arrow_drop_up arrow_drop_down
Inzicht - Een zegen of een vloek?
29 april 2018 

Inzicht - Een zegen of een vloek?

Is een inzicht een zegen of een vloek? In het proces van persoonlijke groei is beide waar. Aan de ene kant kan een inzicht zorgen voor groei, aan de andere kant kan het zorgen voor een hoop ellende en de gewenste groei juist in de weg staan. 

De meeste mensen ervaren iets positiefs bij het krijgen van een inzicht, het kwartje is gevallen en dat geeft hoop. Er is kans op groei, het toont je het begin van een nieuwe weg naar jouw doel.

Uitdaging bij het krijgen van een inzicht

Het woord inzicht zegt het al, er is iets in-zicht. Je bent er dus nog niet. Dat het kwartje is gevallen betekent niet dat je daarmee je doel al bereikt heb. Sterker nog, het kan goed zijn dat je nog een lange weg hebt te gaan voordat je het gewenste doel bereikt. Het inzicht heeft je doel in zicht gebracht.

De uitdaging ontstaat als een inzicht je bewust onbekwaam maakt

In veel gevallen kan je als je iets inziet dit direct toepassen, je weet hoe het zit en je kan daar naar handelen. Als je na uitleg van de juf snapt hoe een staartdeling werkt, kan je dat vanaf dat moment keer op keer toepassen. Je bent bewust bekwaam in het verwerken van staartdelingen.

Er zijn echter ook gevallen waar je door het inzicht weliswaar inziet hoe iets zit, maar dit nog niet direct kan toepassen in je dagelijkse leven. Waar je voorheen nog onbewust onbekwaam was, maakt het inzicht je bewust onbekwaam. Gefeliciteerd, je bent aanbeland in de moeilijkste fase van persoonlijke groei.

Voorbeeld

Jaren geleden had ik op een verjaardag een goed gesprek met iemand waardoor me in één klap heel veel helder werd. Die persoon zei tegen mij “het lijkt wel alsof je jezelf elke keer weer in een situatie manoeuvreert waarbij je tegen jezelf kan zeggen “zie je wel, ik doe er niet toe”. Man wat was ik blij met dat inzicht. Ik had eindelijk mijn onderliggende beperkende overtuiging te pakken. Daar waar zoveel van mijn ellende ontstond was boven water, daar kon ik mee aan de slag. Maar hoe? Natuurlijk wist ik daar het één en ander voor te bedenken, maar het lukte me niet om echte stappen te maken. Keer op keer liepen mijn pogingen op niets uit.

Bewust onbekwaam gaat hand in hand met zelfafwijzing

Ik was bewust onbekwaam en ik verweet mezelf dat het me niet lukte. Zelfafwijzing dus, autsj! Het zorgde ervoor dat ik weer (onbewust) tegen mezelf kon zeggen “zie je wel, ik doe er niet toe”. Dus waar ik in eerste instantie blij was met het inzicht, zorgde het er even later juist voor dat mijn beperkende overtuiging extra werd gevoed.

Zelfafwijzing zegt echter niets over het nut van een inzicht, het laat je slechts zien hoe je over jezelf denkt. Ons negatieve zelfbeeld zorgt voor de afwijzing. Net zoals het de bron is van onze beperkende overtuigingen zoals ‘ik doe er niet toe’ of ‘ik ben niet goed genoeg’.

De oplossing is te vinden in het ombuigen van dit negatieve zelfbeeld naar een positief zelfbeeld.

Zegen of vloek?

We kijken nog even naar de definitie van het woord inzicht. Voor het thema persoonlijke groei spreekt de definitie “het doorhebben hoe iets in elkaar zit, het inzien van iets” mij het meest aan. Een mooie aanvulling hierop zijn de woorden besef en bewustzijn die je in de Dikke van Dale vindt.

Zonder besef of bewustzijn geen persoonlijke groei, ze zijn noodzakelijk. Je moet eerst iets inzien voordat je het kan veranderen en dus kan groeien.

Daarmee is een inzicht voor mij een zegen en geen vloek. De bewust onbekwaam fase blijft natuurlijk uiterst vervelend, maar deze hoort bij je groeiproces.

Daarom wens ik je nog veel inzichten!

Leuk als je onderaan bij de reacties laat weten of een inzicht voor jou een zegen is of een vloek.

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach

 

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Yvonne
Door

Yvonne

op 30 April 2018

Voor mij binnen mijn eigen mooie innerlijke groeiproces waarin ik nu ruim twee jr mee bezig ben, is het een liefdevolle zegen, met mijn mooie inzichten die ik in het 'NU' op mijn blije pad tegen kom , en ik mezelf stap voor stap hierin begeef, daar ben ik mezelf heel dankbaar voor!♥

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 30 April 2018

Je hebt inderdaad geweldige stappen gemaakt Yvonne ... daar kan je heel trots op zijn!

marianne
Door

marianne

op 30 April 2018

wat hier beschreven is, is voor mij enorm herkenbaar en werkt vaak erg frustrerend. daarbij komt nog dat ik vaak wel mogelijkheden zie, maar twijfel om tot actie over te gaan, tot het idee stilletjes verdwijnt. Mijn zelfvertrouwen laat me dan in de steek. als ik wel tot actie kom, ben ik daar meestal wel gelukkig mee. dus ik weet wel wat ik moet doen, maar de angst om de stap te zetten is vaak te groot, waardoor ik weer aan mezelf ga twijfelen. inzicht is dus soms een zegen voor mij, maar inderdaad ook vaak een vloek en enorm confronterend. ik blijf er aan werken, maar heb vaak het idee dat het naargelang de vorderingen die je maakt het daarom niet makkelijker wordt

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 30 April 2018

Kan het wellicht (onbewuste) weerstand zijn tegen verandering Marianne als je niet in actie komt?

Ellie
Door

Ellie

op 30 April 2018

Wat je ermee doet,kan ook bepalend zijn of het een vloek of zegen is of wordt.Maar bepaalde inzichten krijgen kan idd heel pijnlijk zijn.Soms lukt het om het om te buigen naar een liefdevolle dankbare inzicht. En soms kan het een worsteling zijn om een vast patroon van gedachten los te moeten laten.Ik zie mijn groei proces als opnieuw geboren worden,alleen als baby heb je totaal nog geen ervaringen met het leven,maar nu wel in het heden om als volwassene opnieuw geboren te worden en gaat daarom gepaard met pijnlijke groei stuipen.. Pittig

ann
Door

ann

op 30 April 2018

Omdat mijn lichaam het aangeeft ben ik noodgedwongen om tot bepaalde inzichten te komen. Eindelijk!! Alleen spijtig dat ik zo lang heb gewacht! Dus het is een zegen en een vloek!

Paul
Door

Paul

op 2 May 2018

Beter laat dan nooit Ann :-)

Patricia
Door

Patricia

op 30 April 2018

Door in te gaan zien dat ik idd naar mijn lichaam moet luisteren (na een burn-out ) is het een zegen dit inzicht en moet ik nu ervoor zorgen dat ik het nooit meer laat gebeuren! Inzicht om liever voor mijzelf te zijn.

Paul
Door

Paul

op 2 May 2018

Mooi inzicht Patricia, compassie voor jezelf is het grootste cadeau dat je jezelf kan geven! Ook op momenten dat je het anders/beter had kunnen doen.

Sandra Bieckmann
Door

Sandra Bieckmann

op 30 April 2018

Veranderingen en inzichten zijn mooi... en geven nieuwe kansen. De vloek is dat deze inzichten het gevolg zijn van pijn verdriet... en helaas "afwijzingen". Die diepe wonden hebben achtergelaten... en die ik dus moet helen en verwerken.

Marion
Door

Marion

op 1 May 2018

Mooi! Soms zie je iets, maar is het zo moeilijk om te veranderen, vooral ook omdat je naasten niet willen dat jij veranderd

Paul
Door

Paul

op 2 May 2018

Niet erg respectvol van die ander Marion ... kies voor jezelf, het is jouw leven!

Roos
Door

Roos

op 1 May 2018

Wat mij betreft is elk inzicht uiteindelijk een zegen. Het brengt je hoe dan ook verder hoe pijnlijk soms ook.

José
Door

José

op 1 May 2018

Door inzichten die ik heb gekregen heb ik bewust afstand gedaan van mijn ouders. Zij gaven mij vanaf kinds af aan mij het idee dat er toch nooit iets van mij terecht zou komen. Heb zelf van mijn vader te hiren gekregen dat hij mij nooit had gewenst en mijn moeder gaf aan dat ik beter een jongen had kunnen zijn. Ook het onderscheid tussen mij en mijn zusje en zus die ze maakte sterkte mij al als kind dat ik er niet toe deed. En had ik iets bereikt had ik het alleen aan hen te danken. En als ik van hen kreeg dan moest ik er jaren later nog steeds dankbaar voor zijn. De breuk is pijnlijk maar zolang ik niet met hun wordt geconfronteerd gaat het met min goed. Nu bijna al een jaar onder behandeljng bij psychiater.

Paul
Door

Paul

op 2 May 2018

Wooow José, wat een moedige keuze heb je gemaakt. Je hebt voor jezelf gekozen. RESPECT!

Tanja
Door

Tanja

op 1 May 2018

Mijn inzicht is voor mij echt een zegen. Mijn zegen is dat ik heel veel respect voor mezelf mag hebben en mezelf niet meer respectloos hoef te laten behandelen. Heb alle respect voor alles en iedereen maar vergat altijd respect voor mezelf te hebben waardoor ik ook mensen heb aangetrokken die mij respectloos behandelden. Ik heb het zelf toegelaten omdat ik geen respect voor mezelf had. Durfde niet voor mezelf op te komen. Heb veel moeten ondergaan om dit inzicht te kunnen krijgen maar denk ook zeker dat dit voor heel veel mensen het probleem is, geen respect voor zichzelf. Bang zijn voor de gevolgen. Nu leef ik mijn leven zoals ik het wil. Ik heb respect voor alles wat leeft en wil alleen nog maar omgaan met mensen die dat ook doen. Het is mijn geboorterecht om een gelukkig leven te leven zoals ik het wil en met wie ik dat wil. Een samen leven met respect, liefde, waardering, positiviteit en veel vreugde voor elkaar dat is waar ik alleen nog voor ga.

Paul
Door

Paul

op 2 May 2018

Dat klinkt krachtig Tanja., mooi! Voor veel mensen is respect een kernwaarde, maar nagenoeg altijd zie ik dat ze dan alleen respectvol zijn naar anderen en niet naar zichzelf. Leven naar je waarden is heel belangrijk voor je geluk en zelfvertrouwen ... dat gaat dan wel twee kanten op ... richting de ander EN JEZELF! Dus een kernwaarde alleen toepassen richting de ander gaat ten koste van je eigenwaarde.

Leny Derksen Vaessen
Door

Leny Derksen Vaessen

op 2 May 2018

Ik zit door mijn inzichten nog in het stuk soms een zegen soms een vloek. Uiteindelijk zal ik zeggen dat het een zegen was. Groeien doet pijn en dat ervaar ik regelmatig. Vooral wanneer ik door mijn stofwisselingsziekte erg moe ben en veel pijn heb, dan verval ik snel ik mijn angst. De balans zoeken is nu het belangrijkste en dat gaat niet zonder vallen. Ik blijf niet liggen maar sta. Telkens weer op.

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies