De rol van je imago
arrow_drop_up arrow_drop_down
13 oktober 2016 

De rol van je imago

Een imago is het beeld dat we willen dat anderen van ons hebben. Door middel van ons imago doen we ons beter voor dan dat we ons daadwerkelijk voelen.

Je zou je imago ook kunnen zien als sub-persoon, maar er is een verschil. Een sub-persoon ontwikkel je om liefde en erkenning te verkrijgen en om afwijzing te voorkomen. Een imago dient met name om je onzekerheid voor de buitenwereld te bedekken, het creëert een soort schijn-zelfverzekerdheid.

Een imago dient met name om je onzekerheid voor de buitenwereld te bedekken

De dik voor mekaar show

Ons imago houdt anderen voor dat het allemaal wel OK is met ons. Onze onzekerheden en angsten worden niet getoond naar de buitenwereld. Als je het goed bekijkt, is het één grote poppenkast of een “met mij is alles dik voor mekaar show.”

De Pleaser creëert bijvoorbeeld een ‘nice-guy’ imago. Andere imago voorbeelden zijn: de succesvolle zakenman, de femme fatale, de altijd vrolijke dame, de stoere bink, de spirituele vrouw, de slimmerik, de entertainer etc.

imago

Maar denk je nou echt dat de succesvolle zakenman geen angsten kent of die ene deal wel gaat lukken? En reken maar dat de slimmerik doodsbenauwd is dat hij iets niet weet. En dat die altijd vrolijke dame wel eens stik chagrijnig is. En van Mr. Nice Guy krijg je nooit te zien of horen dat hij in zijn gedachten die ene collega een enorme eikel vindt. Het gaat dus altijd om het beeld dat je wil dat anderen van je hebben. Je laat de buitenwereld alleen zien wat je imago in stand houdt.

Ik kwam daarachter toen ik tegen een psycholoog zei; “ik wil altijd aardig gevonden worden.” Waarop hij zei; “mmm, is dat wel zo?”

Toen hij zag dat ik dat niet begreep ging hij verder. “Je zegt dat je altijd aardig gevonden wil worden, maar je hebt me net dingen verteld die je hebt gedaan in je relatie die niet bepaald aardig zijn. Het lijkt er meer op dat je je imago in stand probeert te houden dan dat je altijd aardig gevonden wilt worden.”  1-0 voor de psycholoog.

Imago is een onderdeel van je identiteit

Jouw identiteit wordt gevormd door: je (negatieve) zelfbeeld, de verschillende sub-personen in jou en je imago. De laatste twee worden (vooral onbewust) gecreëerd om liefde en erkenning te krijgen, afwijzing te voorkomen en het negatieve zelfbeeld te verbloemen.

niets is wat het lijkt

Ooit zei iemand tegen mij: “niets is wat het lijkt.” Ik ben meer en meer in gaan zien dat dit inderdaad zo is. Is dat erg? Nee hoor, het is heel normaal. het geldt voor nagenoeg iedereen. Dus ook voor de directeur, die mooie en zeker ogende buurvrouw, de filmster, etc. Je ziet alleen de buitenkant en wat er zich van binnen allemaal afspeelt, wordt meestal niet getoond.

Het zou mooi zijn als je daarom jezelf niet al te serieus neemt en kijkt wat jij allemaal hebt gecreëerd om aan anderen te laten zien. En als je dat eenmaal weet, lach er dan om en wijs jezelf er niet voor af. Nogmaals; dit geldt voor bijna iedereen!

Welk imago heb jij gecreëerd of zie jij zoal om je heen?

Waardeer je dit artikel? Zo ja, fijn als je het wilt delen via één van de social medio buttons.

 

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach
Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, coach en oprichter van PJ8 Pleaser Coaching. Ruim 40 jaar lang ben ik een Pleaser geweest en weet daardoor als geen ander wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Inmiddels heb ik duizenden mensen geholpen via 1 op 1 coaching, de Stop Met Pleasen Community, lezingen, webinars, trainingen, workshops, blogs en/of coaching programma's. Daarnaast heb ik het boek HELP! IK BEN EEN PLEASER geschreven. Pleasers helpen zichzelf te helpen is mijn missie, daar word ik blij van! Iedereen kan leren zichzelf op de eerste plek te zetten!
Paul-Smeekes

Door

Paul-Smeekes

op 16 October 2016

Mijn imago was vooral die van Mr. nice guy ... ik ben benieuwd naar de jouwe ;-)

Petra

Door

Petra

op 16 October 2016

Mijn imago was de vrouw die juist heel zelfverzekerd was.

Leny

Door

Leny

op 16 October 2016

Mijn imago was bovenal die van een PLEASER, behalve voor mezelf!

mariska

Door

mariska

op 16 October 2016

Een pleaser.en iemand die teveel liefhebt.boek robin norwood..werd mij veeel duidelijk.nu pas achterbgekomen.en me beter voor doen dan ik eigenlijk ben

Paul-Smeekes
mariska. schrieken
Sandra Bieckmann

Door

Sandra Bieckmann

op 28 November 2018

Ik ga het boek lezen bedankt voor de tip...

Annemieke

Door

Annemieke

op 16 October 2016

Ik ben altijd de clown geweest die iedereen aan het lachen maakt..

Mechteld

Door

Mechteld

op 16 October 2016

Ik hoor vaak dat ik zelfverzekerd overkom maar ben verre van zelfverzekerd !! 😌

Paul-Smeekes

Door

Paul-Smeekes

op 18 October 2016

Dus is je imago dan 'de sterke vrouw'? Wil je (al dan niet bewust) overkomen als een sterke vrouw?

Ria Rolandus

Door

Ria Rolandus

op 16 October 2016

mijn imago was het altijd zorgzame mens.

Paul-Smeekes

Door

Paul-Smeekes

op 18 October 2016

Dan zou het me niet verbazen als je ook een Pleaser bent Ria :-) Klopt dat? Zorgzaamheid is één van de kernkwaliteiten van Pleasers

Jose Rodriguez

Door

Jose Rodriguez

op 16 October 2016

Mijn imago, de perfectionistische Pleaser! Goed is niet goed genoeg

Paul-Smeekes

Door

Paul-Smeekes

op 18 October 2016

Hi José, voor mij zijn de Perfectionist en de Pleaser meer sub-personen. Al lijkt dat dicht bij een imago te liggen, zie ik het toch wat anders. Maar als je aan anderen zou vragen hoe ze jou zouden omschrijven en ze noemen je een 'Perfectionistische Pleaser' dan kan het inderdaad een imago zijn.

Nicole

Door

Nicole

op 17 October 2016

Mijn imago is.....''metmijgaathetgoedhoor''....

Paul-Smeekes
Marijke

Door

Marijke

op 17 October 2016

Mijn imago: niet klagen-maar dragen-vrouw

Paul-Smeekes
jose

Door

jose

op 17 October 2016

mij vinden ze altijd een hele sterke vrouw, althans zo kom ik over. Weet niet hoe ik dat zelf heb gecreeerd zoals jij zegt.

Paul-Smeekes

Door

Paul-Smeekes

op 17 October 2016

Hi José, dat creëren van zo'n imago gaat meest van tijd onbewust. Misschien is ontstaan een betere woordkeuze dan creëren

anita van der schaaf-bos

Door

anita van der schaaf-bos

op 17 October 2016

Volgens mij heb ik er ook meerdere....de vrolijke grappige is de sterkste, ben ik ook vaak maar inderdaad niet altijd. Herken je stuk en weet ook dat ie niet klopt, dankjewel voor je info, aan de andere kant hoeft ook niet iedereen alles van je te weten en kan ik zelf bepalen aan wie ik mijn zwakke of moeilijke dingen toon. Er bewust van zijn scheelt al een hoop! Fijne dag, groeten, Anita

miloushka

Door

miloushka

op 18 October 2016

Treffend verwoord.

Paul-Smeekes
Paul-Smeekes

Door

Paul-Smeekes

op 18 October 2016

Mooi dat je het herkent Anita en er bewust van bent. En natuurlijk bepaal je zelf met wie je dat wil delen. Jij ook een fijne dag

Nicole

Door

Nicole

op 17 October 2016

Mijn imago op de werkvloer is de immer vrolijke collega

Paul-Smeekes
Tanja Pleijsier

Door

Tanja Pleijsier

op 17 October 2016

Mijn Imago, IK moet me steeds bewijzen. Door nieuwe uitdagingen aan te gaan. ( faalangst te verbloemen)

Judith Bakker

Door

Judith Bakker

op 20 October 2016

hai Paul, volgens mij heb ik er meerdere. De aardige goed verzorgde goedlachse buurvrouw, de spirituele vrouw, de onverwoestbare dame, dat soort types.;-) Ze houden mij overeind in tijden dat het minder goed met mij gaat....geloof ik...

Mechteld

Door

Mechteld

op 26 November 2018

Ik was de vrouw die zei dat alles goed ging. Vooral opging in de zorg voor de kinderen. De pleaser op en top en geloofde dat alles goed ging. Nu beter weet door schade en schande. Nu heerlijk dicht bij mijzelf blijven. Zijn wie ik ben. Heerlijk gevoel trouwens

Monique

Door

Monique

op 27 November 2018

Ik was altijd een hele lieve vrouw die voor iedereen klaar stond dan pas voor me zelf .nu soms ook nog

Marita

Door

Marita

op 27 November 2018

Aangenaam Miss Positivo is mijn naam. Door ten alle tijden positief te zijn vluchte ik weg van mijn gevoel. Anderzijds heeft het me ook kracht gegeven tijdens mijn overleven. Ik ben nog steeds positief maar al mijn gevoelens mogen er nu ook gewoon “zijn”

harry

Door

harry

op 28 November 2018

Ik vind het wel leuk om te reageren ik heb meestal iets van ''ik weet het niet ik heb er geen verstand van '' en dat is ook vaak zo. want hoe meer je weet deste meer kom je er achter dat je eigenlijk nog maar heel weinig weet dus dat vertel ik dan ook zo maar dat word niet altijd begrepen. Mischien doe ik dat wel zo dat mensen een niet te hogen verwachting van mij hebben. Ik ben me dat wel gewaar en zie het als mijn ego die zich zo manefisteerd . het mag er zijn ik doe nu een cursus van jan geurts let niet op de taalfouten ben dislect groetjes Harry

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies