Regelmatig krijg ik de vraag; “wat kan ik doen om bij mezelf te blijven”? Gelukkig is het antwoord hierop niet moeilijk. Als je weet wat je eraan kunt doen is de vraag echter; heb je het ervoor over om aan de slag te gaan? En dan haakt een grote groep mensen helaas af. Onbewust kiezen ze voor het oude bekende, ook wel de weg van de minste weerstand genoemd.
Maar dat klopt niet, het is juist de weg van de meeste weerstand! Als jij je afvraagt hoe je bij jezelf blijft dan zegt dat mij dat je dat nu niet doet en niet tevreden bent met hoe dingen nu gaan of hoe je nu bent. Als je niet tevreden bent dan is er weerstand! Niet jezelf zijn is dus de weg van de meeste weerstand en dat kost energie. Maar dat hoef ik jou niet uit te leggen, dat merk je iedere dag….toch!
De voordelen van bij jezelf blijven
Eén van de grootste voordelen van bij jezelf blijven, is dat het je minder energie kost. Sterker nog; het levert zelfs energie op.
Als je weet waar je voor staat dan blijf je vanzelfsprekend dichter bij jezelf. Het is dan veel makkelijker om keuzes te maken.
Tips om bij jezelf te blijven
Bepaal je kernwaarden
Wie ben jij, waar sta jij voor? Dat zijn belangrijke vragen die je beter kan beantwoorden als je weet wat jouw kernwaarden zijn.
Voorbeeld; als ze mij vragen een interim functie te vervullen waar ik een afdeling moet reorganiseren (lees; mensen ontslaan) dan hoef ik maar een blik op mijn waarden te werpen om te beslissen dat ik dat niet ga doen. Inspireren en harmonie zijn de twee waarden die botsen op zo’n functie en zeer waarschijnlijk respect ook.
Maak een persoonlijke missie
Wie wil jij zijn? Samen met je waarden geeft een persoonlijke missie richting aan je leven. Voor mij zijn ze het kompas in mijn leven.
Als ik een moeilijke vraag heb voor mezelf dan kijk ik naar mijn waarden en missie. Vo.a.aak is het antwoord dan direct gevonden.
Voorbeeld; mijn missie is ‘mensen helpen zichzelf te helpen’. Voor mijn werk stond als ‘actie’ in mijn missie dat ik in 2014 zou beslissen om voor mezelf te gaan werken. Dat punt had ik vooraf bepaald. In 2014 heb ik inderdaad mijn hart gevolgd en de knoop doorgehakt. Voor mij een ultiem voorbeeld van ‘bij jezelf blijven’.
Laat je emoties er zijn
Naast je kompas (waarden en missie) leer je jezelf heel goed kennen als je naar je emoties kijkt. Wanneer ben je boos, verdrietig, teleurgesteld, blij, etc. Nu volgt een handig ‘weetje’;
“Onder een emotie zit altijd een behoefte”
Ik krijg o.a. waterige ogen bij ‘Verschrikkelijke Ikke’ als die man uiteindelijk heel lief is voor het kleine meisje. De emotie die ik voel is o.a. ‘geluk’. Dit geeft mij aan dat ik behoefte heb aan liefde, ertoe doen voor iemand en harmonie. En het is ook de behoefte om een leuke vader te zijn voor mijn zoon.
Of als je boos (emotie) wordt als iemand (in jouw ogen niet terecht) wordt ontslagen dan heb je bijvoorbeeld behoefte aan rechtvaardigheid en/of respect. Wordt je er verdrietig (emotie) van, omdat je die persoon gaat missen dan is het wellicht vriendschap de behoefte die eronder zit.
Hoe dan ook; dit vertelt jou wie je bent. Dus laat je emoties er alsjeblieft zijn; kijk ernaar en leer jezelf er beter door kennen. Als je emoties er niet mogen zijn van jou dan staat dat gelijk aan zelfafwijzing. En dat is het laatste wat je kan gebruiken bij, ‘bij jezelf blijven’.
Hulp nodig?
Heb je zin om aan de slag te gaan slag en kan je wel wat hulp gebruiken? Dan is de Stop Met Pleasen Community misschien wat voor jou. In het e-learning programma bepaal je onder andere je waarden en je persoonlijke missie. Kijk hier voor meer informatie.
Blije groet,
PJ8 | Coach