arrow_drop_up arrow_drop_down
30 september 2016 

Een goede relatie begint bij jezelf

Heb jij een goede relatie of kan het beter? In het geval het wel wat beter kan, ben ik benieuwd of jij de punten die voor verbetering vatbaar zijn vooral op het bord van je partner legt. Als hij nou dit … als zij nou dat … dan zou het een stuk beter gaan. Of zoek je het juist bij jezelf?

Heb je een goede relatie met jezelf?

Als je vindt dat je relatie wel wat beter kan, is het zinvol om te onderzoeken hoe de relatie met jezelf is. Ben je gelukkig met wie je bent of heb je een (onbewust) negatief zelfbeeld dat je niet goed genoeg bent?

Als je oprecht blij bent met wie je bent en dus ook je eventuele mindere kanten volledig accepteert, is de kans groot dat je goed bij je eigen behoeften stilstaat en daar invulling aan geeft. Logisch, je vindt jezelf het waard! Maar wat gebeurt er als je niet gelukkig bent met jezelf en een (onbewust) negatief zelfbeeld hebt?

Hoe kan je een goede relatie hebben met een ander als je geen goede relatie met jezelf hebt?

Het gaat in het begin al fout

Zeg eens eerlijk, heb jij in het begin van je relatie gezegd, gedacht of gehoopt; “dit is voor altijd” of “dit wil ik voor altijd?” Zo ja, grote kans dat je daarmee direct een bom onder je relatie hebt gelegd of beter gezegd onder je goede relatie. Door je wens of overtuiging “dit is voor altijd” ondermijn je mogelijk de gelijkwaardigheid in je relatie. En zonder gelijkwaardigheid is er geen goede relatie mogelijk.

Het begin

De vlinders doen hun werk, je bent in de zevende hemel … je bent verliefd. Aan de ene kant een heerlijk gevoel, maar aan de andere kant voel je je waarschijnlijk heel kwetsbaar. Want hoe zou het voelen als je nieuwe vlam zegt; “sorry, ik zie het toch niet zitten, ik stop ermee.” Grote kans dat je beide gevoelens ervaart als je verliefd bent, het heerlijke gevoel heel bewust en de kwetsbare gevoelens vaak onbewust. En met name dat onbewuste deel stuurt je gedrag aan.

In het geval je onbewust angst hebt dat de ander je zal verlaten, is de kans groot dat je je gaat aanpassen. Je hebt de ander nodig om je gelukkig te voelen en zorgt ervoor dat je precies dat doet waarvan je denkt dat de ander dat leuk of fijn vindt. Daarmee denk je de kans groter te maken dat de ander je leuk vindt en dus bij je blijft. Je leeft met een masker op en laat jezelf niet helemaal zien. Dit is een vorm van zelfafwijzing en als je dat maar lang genoeg volhoudt, raak je jezelf meer en meer kwijt met alle gevolgen van dien.

Wat hier onder andere gebeurt is dat je de ander verantwoordelijk maakt voor jouw geluk. Je zet je partner als het ware op een voetstuk, bent vooral bezig om aan zijn/haar behoeften te voldoen en verloochent jezelf daarbij. Op die manier creëer je onbewust ongelijkwaardigheid in je relatie wat vroeg of laat gaat wringen.

Je saboteert je relatie

Als je een negatief zelfbeeld hebt, is de kans groot dat je onbewust je eigen relatie saboteert. Het kan zijn zoals hierboven beschreven dat je je aanpast uit angst om je partner te verliezen.

Het kan echter ook zijn dat je je juist afzet van je partner. Je ziet allerlei dingen die je graag aan hem of haar wilt veranderen. Misschien is het niet alleen bij de wens gebleven, maar heb je één of meerdere pogingen ondernomen om je partner daadwerkelijk te veranderen. En werkte het? Waarschijnlijk niet he.

Je kan de ander niet veranderen! Tenzij de ander dat zelf wil en bereid is ermee aan de slag te gaan. Als dat niet het geval is, is het een kansloze missie en dus verspilde energie. Bovendien draagt het bij aan een ongelijkwaardige relatie, in ieder geval niet aan een goede relatie. Eigenlijk zeg je tegen de ander; “je bent nu niet goed genoeg voor me, maar ik ga wel even aan je sleutelen zodat je aan mijn wensen (eisen) voldoet.” Drie maal raden wat voor gedrag dat bij je partner oproept.

Ook hier besteed je je geluk uit aan de ander, want pas als hij of zij verandert kan je gelukkig zijn.

Of je het nou bij jezelf zoekt of het bij je partner op het bord legt, in beide gevallen leidt het uiteindelijk tot een situatie waar je tegen jezelf kunt zeggen; ‘zie je wel, ik ben niet goed genoeg.’ En dat komt precies overeen met je (onbewuste) negatieve zelfbeeld.

Dus vandaar;

een goede relatie begint bij jezelf!

Spreekt dit artikel jou aan? Fijn als je het voor mij wil delen … en wie weet help je er iemand anders mee.

Blije groet,

IMG_3258

 

Paul Smeekes – Coach

www.pj8.nl

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Miek
Door

Miek

op 2 October 2016

Bedankt Paul. Na mijn verbroken relatie is dit wel de spiegel die ik nodig had

Paul
Door

Paul

op 2 October 2016

Dank voor je fijne spontane reactie Miek! Ben blij dat het een spiegel voor je is. Veel succes en sterkte ermee!

Sylvie
Door

Sylvie

op 3 May 2017

Hallo Paul, Ik zag bij toeval jouw artikel en vroeg mezelf af of dat dit boek "Help ik ben een pleaser" ook in het Engels verkrijgbaar is. Mijn "bijna" ex-man (Fransman) is in een diepe indentiteit crisis geraakt omdat hij zijn hele volwassen leven (48) al aan het pleasen is en nu dus totaal vast loopt. Wellicht kan jouw boek hem bij dit proces helpen. Is het verkrijgbaar in het Engels? Gr, Sylvie

Nelina
Door

Nelina

op 21 June 2018

Wat een eye opener, ik kom erachter dat ik die pleaser uit angst ben, na het overlijden van mn moeder 54 jaar en mn vader 62 jaar en ik toen pas 24 leerde ik mn huidige man kennen die werd mijn rots in de branding , kom ik nu achter na 6 mnd gaan samenwonen kinderen gekregen en 26 jaar nu bij elkaar. Ik nu in de overgang en ja dan begint de ellende sinds vorig jaar relatiecrisis , ik ga nu pas denken wie ben IK wat wil IK waar word IK gelukkig van wat zijn mn grenzen , grenzen had ik niet. Ik twijfelde nooit, nu wel wat is juist wat is normaal?? Het niet meer een kwestie houden van . Maar ik moet EERST aan mijzelf werken. EIGENWAARDE ZELFRESPEKT, BALANS ik ben het allemaal even kwijt. Het is dat ik een SURVIVER ben en HEEL VEEL HUMOR heb anders was ik allang depressief. DUS HELP WAT HEB IK NODIG. Een lifecoach, alle advies is welkom

Paul
Door

Paul

op 21 June 2018

Dankjewel voor je openhartige reactie Nelina. Ik neem buiten de site om even contact met je op.

Nelina
Door

Nelina

op 23 June 2018

Paul jij had een video die kon je bekijken van vlg mij zeker 1 uut kan hem nergens meer vinden ?

Paul
Door

Paul

op 23 June 2018

Hi Nelina, ik heb je zojuist de link in de mail gestuurd. Leuk als je laat weten wat je ervan vindt.

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies