Page content

Hoe bepaal je kernwaarden

Je kan op meerdere manier bepalen wat je kernwaarden zijn.

Een makkelijke manier is om een lijst met waarden door te lopen en dan steeds de voor jou belangrijkste waarden eruit te pikken. Zo breng je een lijst van 150 waarden in etappes terug tot 100,  50, 25, 10 en ten slotte tot maximaal 5.

Klik hier voor een lijst met waarden.

Een andere manier is om jezelf de vraag te stellen waarvan je ontzettend boos wordt. Bij mij gebeurt dat als iemand respectloos wordt behandeld. Het tegenovergestelde van respectloos is dan een kernwaarde, respect dus. Bij een negatieve emotie zoals boosheid pak je het tegenovergestelde van wat jou triggert en bij een positieve emotie kom je direct uit bij de waarde.

Ik word intens blij van een open gesprek, ik voel dan een verbinding met de ander. Verbinding is dus ook een waarde van mij.

Pas je waarden toe in de praktijk

Met het bepalen van je waarden ben je er nog niet, het is de bedoeling dat je ze bewust toepast.

Als je je waarden bewust integreert in je dagelijks leven geeft dit een enorme boost aan je eigenwaarde. Waar je de erkenning met name buiten jezelf zocht, vind je het in jezelf als je heel bewust leeft naar je waarden. Het geeft je een gevoel van trots. Dat geldt voor je kernwaarden, maar zeker voor je gewenste waarden, omdat je daar meer moeite voor moet doen.

Samen met je persoonlijke missie vormen ze je kompas voor het leven.

Om ervoor te zorgen dat je gaat leven naar je waarden maak je een persoonlijke bankrekening.

Comment Section

2 reacties op “Hoe bepaal je kernwaarden


Door Tineke op 19 maart 2017

Mooi en praktisch – heel fijn om te lezen en mee te werken. De lijst met waarden – klik hier werkt echter bij niet. (blanco pagina)


Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Klik gerust eens door onze categorieën heen: