Ben je bekend met de 5 G’s; Gebeurtenis – Gedachten – Gevoel – Gedrag – Gevolg? Dit model gaat er vanuit dat er een vaste volgorde is van de G’s. Het is eenvoudig, maar enorm krachtig als je het in de praktijk bewust weet toe te passen.
De volgorde van de 5 G’s
Er is altijd een vaste volgorde van de G’s; een bepaalde gebeurtenis zorgt voor bepaalde gedachten. Die gedachten geven je een bepaald gevoel en die gevoelens zorgen voor een bepaald gedrag. Het gedrag dat je vertoont, heeft vanzelfsprekend een bepaald gevolg.
Als je dit beseft, betekent het dat jouw gedachten verantwoordelijk zijn voor het gevolg. En dat is interessant!
Verander je gedachten, verander je leven!
Gebeurtenis
De gebeurtenis is altijd een feitelijke situatie, het is iets dat er op dat moment is of zich afspeelt. Dit kan natuurlijk van alles zijn; het zien van een vloer waar nodig de stofzuiger overheen moet, je baas die tegen je uitvalt, je partner die je net op een leugen hebt betrapt, de trein die vijf minuten vertraging heeft, je schoonmoeder die weer een lang klaagverhaal ophangt, jouw appje dat maar niet wordt beantwoord door je vriendin, etc.
Belangrijk is dat het altijd gaat om een feitelijke situatie, er komen nog geen interpretaties aan te pas!
Gedachten
Nu wordt het interessant! Wat zijn jouw gedachten bij de specifieke gebeurtenis of situatie? Hier spelen jouw interpretaties de hoofdrol. Wat denk jij bij het zien van die vieze vloer, de klaagzang van je schoonmoeder of de stilte op What’s App?
Gevoel
De gedachten of interpretaties die je hebt, bepalen hoe je je voelt. Als je vriendin niet appt, voel je je vast heel rot als je denkt “zou ik wat fout gedaan hebben dat ze me niet terug appt?” Doordat je de oorzaak bij jezelf zoekt voel je je misschien wel waardeloos. Als je echter denkt “ze zal wel druk zijn”, zorgt dit voor een heel ander gevoel.
Gedrag
Als je de fout bij jezelf zoekt en je daardoor waardeloos voelt, leidt dit tot een ander gedrag dan dat je denkt dat je vriendin vast heel druk is. Bij de een kan je bijvoorbeeld apathisch worden en aangedaan op de bank hangen met een zak chips. Bij het andere gevoel ga je gewoon door met wat je anders ook gedaan zou hebben en wacht je rustig het antwoord af.
Gevolg
In het voorbeeld zorgt de ene gedachte voor bevestiging van je negatieve zelfbeeld en misschien wat extra kilo’s door de zakken chips die je naar binnen werkt. Of je gaat negatief denken over je vriendin hoe stom ze wel niet is en dat ze er nooit voor je is als je haar nodig hebt. Er is een nieuw rijtje met 5 G’s gestart.
Het gevolg bij je gedrag dat je rustig wacht op antwoord is natuurlijk heel anders. Er komt niets tussen jouw en je vriendin te staan, je kijkt niet negatiever naar haar dan daarvoor en doordat je de oorzaak niet bij jezelf zoekt blijf je dezelfde krachtige persoon.
Nog een eenvoudig voorbeeld
Hieronder werk ik twee verschillende opties uit waaruit duidelijk blijkt dat andere gedachten zorgen voor een ander gevolg.
Optie 1
Gebeurtenis: je ziet de vieze vloer in huis
Gedachte 1: “getver ik moet nodig stofzuigen, dit kan echt niet, wat ben ik ook een viezerik”
Gevoel: negatief, je voelt je waardeloos (slecht)
Gedrag: je pakt met weerstand de stofzuiger en begint te zuigen
Gevolg: door de weerstand kost het je negatieve energie, vervolgens ben je een paar uur flink chagrijnig
Optie 2
Gebeurtenis: je ziet de vieze vloer in huis
Gedachte 1: “tja, dat is er bij ingeschoten, maar ik ga het nu doen, want het geeft me een gevoel van rust als het straks klaar is”
Gevoel: neutraal, je voelt je gewoon ok. Of misschien voel je je op voorhand al blij, omdat je rust voor jezelf aan het creëren bent door te gaan zuigen
Gedrag: je pakt de stofzuiger en begint te zuigen, misschien zelfs meezingend met het toffe nummer dat je hoort op de radio
Gevolg: het kost je geen energie en bent na het zuigen vrolijk en blij met je opgeruimde huis
Dus nogmaals …
Verander je gedachten, verander je leven!
Ik wens je veel bewustzijn!
Leuk als je hieronder bij de reacties jouw 5 G’s voorbeeld met ons deelt
Mijn 5 G’s voorbeeld:
Als je dit artikel ook nog wil delen via social media (Gebeurtenis), denk ik “Jeuj, dat is tof” (Gedachte). Dan ben ik heel blij (Gevoel) en loop juichend door het huis (Gedrag) waardoor ik de hele dag een goed humeur heb (Gevolg)… of klagende buren als ik een beetje ben doorgeslagen in mijn blijdschap 🙂
Ben jij een Pleaser en wil je voor eens en altijd afscheid nemen van jouw pleasegedrag? Klik hier voor een duurzame oplossing.
Blije groet,
PJ8 | Coach
Ingrid
op 2 March 2017Paul
op 2 March 2017Jacqueline
op 5 March 2017Paul-Smeekes
op 5 March 2017Jacqueline
op 5 March 2017Paul-Smeekes
op 5 March 2017Anita van der Schaaf-Bos
op 5 March 2017Paul-Smeekes
op 6 March 2017Marja
op 5 March 2017Paul-Smeekes
op 6 March 2017Tineke
op 5 March 2017Paul-Smeekes
op 6 March 2017Charlie
op 6 March 2017Taco
op 6 March 2017Paul
op 8 March 2017