arrow_drop_up arrow_drop_down
Lang leve je emotie
30 november 2014 

Lang leve je emotie

Emoties, we hebben ze allemaal. Iedereen is wel eens boos, verdrietig, angstig, jaloers, trots of voelt zich wel eens schuldig om het één of het ander. Een andere hele bekende emotie is schaamte.

emotiesMogen jouw emoties er zijn?

Wat ik vaak tegen ben gekomen in coachgesprekken is dat mensen niet willen dat die emoties er zijn. Ze willen bijvoorbeeld niet verdrietig zijn of niet boos en  balen ervan dat ze moeten huilen als ze emotioneel worden. Klinkt het herkenbaar? Misschien niet voor jou, maar dan ken je het vast van een ander :-)

Emoties volgen altijd op een prikkel (stimuli) en voor mij is het iets wat gebeurt zonder dat je er controle over hebt. De trigger is er en pats, daar is ongevraagd de emotie. In mijn ogen is het jammer dat van veel mensen de emotie er niet mag zijn. Hoe je het wendt of keert, hij is er en aan de emotie zelf kan je niets doen.

Welke behoefte zit er onder jouw emotie?

Onder de emotie zit altijd een behoefte of een verlangen. Het is interessant om daar naar te kijken, daar ligt eventueel de sleutel. Ik licht het toe met een eigen voorbeeld.

Bij mijn vorige werkgever had ik wel eens strijd met mijn baas, bijvoorbeeld als ik iets niet voor elkaar kreeg wat ik graag wilde. Op zich gebeurt dat nog wel eens he, een baas bepaalt (meestal) nou eenmaal wat er gebeurt en niet de werknemer. Ik baalde daarvan en als we het er samen over hadden, liepen bij mij de emoties hoog op. Wat er bij mij dan nog wel eens gebeurde is dat ik mijn kont tegen de krib gooide.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ik werd rebels en ging er tegenin. Ik bedacht nog meer argumenten en herhaalde deze meerdere malen……pffffff….totdat ik inzag dat het geen zin had…..grrrr :-(. Emotioneel en in een rebelse stemming verliet ik dan zijn kantoor. De behoefte die onder de emotie van teleurstelling of zelfs boosheid lag is dat ik ertoe wilde doen. Ik wilde gezien worden en bevestigd hebben dat ik de moeite waard was, ertoe deed. Als aan die behoefte niet werd voldaan kon dat bij mij gepaard gaan met o.a. de emotie boosheid.

Ik kreeg op zo’n moment dus het gevoel dat ik er niet toe deed. Het voelde alsof ik als persoon werd afgewezen. Maar als je kijkt naar de feiten dan wees mijn baas op zo’n moment niet mij af, maar mijn voorstel. Als hij dat goed onderbouwde dan is daar niets mis mee toch. Dat ik het gevoel had dat hij mij afwees is een eigen interpretatie die bij mij voortkwam vanuit onzekerheid, een negatief zelfbeeld.

Welke snaar wordt er geraakt?

Ergens lijkt er iets paradoxaals in te zitten. Het komt voort uit onzekerheid, maar aan de andere kant kom ik heel erg voor mezelf op en word ik boos, omdat ik vind dat ik de moeite waard ben en mijn baas dus wel mee moet gaan in mijn voorstel. Maar hoor ik je nu denken, “als ik vind dat ik de moeite waard ben dan is dat toch juist geen teken van onzekerheid”? Op zich is het een logische gedachte, maar op het moment dat er een emotie bijkomt dan wordt er ergens een diepere snaar geraakt. In dit geval is dat “ertoe doen”. Als ik zelf 100% overtuigd was dat ik er wel toe doe dan zou ik niet emotioneel worden als mijn baas niet mee zou gaan in mijn voorstel. Dan zou de interpretatie dat hij mij afwijst nooit in me opkomen.

In een later stadium, toen ik iets bewuster werd, maar ik het nog niet helemaal begreep, baalde ik ervan dat ik soms boos of teleurgesteld werd en vervolgens mijn kont tegen de krib gooide. Ik baalde van mijn gedrag, ik mocht niet rebels worden van mezelf, want daar bereikte ik niets mee. Dat laatste klopte overigens in 100% van de gevallen :-) Ik bereikte er nooit wat mee. Maar het lukte me maar niet om het te veranderen. Op het moment dat een dergelijke trigger werd overgehaald dan volgde automatisch de emotie en daarop het rebelse gedrag. Ik kreeg het niet onder controle. Totdat ik het inzicht kreeg dat er onder de emotie een behoefte zat. Aan de emotie kan je niets doen, maar aan de onderliggende behoefte wel. Daar kan je naar kijken, onderzoeken waar het vandaan komt en dan kijken wat je eraan kan doen.

Wijs jezelf niet af

VerlangenHet heeft dus absoluut geen zin om de emotie af te wijzen in jezelf, laat hem er zijn. Het zegt juist iets heel moois en waardevols over jou. Het laat je zien waar je behoefte aan hebt, waarnaar je verlangt. Al is die onderliggende behoefte misschien niet altijd direct te pakken, het zegt je heel veel over jou en je persoonlijkheid. Daarom is mijn advies; laat de emotie er zijn en kijk welke behoefte er onder zit. Wijs de emotie zeker niet af, want als je dat doet dan wijs je knetterhard jezelf af (daar krijgt je zelfvertrouwen weer een knal). In mijn voorbeeld zou ik dan mezelf afwijzen voor de behoefte dat ik ertoe wil doen. Dat zou niet best zijn, iedereen wil er toch toe doen!

tip

Laat je emotie er zijn en kijk welk verlangen (behoefte) eronder zit

Veel succes, ik zeg “lang leve de emoties”

Welke behoeften zitten er onder jouw emoties? Fijn als je dit onderin bij reacties met ons deelt. 

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach
Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies