 

 

Paul Smeekes – Coach

www.pj8.nl

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Nicole
Door

Nicole

op 4 September 2016

Je weet de vinger er wel weer op te leggen! Zijn weer mooie leermomenten!

Paul
Door

Paul

op 4 September 2016

Dank je Nicole!

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies