Page content

Overtuiging ombuigen

Een beperkende overtuiging ombuigen, draagt enorm bij aan je persoonlijke groei. Ieder mens heeft ze en bij ieder mens hebben ze een berpende werking op het gevoel van geluk.

De techniek om een beperkende overtuiging om te buigen omschrijf ik hieronder in de vorm van een uitgewerkt voorbeeld.

Voorbeeld overtuiging ombuigen

Lang heb ik de volgende overtuiging gehad; “mijn baas ziet het niet.” Dit kwam omdat we beiden onze eigen visie hadden op het gebied van het welzijn van de medewerkers. Stiekem kwam het vooral, omdat ik gewoon graag gelijk kreeg. Mijn visie ging veel verder richting de mens. Ik zag alleen mijn waarheid, de zijne kwam er bij mij gewoon niet in. Dus besloot ik “mijn baas ziet het niet.”

Je kan je vast voorstellen dat zo’n overtuiging niet bijdraagt aan een goede samenwerking, het schept afstand. Toen ik inzag dat mijn overtuiging zeer beperkend werkte, heb ik deze omgebogen. Allereerst heb ik gekeken naar de winsten en verliezen die de overtuiging me opleverde, zie tabel.

overtuiging ombuigen 1

Als je kijkt naar de winsten en verliezen dan kan je bepalen of je de overtuiging in stand wilt houden of dat je hem wilt ombuigen, zodat het minder beperkend werkt. Ik besloot hem om te buigen en daar kwam het volgende uit; “mijn baas ziet het anders.” Zie onderstaande tabel voor de verandering in de winsten en verliezen.

overtuiging ombuigen 2

 

Een stuk beter, maar ik was er nog niet helemaal. Daarom heb ik de overtuiging kort daarna weer aangepast naar; “mijn baas mag het anders zien.”

overtuiging ombuigen 3

Nog meer winsten dus, die samen veel sterker zijn dan het verlies.

Hoe ga je de nieuwe overtuiging geloven?

Hartstikke mooi zo’n nieuwe overtuiging, maar die oude ben je niet zomaar kwijt. Daar zat maanden, zo niet jaren ‘werk’ in. En het klinkt leuk zo’n nieuwe overtuiging, maar je gelooft daar waarschijnlijk nog geen snars van.

Het mooie is echter dat ik door bovenstaande oefening zelf inzag dat de oude overtuiging beperkend werkte en dat het veel meer rust gaf als ik er zelf anders naar ging kijken. Ik had het besef dat ik mezelf ermee in de weg zat als ik koppig vast zou houden aan die oude overtuiging. Het zou me bakken vol verspilde energie kosten vanwege het simpele feit dat ik zijn waarheid toch niet zou kunnen veranderen. Dus met wat horten en stoten gaf ik me over en koos ik voor “mijn baas mag het anders zien.” De weerstand werd ingeruild voor acceptatie.

Wat nou is dat zo niet werkt voor jou?

Als het inzicht alleen jou niet helt om je de nieuwe overtuiging eigen te maken en deze volledig te geloven, verwijs ik je naar stap 6 van negatief zelfbeeld ombuigen.

De belangrijkste overtuiging die je om kunt buigen, is het beeld dat je van jezelf hebt, het negatief zelfbeeld. Lees hier hoe je dat kunt ombuigen.

Comment Section

0 reacties op “Overtuiging ombuigen

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Klik gerust eens door onze categorieën heen: