arrow_drop_up arrow_drop_down
Gedachten bepalen de kwaliteit van je leven
26 juli 2015 

Gedachten bepalen de kwaliteit van je leven

In het overgrote deel van de coachgesprekken die ik voer, spelen de gedachten van de gecoachte een belangrijke rol. Steeds weer zie ik hoezeer gedachten iemands gevoel bepalen en het gedrag wat daarop volgt.

In het geval dat het positieve gedachten zijn dan is dat natuurlijk geweldig, maar bij coaching betreft het meestal negatieve gedachten die een rol spelen.
Negatieve gedachten zijn zeer destructief voor de kwaliteit van je leven.

Ik licht het toe aan de hand van een voorbeeld.

 

Gedachten –> Gevoel –> Gedrag

Stel dat er vervelende dingen gebeurt zijn in je relatie. Het gedrag van je partner irriteert je al maanden. Hij gaat ‘steeds’ met vrienden op stap, komt laat thuis en heeft de volgende dag een kater.

gedachtenJe gedachten; “is dat nou nodig om zo vaak op stap te gaan, ik baal ervan dat hij dan zo laat is en de dag erna laat uit zijn bed komt met een kater. Heeft hij eindelijk een vrije dag om wat leuks met de kinderen te doen en dan ligt meneer tot 13.00 uur op zijn bed. En daarna is er geen land me hem te bezeilen. Hij gaat liever met zijn vrienden op stap dan met mij, wat hebben wij eigenlijk nog samen? Op deze manier is hij geen leuke vader voor de kinderen, waarom ziet hij dat zelf niet? Ik vind er niets aan op deze manier”

Je gevoel; je bent boos en door de teleurstelling ook verdrietig. Misschien voel je je ook afgewezen, omdat hij met zijn vrienden op stap gaat en niet met jou.

De teleurstelling komt overigens voort uit de verwachtingen die je hebt, maar die niet worden waargemaakt.

Een goede vriend van me zei ooit; “Verwachtingen zijn uitgestelde teleurstellingen”. En hij heeft gelijk!

Je gedrag; als hij eenmaal wakker is snauw je hem af met je woorden en geef je hem een afkeurende blik. De hele dag blijf je kortaf tegen hem en misschien zoek je extra contact met de kinderen om je verdriet en boosheid even te vergeten en hen wat aandacht te geven.

In dit voorbeeld zie je waartoe gedachten allemaal kunnen leiden.

 

 

Het gevaar van repeterende gedachten

repeterende gedachenJe gedachten geven je dus een bepaald gevoel. Als dat gevoel je langer vasthoudt dan zorgt dat voor een repeterende gedachtestroom. Als je daar niet bewust van bent dan kan het lang zo voortgaan en een enorme impact hebben.

Repeterende gedachten leiden namelijk tot een overtuiging. In bovenstaande situatie kan dat bijvoorbeeld zijn; hij is egoïstisch, ik sta er alleen voor, hij vindt me niet leuk meer, hij is geen goede vader, etc.

Overtuigingen leiden vervolgens tot patronen; een patroon is (veelal onbewust) automatisch gedrag dat volgt op een trigger (prikkel).

In bovenstaand voorbeeld kan bijvoorbeeld een patroon ontstaan dat je direct boos wordt op het moment dat hij zegt dat hij in het weekend weer op stap gaat met zijn vrienden. Het kan echter ook een andere situatie zijn die jou het gevoel geeft dat hij er niet voor jou of de kinderen is. Het oude gevoel komt in al die situaties direct weer boven, het daarbij behorende gedrag volgt automatisch. Je gedraagt je afstandelijk en geeft onbewust extra aandacht aan de kinderen om het gedrag van de vader (er niet zijn voor de kids) te compenseren. Misschien zeg je zelfs tegen de kinderen; “vervelend he dat papa op bed ligt en niet met jullie kan spelen”. Als dat zo is dan beïnvloed je onbewust de band tussen vader en kind.

Dit is natuurlijk maar een voorbeeld, maar herken je bovenstaand proces in een eigen situatie?

 

Buig beperkende gedachten om in helpende gedachten

Als je beperkende (negatieve) gedachten hebt dan leidt dan onherroepelijk tot negatieve gevoelens. Het gedrag wat daardoor (onbewust) ontstaat, draagt in negatieve zin bij aan de kwaliteit van je leven.

Om hier een positieve wending aan te geven dien je de beperkende gedachte om te zetten in een helpende gedachte.

Voorbeelden;

Is dat nou nodig om zo vaak op stap te gaan, ik baal ervan dat hij dan zo laat is en de dag erna laat uit zijn bed komt met een kater … hij gaat één keer in de twee maanden op stap met zijn vrienden, ik kan me voorstellen dat je een uitlaatklep nodig hebt als je zo hard werkt als hij.

Heeft hij eindelijk een vrije dag om wat leuks met de kinderen te doen en dan ligt meneer tot 13.00 uur op zijn bed … Ik vraag hem vooraf of hij er rekening mee wilt houden dat de kinderen het altijd zo leuk vinden om zaterdagmiddag met papa wat leuks te doen, daar kijken ze de hele week naar uit.

Hij gaat liever met zijn vrienden op stap dan met mij, wat hebben wij eigenlijk nog samen? … ik vind het leuk om een keer met hem uit te gaan, dat stel ik hem voor en dan plannen we gelijk een datum.

Op deze manier is hij geen leuke vader voor de kinderen, waarom ziet hij dat zelf niet? Ik vind er niets aan op deze manier” … de andere weekenden doet hij wel altijd leuke dingen met ze, het is misschien niet helemaal fair van me om hem dan af te rekenen op die paar keer dat hij ‘er niet is’.

 

Je gedachten bepalen de kwaliteit van je leven

Beperkende gedachten leiden tot een leven met veel weerstand, pijn, teleurstelling, boosheid, etc. Helpende gedachten leiden tot een leven vol liefde, blijheid, vrolijkheid, etc. … kortom een leuker en gelukkiger leven.

Je hebt het zelf 100% in de hand waar je voor kiest! Waar ga jij voor?

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach
Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies