Page content

Primaire afweer

Primaire afweer is zoals de naam al doet vermoeden de oorspronkelijke vorm van afweer. Iedereen heeft het, al dan niet zichtbaar voor de buitenwereld. Het begint met primaire afweer en vanuit daar ontstaan de overige afweermechanismen.

Wat is primaire afweer?

Primaire afweer komt overeen met het negatief zelfbeeld dat diep van binnen in je bestaat. Bij deze overlevingsstrategie leg je de schuld bij jezelf.

Primaire afweer heeft een enorme impact op de kwaliteit van je leven, de voornaamste reden hiervan is dat deze vorm van afweer onderdeel uitmaakt van je identiteit. Er onstaan allerlei beperkende overtuigingen zoals;

  • ik ben niet goed genoeg
  • ik ben waardeloos
  • ik ben stom
  • ik ben dom
  • ik ben het niet waard

Alle overtuiging die beginnen met “ik ben …” zeggen wat over je identiteit. Het zegt alles over de manier waarop je diep van binnen naar jezelf kijkt. Het is je zelfbeeld en helaas veelal een negatief zelfbeeld.

De gevolgen

Niemand wil natuurlijk leven met zo’n negatief zelfbeeld. Om het negatieve zelfbeeld te bedekken ‘creëer’ je strategieën om te overleven. Ontkenning van Behoeften, Valse Hoop en Valse Macht. Deze worden daarmee een laag bovenop de primaire afweer.

Dat kan de reden zijn waarom het voor jezelf en/of anderen niet zichtbaar is. De impact van primaire afweer wordt er echter niet minder door.

Voorbeeld

Een dominant of narcistisch persoon lijkt heel erg sterk en komt vaak over als een persoon met veel zelfvertrouwen. Niks is minder waar, zo’n persoon heeft Valse Macht als afweermechanisme ontwikkeld bovenop de laag van primaire afweer. En op die laag is hij onzeker, ook hij is niet goed genoeg of waardeloos voor zichzelf.

De zin en onzin van Primaire Afweer

Primaire afweer heeft een belangrijke functie in ons leven:

  • Het beschermt je tegen de pijn van afwijzing

Door jezelf vast af te wijzen komt afwijzing van anderen minder hard op je over, je kan namelijk (al dan niet bewust) zeggen “zie je wel, wist ik toch, ik ben niet goed genoeg, waardeloos, etc”

  • door de schuld bij jezelf te leggen hoef je niet in te zien dat je ouders/opvoeders niet voldaan hebben aan jouw fysieke en/of emotionele behoeften.

De onzin van primaire afweer:

Deze vorm van afweer ontstaat in onze vroege jeugd als onze ouders/opvoeders niet voldoen aan onze fysieke en/of emotionele behoeften. Dit voelt voor ons als afwijzing terwijl je ouders/opvoerders dat totaal niet zo bedoelen.

Hun gedrag komt voort uit hun eigen afweermechanismen en dat geven ze als het ware over op jou. Het is echter zelden of nooit dat het met opzet wordt afgewezen. Daarmee is het illusoir …

Er is helemaal geen afwijzing geweest, je hebt het alleen zo ervaren

En daarmee is het voor jou waar geworden en heeft het zoveel impact op je leven.

Wat kan je eraan doen?

Primaire afweer zegt dus iets over je zelfbeeld. Een negatief zelbeeld kan je ombuigen. Eerlijk is eerlijk, dit is niet makkelijk en niet met een vingerknip voor elkaar te krijgen. Dit komt omdat je jezelf een leven lang geïdentificeerd hebt met dat negatieve zelfbeeld.

Dit kan je eraan doen:

Sub-personen

Diverse sub-personen in ons geven uiting aan onze overlevingsmechanismen. De sub-persoon die bij uitstek uiting geeft aan primaire afweer is:

  • De Innerlijke Criticus

 

 

Comment Section

0 reacties op “Primaire afweer

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Klik gerust eens door onze categorieën heen: