arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe je een boost geeft aan je eigenwaarde
1 november 2014 

Hoe je een boost geeft aan je eigenwaarde

Niet trots op jezelf? Lukt het je maar niet om je voor een langere tijd beter te voelen? Of ben je wel trots op jezelf, maar wil je nog veel trotser zijn? Dan is hier een redmiddel wat voor mij een heel belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de groei van mijn eigenwaarde. En het is echt vet makkelijk, er komt geen rocket science aan te pas.

Geen idee of jij nog in sprookjes gelooft, ik in ieder geval niet. Ik ga je dus niet wijs proberen te maken dat je al vandaag of morgen het verschil merkt, daar is tijd voor nodig.  Als je het idee had dat er een wondermiddel bestond dat je ’s avonds ging slapen met een eigenwaarde van een schamele twee en de dag erop wakker zou worden met een dikke acht dan moet ik je teleurstellen. Als er al zo’n trucje zou bestaan dan zou het zeer waarschijnlijk geen duurzame oplossing zijn.

Open een ‘persoonlijke bankrekening’

Op naar de persoonlijke bankrekening, want zo heet de tool waarover ik het met je wil hebben.content1 Net zoals bij een echte bankrekening doe je hier stortingen of opnames. Maar dit maal niet met geld. Als je iets goed doet dan doe je een storting en doe je iets wat “niet goed” is dan doe je een opname.

Zelf heb ik tien maanden mijn persoonlijke bankrekening bijgehouden en het mooie is dat ik hierdoor meerdere inzichten heb gekregen over mezelf. Eén ding was dat ik bevestigd kreeg dat ik behoorlijk competitief ben, elke maand wilde ik meer punten (dus meer dingen goed doen). En het lukte me nog ook!

Waar ik voorheen behoorlijk negatief over mezelf dacht, merkte ik ineens dat ik ’s avonds de dag door ging nemen om te kijken wat ik allemaal goed had gedaan. Waar ik mezelf dus pluspunten voor kon geven. Ik nam er de tijd voor, zodat ik niets goeds over het hoofd zou zien. Voel je hem aan? Voel je dat dit een hele positieve gedachte is. Zoeken naar de positieve en goede dingen en niet naar de negatieve. Hoe mooi is dat!

Ik werd echt zóóó blij toen ik dat inzicht kreeg, omdat ik besefte dat dit een belangrijke verandering was in mijn leven. Ik vond het super om te zien dat ik elke maand weer meer punten scoorde. Dat gaf me bakken met energie, waardoor het heel makkelijk en zelfs leuk was om ermee door te gaan. Uiteindelijk merkte ik dat ik die goede dingen automatisch (onbewust) opnam in mijn dagelijkse gedrag of patronen, het ging ineens vanzelf. Er was echt duurzaam iets veranderd!

Gras groeit niet sneller door eraan te trekken

grasWat ik al zei is het dus wel iets wat tijd kost. Ik kan me voorstellen dat het klinkt als een nadeel, of dat je geen geduld hebt om hier maanden mee bezig te zijn. Maar je hebt er jaren over gedaan om je huidige zelfbeeld te krijgen, dat zit heel diep, omdat het een overtuiging of patroon is. Dacht je dan echt dat je dat in een poep en een scheet duurzaam om kon buigen. Jammer, maar helaas. Daar geloof ik niet in. Mocht dat je wel lukken dan hoor ik het graag. Dus onderneem actie, maar gun je zelf de tijd. Gras groeit niet sneller door eraan te trekken, maar door de wortels water te geven.

Het voordeel van de manier waarop ik het voor elkaar heb gekregen is met name dat het duurzaam is, ik kan oprecht zeggen dat ik trotser ben op wie ik ben en mijn persoonlijke bankrekening heeft mij dat inzicht en gevoel gegeven.

Het enige wat je hoeft te doen is bepalen wat jouw belangrijkste waarden zijn en wat je persoonlijke missie is. En een lijst maken met de dingen waarvoor je pluspunten kan verdienen en wat je minpunten kost. Bepaal ook vooraf het aantal punten wat hieraan hangt. Vervolgens kan je dan bijvoorbeeld ’s avonds de dag doornemen en de plus- en minpunten opschrijven.

Ik deed het zelf bijna altijd op de dag zelf, als je er een paar dagen mee wacht dan kan het zijn dat je dingen kwijt bent. Zonde toch om pluspunten te missen.

Vragen

  • Weet je wat voor jou de belangrijkste waarden zijn?
  • Heb je al een persoonlijke missie?
  • Waarvoor zou je jezelf minpunten geven als je dat zou doen?
  • Waarvoor zou je jezelf punten geven als je dat zou doen?

 

Als je graag aan de slag wilt, maar daarbij hulp kan gebruiken dan kan ik je de Stop Met Pleasen Community aanbevelen. Om je te inspireren deel ik daarin onder andere mijn persoonlijke missie met jou en mijn template van de persoonlijke bankrekening die je als voorbeeld kunt gebruiken.

Het voordeel hiervan is dat ik je een structuur aanbied die voor mij een groot verschil heeft gemaakt. Voor mij stond het garant voor een duurzame groei van mijn eigenwaarde. Kijk hier voor meer informatie.

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach
Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies