Page content

Wat zijn gewenste waarden

Waar kernwaarden je iets vertellen over je wie je bent, vertellen gewenste waarden je iets over wie of hoe je wilt zijn!

Als je je gewenste waarden kent en er invulling aan geeft, draagt het enorm bij aan je persoonlijke groei.

Gewenste waarden helpen je te groeien, omdat je er voor uit je comfortzone moet om ze toe te passen. Als je dat niet doet, blijft alles zoals het is. De goede ervaringen die je buiten je comfortzone opdoet, dragen bij aan een positiever zelfbeeld. “Ik ben niet goed genoeg” wordt dan meer en meer een “ik mag er zijn” of “ik ben goed zoals ik ben.”

Persoonlijk voorbeeld:

Uit angst voor afwijzing heb ik mijn leven lang moeite gehad om mezelf volledig aan anderen te laten zien. Ik gaf me nooit bloot, zwakte mijn eigen mening af, vertelde niets dat mijn nice-guy imago zou schaden etc. Toen ik dit inzag, heb ik transparantie als gewenste waarde gedefinieerd.

Transparantie staat bij mij voor:

  • je gevoelens en behoeften delen met de ander
  • je ware ik laten zien, ook de minder mooie kant
  • je mening uiten
  • eerlijk zijn tegen de ander

Mijn angst voor afwijzing bleek ongegrond, toen ik mij transparant ging gedragen, heeft dat juist hele mooie momenten opgeleverd en een aantal vriendschappen enorm verdiept. Ik kreeg meer en meer het gevoel dat ik er mocht zijn, ik was goed zoals ik was. Deze nieuwe ervaringen had ik nodig om in te zien dat ik ertoe doe.

Hoe je ze kunt bepalen lees je in hoe bepaal je gewenste waarden

Comment Section

0 reacties op “Wat zijn gewenste waarden

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Klik gerust eens door onze categorieën heen: