Page content

Nadelen van de Pleaser

Voordat we naar de nadelen van de Pleaser kijken, wil ik duidelijk maken dat er niets mis mee is om iets voor een ander te doen. Sterker nog, je maakt er de wereld wat mooier mee en je wordt er zelf een gelukkiger mens van. Maar het wordt schadelijk op het moment dat je de ander helpt en daarbij keer op keer je eigen behoeften vergeet.

De nadelen van de Pleaser:

We spreken van een nadeel op het moment dat het schadelijk wordt voor jezelf.

Jezelf verloochenen

De absolute topper onder de nadelen is dat je jezelf verloochent. Hieronder versta ik het ontkennen of negeren van jezelf. Doordat je continu meer op de ander gericht bent, verloochen je jezelf. Het volgende valt hieronder:

 • Niet stilstaan bij je eigen behoeften
 • Over je eigen grenzen gaan
 • Jezelf niet zijn
 • Iets doen terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt
 • Jezelf wegcijferen
 • Geen ruimte/tijd voor jezelf nemen
 • Je eigen mening ontkennen/negeren/afzwakken
 • Niet toekomen aan eigen dromen/doelen
 • Met alle winden meewaaien

Alles wat hierboven genoemd wordt, is een vorm van zelfafwijzing en zorgt ervoor dat je negatieve zelfbeeld wordt gevoed.

Jezelf kwijtraken

Het één leidt tot het ander. Als je jezelf keer op keer verloochent, raak je jezelf op den duur kwijt. Je weet niet meer wat je wilt, je weet niet meer wat je ergens van vindt en niet meer wat je voelt.

Je weet niet goed meer wie je bent en waar je voor staat. Dit is zeer schadelijk en overkomt helaas veel Pleasers. Het versterkt het negatieve zelfbeeld dat je er niet toe doet of niet goed genoeg bent.

Geen “nee” (durven) zeggen

Geen “nee” durven zeggen, staat hoog op de lijst met nadelen. Uit angst voor afwijzing of de ander tekort te doen, zeg je standaard “ja”. Zelfs als je er eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Ook dit is pure zelfafwijzing.

De Pleaser zegt geen nee

Het kost veel energie

Het kan goed zijn dat je aan het eind van de dag enorm vermoeid bent, je bent altijd in de weer om het de ander naar de zin te maken. Je neemt veel op je bord en bent daardoor vaak druk.

Daarnaast ben je heel druk in je hoofd, dat kost vaak nog meer energie. De continue gedachtestroom put je uit. Afhankelijk van de situatie heb je bijvoorbeeld onderstaande gedachten:

 • “Wat zal hij ervan vinden als ik dat (niet) doe?”
 • “Volgens mij vindt zij me niet leuk”
 • “Waarom groette Henk mij niet vanmorgen op kantoor, wat heb ik verkeerd gedaan?”
 • “Zullen ze denken dat het mijn schuld is?”

Het bovenstaande staat al garant voor een hoop ellende. Maar het wordt nog erger. Het blijft niet bij die gedachten alleen, de kans is groot dat je er vervolgens verschillende scenario’s bij verzint. Je gaat als het ware voor de ander nadenken. Je interpreteert er vrolijk op los en verliest de realiteit uit het oog. Dit is geestelijk enorm vermoeiend en bovendien zeer schadelijk. Het is namelijk allemaal zelfafwijzing. In al die gedachten en scenario’s kom je er nooit goed vanaf. Hiermee voed je meer en meer je negatieve zelfbeeld.

druk in je hoofd

Je bent vatbaar voor een burn-out

Bijna 50% van de Pleasers waar ik mee contact mee heb gehad, heeft één of meerdere burn-outs gehad. Door het afweermechanisme wat de Pleaser toepast is hij zeer vatbaar voor een burn-out. In hoe voorkom ik een burn-out lees je zeer uitgebreid wat je eraan kunt doen om dit te voorkomen.

Er zijn nog meer nadelen van de Pleaser, deze staan vermeld in het boek HELP! Ik ben een Pleaser

Comment Section

0 reacties op “Nadelen van de Pleaser

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Klik gerust eens door onze categorieën heen: