arrow_drop_up arrow_drop_down
Is pleasen een verslaving?
27 mei 2016 

Is pleasen een verslaving?

Pleasen heeft veel overeenkomsten met een verslaving. Als Pleaser heb je een (onbewust) negatief zelfbeeld; ik ben niet goed genoeg, ik doe er niet toe etc. De grootste angst die je hebt is de angst voor afwijzing. Om dat negatieve zelfbeeld te bedekken, ga je pleasen. Je zorgt voor de ander en dat geeft even een goed gevoel. Misschien krijg je er zelfs een compliment voor. Als je bij het pleasen over je eigen grens bent gegaan dan is dat een vorm van zelfafwijzing, want je gaat voorbij aan je eigen behoeften.

 

Door te pleasen kom je in een vicieuze cirkel

Er komt nog meer zelfafwijzing overheen als je baalt van jezelf dat je weer over je grenzen bent gegaan. Door die zelfafwijzing versterk je je negatieve zelfbeeld en daarmee de angst voor afwijzing. Je hebt nu nog harder het middel (pleasen) nodig om de erkenning van de ander te krijgen om je weer goed te voelen. En zo ben je in een vicieuze cirkel terecht gekomen.

 

“Het middel (pleasen) dat je gebruikt om je negatieve zelfbeeld te bedekken, versterkt juist je negatieve zelfbeeld.”

 

De overeenkomst tussen pleasen en een verslaving

Bij een verslaving gebeurt hetzelfde als bij pleasen.

wietStel: Je negatieve zelfbeeld is; “ik ben niet goed genoeg”. Om alle gedachten en gevoelens die hierbij horen te bedekken, kies je ervoor om af en toe een joint te roken. Dit geeft je op dat moment een fijn gevoel, een soort van rust. Je kan je negatieve gedachten en gevoelens even loslaten. Echter, als het effect van de joint is uitgewerkt, komen de negatieve gedachten en gevoelens weer terug. Dit keer zelfs sterker, er is zelfafwijzing bijgekomen, omdat je het zwak vindt van jezelf dat je een joint hebt gerookt. En daar ben je weer terug bij af, je bent niet goed genoeg. Je hebt nu nog harder het middel nodig om dat slechte gevoel te verdrijven. Zo werkt het bij iedere verslaving.

 

“Verslaving is een probleem dat ontstaat door de manier waarop het wordt opgelost.”

 

Daarmee is het gebruik van alcohol, drugs, seks etc. niet de manier waarmee je je negatieve zelfbeeld oplost. Erger nog, al deze middelen versterken het negatieve zelfbeeld. Altijd!

Hetzelfde geldt voor pleasen; het is niet de manier waarmee je je negatieve zelfbeeld oplost, het versterkt het alleen maar. In die zin kan je pleasen zien als een verslaving.

 

Praktijkvoorbeeld

Hieronder een praktijkvoorbeeld van Ferdinand;

“De kwetsbaarheid bij mij is dat ik graag voor een ander klaar sta om te helpen. Daar ligt ook mijn grote valkuil, want mensen rekenen er vaak op dat ik toch geen nee zeg. Ik zie, ervaar en voel dat als ik toch nee zeg, mensen zich direct afvragen wat er aan de hand is. Het gevoel dat ik iets voor een ander kan betekenen is indirect een opvulling van mijn eigen tekortkoming. Ik wil graag gewaardeerd worden en smacht naar complimenten. Al zeg ik dan vaak geen dank, ik doe het met plezier. Het is voor mij dus een innerlijke behoefte dat ik er toe doe voor mensen en dat haal ik uit de erkenning, waardering en complimenten. Je mag wel zeggen dat dit voor mij een drugs is, het is verslavend, ik kan niet zonder.”

 Ferdinand

Als je minder wilt pleasen, kan je het best aan de slag gaan met je negatieve zelfbeeld. Hoe meer je dit om weet te buigen in een positief zelfbeeld, hoe minder je het pleasen nodig hebt.

Dit artikel maakt onderdeel uit van mijn boek HELP! Ik ben een Pleaser dat ik in 2016 heb geschreven.

Is pleasen net als bij Ferdinand verslavend voor jou? Leuk als je dat via een reactie onderaan dit blog met ons deelt.

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach
Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies