arrow_drop_up arrow_drop_down
Je innerlijke criticus omarmen? Lees hier waarom
22 juni 2017 

Je innerlijke criticus omarmen? Lees hier waarom

De Innerlijke Criticus in jou is de veroorzaker van een hoop ellende in je leven. In zijn ogen doen we nooit iets goed, hij laat geen kans voorbij gaan om je omlaag te halen. Maar hoe gek het ook klinkt, hij heeft het goed met je voor.

Wat is een Innerlijke Criticus?

De Innerlijke Criticus is een sub-persoon in jou die vindt dat je nooit goed genoeg bent. Het is de sub-persoon die jou continu afwijst en zorgt voor een negatief zelfbeeld. Hij kraakt alles af wat er af te kraken is; “Wat ben je ook een sufferd, dat kan jij niet, wat zie je er weer uit vandaag, etc.”

Omdat je zelfbeeld voor een belangrijk deel je identiteit bepaalt, is de invloed van de Innerlijke Criticus op jouw leven groot.

Waarom heb je een Innerlijke Criticus?

Net als alle andere sub-personen (Pleaser, Perfectionist, Pusher, Clown, etc.) heeft de Innerlijke Criticus een belangrijke taak in ons leven. Sub-personen beschermen je Innerlijke Kind tegen de pijn van afwijzing of zorgen ervoor dat het liefde en erkenning krijgt. Daarmee zijn sub-personen niets anders dan een afweer- of beschermingsmechanisme.

Het afweermechanisme dat de Innerlijke Criticus ‘inzet’ is Primaire Afweer. De afwijzing die op je pad komt, is zo pijnlijk dat je de oorzaak bij jezelf gaat zoeken. Het ligt niet aan je ouders of opvoeders, maar aan jezelf. Bij Primaire Afweer wijzen we onszelf af, waardoor de afwijzing van de ander iets minder pijnlijk wordt.

Wat is het nut?

De Innerlijke Criticus beschermt je dus tegen de pijn van afwijzing. Hoe werkt dat?

Als je “dat lukt me toch niet” tegen jezelf zegt is het minder pijnlijk als je een poging waagt en het niet lukt. Je kan dan zeggen “zie je, dat zei ik toch.” Het kan zelfs zo zijn dat je er niet eens meer aan begint zodat het ook niet kan mislukken (lees; dan kan je ook niet afgewezen worden).

Als je zegt “pfff wat heb ik ook een dikke kont” en je hoort dat vervolgens van iemand anders, kan je zeggen “ja dat zei ik toch al”. Doordat je jezelf al hebt afgewezen is de afwijzing van de ander iets minder pijnlijk. Die afwijzing van de ander bevestigt namelijk alleen maar wat je zelf ook al vindt.

Daarnaast zorgt de kritiek van de Innerlijke Criticus ervoor dat je nog harder je best gaat doen om afwijzing te voorkomen. De kritiek zorgt ervoor de de Pleaser in jou nog harder zijn best doet om het goed te doen voor de ander, de Perfectionist in jou nog beter werk aflevert, de Pusher in jou nooit opgeeft etc.

Destructieve werking op je leven

De Innerlijke Criticus speelt dus een belangrijke en zinvolle rol in je leven. Het beschermt zoals gezegd je Innerlijke Kind. Dit is heel waardevol in onze vroege jeugd, maar in je latere leven heeft hij vooral een destructieve werking. Hij zorgt ervoor dat je vindt dat je werkelijk nergens voor deugt en daarmee voor een laag gevoel van eigenwaarde.Sub-persoon de Innerlijke Criticus

Je zegt (al dan niet bewust) “Ik ben niet goed genoeg” en dit bepaalt voor een groot deel je identiteit. De overtuiging dat je niet goed genoeg bent, staat duurzame persoonlijke groei en geluk in de weg. De Innerlijke Criticus is daarmee een enorme saboteur en zeer destructief.

Afwijzing van de afwijzing

Logisch dat je dan denkt “weg ermee, ik wil die Innerlijke Criticus niet meer in mijn leven.” Maar daar komt direct een andere uitdaging om de hoek kijken. Als de Innerlijke Criticus (de afwijzer in jou) er niet mag zijn, wijs je daarmee de afwijzing af. Je bent dan dus nog steeds aan het afwijzen alleen is het wat verschoven.

Afwijzing staat haaks op persoonlijke groei

Het afwijzen van een sub-persoon in jou zorgt alleen maar voor meer ellende.

De oplossing

Gelukkig is er een oplossing en kan je hier op een constructieve manier mee omgaan. En het is nog veel simpeler dan je denkt ook.

Omarm je Innerlijke Criticus

De intenties van de Innerlijke Criticus zijn hartstikke goed, hij wil jou beschermen voor de pijn van afwijzing. Dat is toch juist mooi … dat ga je toch niet afwijzen. Het werkt alleen niet meer, sterker nog het werkt destructief.

Omdat hij zo vaak aan het stuur heeft gezeten in jouw leven is hij een grote rol gaan spelen. De rol waar hij super goed in is … jou klein houden en afkraken.

Als je bewust bent dat hij weer aan het stuur zit en jou klein houdt kan je het volgende zeggen;

Hee daar ben je weer. Ik weet dat je het goed met me voorhebt en me wil beschermen, daar ben ik je heel dankbaar voor. Ik kies er echter nu voor om … (vul hier een ander sub-persoon in) aan het stuur te zetten

Door de Innerlijke Criticus op die manier te omarmen wijs je jezelf niet langer af.Compassiie De afwijzing is omgezet in acceptatie, je gaat met compassie met jezelf om waardoor de weg volledig vrij is voor duurzame persoonlijke groei.

Ik wens je daarmee veel succes.

PS Heeft de Innerlijke Criticus in jou grote impact op jouw leven en is het tijd dat dit verandert? Wordt dan lid van de Stop Met Pleasen Community en ervaar dat het echt anders kan. Klik hier voor meer informatie.

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach
Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Miranda
Door

Miranda

op 22 June 2017

Vorig jaar een week met een groep in Zweden geweest voor de opleiding tot lichaamstherapeut. Daar kwam ik dus alle dagen mijn innerlijke criticus tegen. We hebben daar hoofdzakelijk aan ons zelf gewerkt in kleine groepjes en elkaar daarbij geholpen, maar die sub persoon wilde me maar niet met rust laten. Nu weet ik ook waarom. Op de eerste plaats in jouw test ligt mijn primaire afweer op een rekord score van 92 en daarnaast wil ik van deze criticus af, maar zal er dus op een andere manier mee om moeten gaan... Probeerde dat al wel (werd op de opleiding ook over gepraat en aangegeven), maar ben er nog langer niet.... Pfff.

Paul
Door

Paul

op 25 June 2017

Hi Miranda, ik help je graag om hier een grote stap in te maken

yvonne
Door

yvonne

op 22 June 2017

Ik heb mij ikken er vaak van langs gegeven door altijd te criticus achter het stuur te hebben gehad, het was nooit goed genoeg, hierdoor steeds veel afwijzing voelde ,nu ik het weet te omarmen ervaar ik dat mijn criticus minder aanwezig is .....dit voelt veel liefdevoller en minder afwijzing voor mezelf...!!

Paul
Door

Paul

op 25 June 2017

Geweldig Yvonne!!!!

Wendy
Door

Wendy

op 25 June 2017

Ook mijn innerlijke criticus laat mij niet met rust, nu moet ik eerlijk bekennen dat ik ook niet weet hoe ik deze moet gaan omarmen en misschien heel eerlijk gezegd voel ik me ook wel veilig daarbij..niemand kan mij zo kwetsen behalve ik mezelf en nog een pluspunt ook ik kwets niemand hierdoor ..is wat ik mij voor hou ..natuurlijk weet ik diep van binnen beter maar niet hoe ik dit aan ga pakken doe dit al zo lang dat het wel veilig voelt

Paul
Door

Paul

op 25 June 2017

Dankjewel voor je openheid Wendy. Het kan heel goed zijn dat het veilig voelt, zelfs als het niet fijn is geeft het wel een gevoel dat bekend is. Het onbekende voelt onveilig. Het is een keuze die je maakt of je op deze manier wilt worden. Als je daarvoor kiest, hoop ik dat je geen spijt hebt (bijv. dat je niet je eigen leven hebt geleid) als je je laatste adem uitblaast.

Miranda
Door

Miranda

op 25 June 2017

Als ik mezelf betrap op naar beneden halen of bekritiseren , dan zeg ik : " ik hou ook van jou", tegen die criticus...het zal nog een tijdje duren voordat ie me gelooft maar de affirmatie staat!!!

Paul
Door

Paul

op 25 June 2017

Dat is een mooie Miranda!

Maaike
Door

Maaike

op 25 June 2017

Via hypnotherapie zijn deze week oude jeugdtrauma's blootgelegd die verklaren waaróm ik vandaag de dag nog steeds zo vaak voor de onderdanige pleaserol kies, ook al voelt die niet goed. Nu ik dit weet, kan ik ook met meer mildheid naar mijn eigen houding kijken, in plaats van mezelf ervoor op mijn kop te geven als het assertief zijn nog niet goed lukt. Tijdens mijn 6e en 7e levensjaar een juffrouw voor de klas gehad die mij en andere kinderen vernederde en belachelijk maakte. Psychologische afweer was toen de enige mogelijkheid om het hoofd te bieden aan deze ervaringen. Nu, 25 jaar later, wordt dit gevoel van angst voor afwijzing en onveiligheid nog steeds getriggerd bij elke vorm van autoriteit die ik tegenkom. De littekens van toen zijn nog niet volledig geheeld en uit mijn systeem verdwenen, maar ik weet dat ik nu veilig ben en de afweer van toen zijn functie heeft verloren en destructief is geworden. Ik werk eraan om die oude gevoelens los te koppelen van mijn huidige ervaringen. Zodat ik in mijn eigen kracht kan gaan staan en stralen, wetend dat ik wél deug! Naast "Help, ik ben een pleaser" van Paul Smeekes is ook "De herontdekking van het ware zelf" van Ingeborg Bosch een aanrader. Ik wens iedereen veel sterkte en geluk met het 'afstoffen' van alles wat voor vertroebeling van de eigen waarheid heeft gezorgd en het heft in eigen hand te nemen! The only way is up.

Nicoline
Door

Nicoline

op 25 June 2017

Hai paul te waar om zomaar te negeren tis ook zelfbescherming maar maakt me leven niet echt mooier leuk om nog mail te krijgen .ben niet de enige al denk ik vaak van wel .morgen maar beginnen om me innelijke een schop te geven . Grtjes nicolien

Lotte
Door

Lotte

op 14 April 2018

Momenteel heb ik erg last van mijn innerlijke criticus/innerlijke saboteur. Ik mag van haar niet dingen doen, zoals huishouden, naar werk, douchen, fietsen, leven. Ik doe die dingen wel maar het kost veel energie, omdat ik weerstand voel van de criticus. Ze gaat met mijn stemming aan de haal. Ze is destructief. Ik weet niet precies waar de oorsprong ligt. Mijn moeder is wel in 2012 overleden. We hadden een hechte band. Hoe kan ik met deze saboteur omgaan? Alvast bedankt.

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 14 April 2018

Hi Lotte, dankjewel voor je bericht. Heb je enig idee waar de Innerlijke Criticus in jou je tegen beschermt? Ik stuur je straks een bericht buiten de site om.

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies