arrow_drop_up arrow_drop_down
4 februari 2017 

Hoe voorkom je teleurstelling?

Teleurstelling, iedereen komt het van tijd tot tijd tegen in zijn leven. Maar hoe komt het nou dat je teleurgesteld bent? Of belangrijker, hoe kan je het voorkomen?

De drie ‘soorten’ teleurstelling

In coachtrajecten kom ik vaak tegen dat mensen teleurgesteld zijn, dit is op te delen in drie groepen. Je bent teleurgesteld in:

  • jezelf
  • de ander
  • iets

Zoals met (bijna) alles in het leven is er een verklaring voor dat je dit tegenkomt in je leven. De rol die jij hier zelf in speelt bepaalt in welke mate je het tegenkomt.

De koppeling met afweermechanismen

Het interessante is dat je teleurstelling kan koppelen aan afweermechanismen.

Als je teleurgesteld bent in jezelf dan is dat te koppelen aan het afweermechanisme Primaire Afweer. Dit is het mechanisme waar de Innerlijke Criticus in jezelf alles afkeurt. Je kan niets goed doen. Dit zegt iets over je (onbewuste) negatieve zelfbeeld.

Als je extra je best gaat doen om iets voor elkaar te krijgen dan is het afweermechanisme Valse Hoop geactiveerd.

Bij teleurstelling in de ander gebruik je meer Valse Macht als afweermechanisme. In wezen zeg je dat de ander op dat moment niet goed genoeg is. Je legt de oorzaak bij de ander op het bord.

Bij teleurstelling in iets zit er ook altijd iemand achter, jijzelf of een ander. Als een concert tegenvalt, heeft de band (anderen) je teleurgesteld. Was het resultaat van de inzameling teleurstellend dan hebben de mensen (anderen) niet genoeg gedoneerd of jij hebt niet goed genoeg je best gedaan (jezelf).

Wanneer ontstaat teleurstelling?

Teleurstelling ontstaat als er verwachtingen zijn waaraan niet wordt voldaan zoals jij zou willen, je verwacht iets van jezelf of van een ander.

Als jij teleurgesteld bent, zegt dat altijd iets over verwachtingen die jij hebt

Daarmee zegt het dus alles over jou, het zegt alles over jouw verwachtingen.

De formule

De volgende formule maakt op eenvoudige wijze inzichtelijk hoe teleurstelling ontstaat.

teleurstelling-formule

Is de verwachting die je hebt groter dan dat wat je ervaart dan is er sprake van teleurstelling. Hoe meer de verwachting de ervaring overstijgt, hoe groter de teleurstelling is.

Het nadeel van verwachtingen

Of het nou verwachtingen van jezelf of de ander zijn, je kunt erop wachten dat hier op zijn tijd niet aan wordt voldaan. Een goede vriend zei het ooit alsvolgt;

Verwachtingen zijn uitgestelde teleurstellingen

Hoe voorkom je dat je teleurgesteld bent?

Hiervoor heb je de volgende opties;

  • Check bij jezelf hoe reëel je verwachtingen zijn
  • Stel je verwachtingen bij

Maar veruit de beste oplossing is;

  • heb geen verwachtingen

Weiger je jouw verwachting op te geven?

Pleaser tips

Het kan zo zijn dat je in de weerstand schiet en heel bewust jouw verwachting niet opgeeft. Dat speelt bijvoorbeeld als je een sterke behoefte aan iets hebt. “Dat mag ik toch verwachten” vind je dan. Ook helemaal oké hoor! De tip die ik dan voor je heb:

Spreek jouw verwachting uit

De ander weet dan waar hij of zij aan toe is … wel zo fair toch.

Ik wens je zo min mogelijk teleurstelling.

Fijn als je ons hieronder in een reactie laat weten wat de grootste eye-opener voor jou is van deze blog. En voel je vrij om deze blog te delen.

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach

 

 

 

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Tineke
Door

Tineke

op 5 February 2017

Geen verwachtingen is heel mooi en soms loop je toch tegen een muur. De arts is niet eerlijk n.a.v. een medisch rapport. Ik grom! Later bevestigt hij alsnog wat ik al had gezien en gelezen. Had ik geen verwachting gehad, had ik niet gegromd. Mag je ervan uitgaan dat een arts eerlijk is of ......

Janny
Door

Janny

op 5 February 2017

Ik merk dat het woord "verwachting" nogal eens voor onduidelijkheid zorgt. Een verwachting kan een onuitgesproken gedachte zijn, of een gedachte aan iets wat je hoopt of iets wat je denkt dat gaat gebeuren. Belangrijk is of je je verwachting bespreekt en afstemt met bv je partner. In mijn geval hebben we afgesproken dat we samen een ander huis zouden kopen. Na een jaar waarin ik steeds initiatief toonde en in overleg ging hierover bleef de situatie onveranderd. Toen het hele verhuizen niet door ging was ik erg teleurgesteld. Hoe zit het met verwachtingen als je samen afspraken hebt gemaakt? Dan kun je toch niet zeggen dat je het beste naar geen verwachtingen kan hebben?

Charlie
Door

Charlie

op 5 February 2017

Het is mooi om iets te ervaren zoals het komt, maar makkelijk is het niet... Het is ook mooi als je verwachtingen overtroffen worden, dat dan weer wel...

Jerinde
Door

Jerinde

op 5 February 2017

Wat Janny schrijft, ervaar ik ook. Als ik bepaalde afspraken maken en diegene komt zijn afspraken niet na, dan ben ik teleurgesteld. Heb ik dan een te hoge verwachting? Ik geloof het niet. Dien ik mijn verwachting bij te stellen of niet te hebben? Nee, dat denk ik ook niet, want dan zou het betekenen dat ik diegene niet vertrouw in zijn of haar woord en in de afspraken die ik heb gemaakt. Ik vind het mooie woorden en zou het graag zo willen zien, voelen cq ervaren, alleen denk ik niet dat dit altijd zal opgaan.

Anita van der Schaaf-Bos
Door

Anita van der Schaaf-Bos

op 6 February 2017

Je verwachtingen uitspreken zal denk ik je helpen om het te verifieren met die ander, je kunt dat je verwachtingen bijsturen en afstemmen met die ander. Ja ik ben ook meerdere keren flink teleurgesteld, maar moet hierbij zeggen dat ik ze toen niet besproken had. Het waren inderdaad mijn verwachtingen... Goed dat het weer even benoemd wordt, kan een eventuele komende teleurstelling voorkomen...Dankjewel Paul, fijne dag!

Ria
Door

Ria

op 6 February 2017

Verwachting is een droom waarvan je vind dat je het verdiend om deze te ervaren, door aan de droom die je wenst geen uitkomst te verbinden, maar alleen je wens kenbaar te maken laat je open of de ander bereid is om je wens te vervullen. Het is fijn als het gebeurd maar het is geen noodzaak. Als het dan op een andere manier gebeurd kan je er ten volle van genieten, Droom verwonder en accepteer wat er op je pad kom het is altijd een ervaring

Mirelle
Door

Mirelle

op 8 February 2017

Hee Paul, Teleurstelling.....tja ...die heb ik regelmatig, en ik weet ook dat ze voortkomen uit mijn verwachtingen van anderen. Sterker nog....ik heb mijn hele leven lang gevonden dat hoe ik ben en reageer op dingen anderen dat ook zo moesten doen. Ik kan je vertellen dat de mensengroep die je aardig vind verdomd klein word hierdoor. Gelukkig had ik tijdens mijn burnout ondanks dat ik me toen regelmatig als een stampvoetend klein kind heb gedragen een top haptonoom die me een spiegel voor durfte te houden en me dwong naar mezelf te kijken....heel pijnlijk en confronterend soms. Maar hij liet me zien dat andere mensen niet zien en voelen wat ik voel en zie. En liet me beseffen dat ik zulke hoge eisen en verwachtingen had van zowel mezelf als anderen dat ik wel teleurgesteld moest worden. Ik heb veel geleerd van die man maar dit punt blijft voor mij erggg moeilijk. Wel weer een eyeopener.....dank je ...soms moet je weer even wakker geschud worden!

John
Door

John

op 8 February 2017

Hey Paul, leuk en interessant stukje. Persoonlijk vind ik dat teleurstelling in bepaalde maten iets goeds kan zijn. Wanneer je bijvoorbeeld teleurgesteld bent in de maatschappij, omdat personen verdrag vertonen die tegen waarden/ ethiek/ normen./ wetten in gaat. Is teleurstelling in mijn ogen positief. Uiteraard is het wel een negatieve ervaring en dit kan je vertrouwen in relatie tot het onderwerp waarover je teleurgesteld bent weg nemen. Vanuit dit oogpunt denk ik dan ook zelf dat teleurstelling in combinatie met een realistische blik met betrekking tot het onderwerp, iets gezonds is. Vertaald naar teleurstelling in jezelf en andere mensen zou je hier van kunnen maken: Je mag best teleurgesteld zijn in jezelf wanneer je iets gedaan hebt dat niet conform je eigen waarden is. Teleurstelling in anderen kan ook een teken zijn dat het tijd is om afstand te nemen van deze personen, omdat zij wellicht hele andere waarden na steven.

Miriam
Door

Miriam

op 28 October 2018

Ik merk dat als il verwachtingen heb mij wil overtuigen dat ik helemaal geen verwachtingen heb. Naar buiten kan ik het overtuigend brengen maar de verwachting laat ik daardoor niet verdwijnen, hij blijft in mijn achterhoofd. Ik hou alleen mezelf voor de gek. Ik moet dus nog leren hoe ik hier efficiënter mee om kan gaan. Weer een eye-opener... wordt aan gewerkt.

Paul
Door

Paul

op 29 October 2018

Goed dat je zo eerlijk bent naar jezelf Miriam. Eén dingetje ... 'moet' je dus nog leren ... of 'wil' je dat? Als je het moet van jezelf staat dat gelijk aan een verwachting dat je het direct doet of kan. Mmmm ;-) En bovendien zit in moeten een afwijzing t.o.v. hoe het nu is, zelfafwijzing dus waarmee je het juist in stand houdt.

Laura
Door

Laura

op 30 October 2018

Grootste eye opener: Spreek je verwachting uit zodat de ander weet waar hij/zij aan toe is!

Paul
Door

Paul

op 31 October 2018

Dat is een mooi inzicht Laura, dat gaat je zeker helpen!

Lieve
Door

Lieve

op 5 November 2018

Voor mij een eye opener. Kan beter mijn verwachting uitspreken voor de andere en mezelf

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies