Page content

Oorzaak negatief zelfbeeld

Als je wordt geboren, ben je de eerste jaren afhankelijk van ouders of opvoeders. Je bent simpelweg nog niet in staat om voor je eigen veiligheid of eten te zorgen. Je lacht als je schik hebt, je huilt als je honger, pijn of net een volle geurige luier geproduceerd hebt. Je bent ongeremd in je gedrag. Dit is allemaal doodnormaal en geldig voor ieder kind. Maar een groot gevaar ligt al in je vroege jeugd om de hoek.

Oorzaak negatief zelfbeeld

In de jaren dat je opgroeit, krijg je te maken met situaties waarin je je afgewezen voelt. Eerst wordt er nog vol bewondering gekeken naar jouw eerste stapjes, maar net als je de gang er een beetje in hebt, krijg je veelvuldig te horen wat er allemaal niet mag.

Als je in een spontane bui staat te zingen en dansen op de bank, volgt; “je mag niet dansen op de bank Yvonne.” Als zoiets éénmalig is dan heeft dat geen invloed, maar als je je vaker afgewezen voelt als je spontaan bent, gaat dat een rol spelen. Dan denk je; “Oeps, ze vinden me niet leuk als ik spontaan ben.” Je voelt je afgewezen.

Baby met bultOf je bent lekker aan het spelen en valt hard op je hoofd. Natuurlijk zet je het gelijk op een brullen. Niet zo gek, want je hebt pijn en bent enorm geschrokken. Maar gelukkig komt mama er direct aan. Mama ziet geen bloed dus het lijkt mee te vallen. Vol goede intenties probeert ze je gerust te stellen. Ze neemt je op haar arm en zegt zachtjes; “het is al goed lieverd, het valt wel mee.” Jij denkt daar echter heel anders over, je hebt net een mega crash gemaakt, bent enorm geschrokken en hebt een dikke bult op je hoofd die vreselijk pijn doet. Voor jou is het allesbehalve goed. De reactie van je moeder is daarmee een regelrechte afwijzing. Met “het is al goed lieverd, het valt wel mee”, gaat ze volledig voorbij aan jouw gevoelens. Onbewust voel je je hierdoor afgewezen. Als dat vaker op een dergelijke manier ervaren wordt, zal je iets denken in de trant van “mijn gevoelens doen er niet toe.”

Ieder kind krijgt met afwijzing te maken

Dit zijn slechts een paar voorbeelden, maar de jeugd van ieder kind zit vol met dit soort momenten, bij de één meer dan bij de ander. Of het nou met knoeien, te luidruchtig zijn, huilen of wat dan ook te maken heeft, het kind zal te horen krijgen dat zijn ouders het graag anders zien. Ook al is dat absoluut niet de bedoeling van de ouders, vaak gebeurt dat op een manier waardoor een kind zich afgewezen voelt. En zijn het niet je ouders dan zijn het wel leraren op school, vriendjes die je buitensluiten of de trainer op de voetbalclub die je het gevoel geven dat ze je afwijzen. Je ontkomt er gewoon niet aan, iedereen voelt zich op meerdere momenten in het leven afgewezen.

Door al die afwijzing vanuit je directe omgeving ontstaat een negatief zelfbeeld, ook wel een beperkende overtuiging genoemd. Een aantal voorbeelden hiervan is: ik ben niet goed genoeg, ik doe er niet toe, ik ben zwak, ik ben ongewenst, ik ben stom, ik ben waardeloos etc. Zo’n negatief zelfbeeld heeft een enorme impact op je leven.

Natuurlijk zijn er nog heftigere vormen van afwijzing zoals incest, verwaarlozing en huiselijk geweld. Daardoor ontstaat een nog veel dieper geworteld negatief zelfbeeld. Dat geldt ook als je door je ouders ter adoptie bent afgestaan.

 

Comment Section

0 reacties op “Oorzaak negatief zelfbeeld

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Klik gerust eens door onze categorieën heen: