arrow_drop_up arrow_drop_down
Bewustwording – een noodzakelijke stap voor persoonlijke groei
12 juli 2015 

Bewustwording – een noodzakelijke stap voor persoonlijke groei

Bewustwording is een eerste en noodzakelijke stap in het proces van persoonlijke groei. Zonder bewustwording is er niets om te onderzoeken of mee aan het werk te gaan.

Onderstaande definities van bewustwording geven aan wat ik eronder versta;

  • het beter begrijpen van de eigen persoon en tevens aangrijpingspunt voor verdere vorming, actie of leren
  • het gaan beseffen, het in gaan zien

Bewustwording van gedachten

Veel van de mensen die ik coach zijn lid van de Stop Met Pleasen Community. Eén van de doelen is bewustwording. Eén van de stappen in de Community is een heel belangrijke; je gaat ‘kijken’ naar je gedachten. Deze gedachten worden genoteerd in een gedachtenvanger. Regelmatig krijg ik in coachtrajecten te horen; “ik wist niet dat ik zoveel negatieve gedachten had”. Pas als je dat weet kan je ermee aan de slag.

Dit is een prachtig voorbeeld van bewustwording. De gedachtenvanger maakt je bewust en de meesten zien daardoor direct in dat het destructief is en veel impact heeft als je vaak of alleen maar negatieve gedachten hebt.

Bovenstaand voorbeeld van bewustwording gaat over gedachten, maar je kan je ook bewust worden van je gedrag of patronen. Een patroon is automatisch (vaak onbewust) gedrag dat volgt op een trigger (stimuli/prikkel).

Bewustwording van patronen

Voorbeeld; op een dag is je altijd vrolijke baas kortaf, een “goedemorgen” kan er niet eens af. Het enige wat je krijgt is een boze blik (trigger). Stel dat je op dat moment denkt; “Wat heb ik verkeerd gedaan?” Je baas zit de hele morgen in meetings dus je kan de echte reden van zijn of haar boosheid niet achterhalen. Maar je gedachten gaan maar door; “wat heb ik toch verkeerd gedaan?” Het kan goed zijn dat het een patroon is dat je in een dergelijk voorval op zoek gaat bij jezelf wat jij verkeerd hebt gedaan. En dat terwijl daar waarschijnlijk helemaal geen reële aanleiding voor is.

Misschien heeft je baas net een standje gekregen van de directeur of zijn koffie over zijn toetsenbord gegooid. Er kunnen 1001 redenen zijn, maar jij kiest er onbewust voor dat JIJ de oorzaak bent.

Het kan zijn dat je in de meeste gevallen waarin de ander niet aardig of vrolijk is richting jou, jij bij jezelf te rade gaat wat je verkeerd hebt gedaan. Als dat zo is dan is er sprake van een patroon, een patroon dat een enorme impact heeft op je leven. Zonder bewustwording kan dit jaren doorgaan.

tipTip; maak een gedachtevanger en noteer een maand lang elke dag je gedachten.

Als je dit meerdere keren per dag doet dan krijg je vanzelf inzicht in wat je zoal denkt. Is het vooral positief of met name negatief, zijn er repeterende gedachten? Met name negatieve gedachten die keer op keer terugkomen hebben een destructieve impact op je leven. Mooi als je daarvan bewust wordt, want pas dan kan je er wat aan doen.

Van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam

In alle gevallen waar nog geen bewustwording is ben je onbewust onbekwaam. Maar op het moment dat je wel bewust wordt van je gedachten, gedrag of patronen wil dat nog niet zeggen dat je er altijd naar kan handelen. Als je dat nog niet kan dan ben je niet langer onbewust onbekwaam, maar bewust onbekwaam.

Dat kan een hele vervelende periode zijn weet ik uit ervaring. Voor mij was het een periode vol zelfafwijzing. Ik bleef maar tegen mezelf zeggen; “ok, ik snap het … ik weet hoe het wel kan … pas het dan ook toe sukkel”. Ik was keihard voor mezelf en datzelfde zie ik ook vaak in coachtrajecten.

Bewustwording is een noodzakelijke stap in het proces

bewustwordingNu zie ik in dat die bewustwording een ontzettend belangrijke stap was voor persoonlijke groei. Zonder bewustwording had ik nooit kunnen groeien! Het is dus een noodzakelijk stap in het proces.

In plaats van jezelf af te wijzen voor iets wat je nog niet goed toepast kan je jezelf ook een schouderklop geven. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf; “wat goed van me dat ik er bewust van ben dat …, dat heb ik nodig om het straks anders te kunnen doen”.

Als je er op die manier mee omgaat dan wijs je jezelf niet af waardoor je zelfvertrouwen geen knauw krijgt. Sterker nog; als je inderdaad zegt; “wat goed van me dat ik er bewust van ben dat …, ”; dan heeft het zelfs een positieve uitwerking op je zelfvertrouwen.

Tip; ‘Vier’ het elke keer als je bewust bent van iets … wees trots op jezelf dat je het ziet!

Tip; Gun jezelf de tijd om te leren het in de praktijk toe te passen.

Ben jij bewust van je gedachten en patronen? Tof als je deze met ons wilt delen via ‘Jouw reactie’ onderaan dit artikel.

 

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach

 

 

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Wendy
Door

Wendy

op 22 February 2018

Dankjewel voor deze mooie verhelderende woorden. Het deel over hard zijn voor jezelf en je bewust zijn van en niet kunnen toepassen leidt soms tot grote frustratie in mezelf. Door het om te draaien en blij te zijn met je bewust zijn - stap draai je het van negatief naar positief. Dat had ik nodig! Dus... DANJEWEL! ❤

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 22 February 2018

Een hele herkenbare frustratie Wendy dus mooi dat je het nu kan draaien naar iets positiefs!

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies