arrow_drop_up arrow_drop_down
Bewust onbekwaam - Moeilijkste fase persoonlijke groei
27 oktober 2016 

Bewust onbekwaam - Moeilijkste fase persoonlijke groei

Voor iedereen die investeert in persoonlijke groei is de fase waarin je bewust onbekwaam bent een heel moeilijke periode. Je hebt je ingelezen, webinars of cursussen gevolgd of hebt misschien wel professionele hulp gezocht. En toch lukt het maar niet om het geleerde in de praktijk te brengen … om gek van te worden. Herkenbaar?

Van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam

Wat er gebeurd, is het volgende. Voordat je je begon te verdiepen in persoonlijke groei was je onbewust onbekwaam. Misschien wist je wel dat je bepaalde dingen niet handig deed, maar je had toen nog geen flauw benul wat je daaraan kon doen.

Omdat het niet fijn voelde zoals het was, ging je aan de slag. Je verslond magazines en boeken, volgde webinars en masterclasses of zocht zelfs professionele hulp. Je rugzak werd gevuld en zat propvol kennis en nieuwe inzichten. Je was niet langer onbewust onbekwaam. Mooi man! Of toch niet?

Al die kennis  en nieuwe inzichten betekenen niet dat je het ook direct kunt toepassen. In coachtrajecten zie ik vaak dat men enthousiast aan de gang gaat. Bijna euforisch. Maar bijna net zo vaak zie ik ook de terugval, het lukt niet het duurzaam toe te passen. Gefeliciteerd, je bent door naar de volgende fase. Je bent nu bewust onbekwaam.

Bewust onbekwaam … jakkes

In het geval je de  kennis en inzichten niet kunt toepassen in de praktijk, is het niet veel meer dan bagage die je elke dag met je meesleept. Op rationeel niveau is alles al geland, je weet hoe het werkt, maar het lukt je maar niet om het duurzaam toe te passen.

Dit is veruit de moeilijste fase als je investeert in persoonlijke groei. Het is de fase met de meeste zelfafwijzing. Het hoort erbij, je moet er doorheen. Een mooie dooddoener wellicht, maar het is niet anders.

Hoelang de bewust onbekwaam fase duurt, is niet te zeggen. Dit hangt voor een groot deel af van je zelfbeeld. Bij een diepgeworteld negatief zelfbeeld duurt het langer dan bij een positief zelfbeeld. In het eerste geval wordt het geleerde als het ware gesaboteerd door beperkende overtuigingen.

Bewust bekwaam

Om van bewust onbekwaam naar de bewust bekwaam te gaan, is het noodzakelijk om jezelf te accepteren zoals je bent. Als je het niet van jezelf toestaat dat je het nog niet kunt toepassen, is er sprake van zelfafwijzing. Die weerstand zorgt ervoor dat de situatie blijft zoals die, het is zeer waarschijnlijk dat het zelfs erger wordt.

Zelfafwijzing zorgt ervoor dat je groei stagneert

Dus ga aan de slag, stap uit je comfortzone en wees vooral zacht voor jezelf als het nog niet helemaal gaat zoals je wil. Grote kans dat je dan bewust bekwaam wordt … en dat voelt zooooo goed 🙂

En het is zelfs mogelijk om onbewust bekwaam te worden, in dat geval heb je het je zo eigen gemaakt dat je het niet eens meer beseft dat je het toepast. Dan zit het in ingebakken in je patronen.

In welke fase zit jij?

Wil jij graag van bewust onbekwaam naar bewust bekwaam? Neem dan een kijkje in de Stop Met Pleasen Community. Klik hier voor meer informatie.

 

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach

 

 

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Judith
Door

Judith

op 30 October 2016

volgens mij zit ik in een fase van groei en terugval, de terugval wordt veroorzaakt door aangeleerde patronen waarvoor ik vaak niet de puf heb die te doorbreken. Dit heeft mede te maken met inwonende kinderen die ik eigenlijk nog steeds net zo verzorg als toen ze klein waren terwijl veel verantwoording nu bij henzelf ligt. Ik pak nog steeds de vuile was op (ik noem maar wat)terwijl ik dit niet meer wil en dit ook niet noodzakelijk is. De strijd en de weerstand die ik ervaar bij het aan willen brengen en toe willen passen van veranderingen weerhoudt mij ervan dit door te zetten. dus ben me wel degelijk bewust .....een lastige...

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 30 October 2016

Baal je ervan dat je die veranderingen niet aanbrengt en toepast Judith of vind je het wel goed zo?

Judith
Door

Judith

op 30 October 2016

Daar baal ik enorm van Paul.

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 31 October 2016

Zoasl ik net nu begrijp, is het een vorm van zelfafwijzing dat je niet toepast wat je wilt. je gaat daarmee voorbij aan je eigen behoefte ... en dat om strijd en weerstand te voorkomen. Maar die strijd en weerstand is er toch al ... die zit alleen IN jou ... ik kan me niet anders voorstellen dat de kids dat links of rechtsom aan je merken. Klopt dat Judith?

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 30 October 2016

Een eigen voorbeeld over de kracht van mijn gedachten: Onbewust onbekwaam: voordat ik me verdiepte in persoonlijke groei had ik geen idee dat mijn gedachten zoveel invloed hadden op de kwaliteit van mijn leven. Bewust onbekwaam: toen ik er over had gelezen, wilde ik dat natuurlijk gelijk toepassen. Maar helaas ... ik merkte al snel dat dit in 99% van de gevallen niet lukte. Grrrr wat baalde ik daarvan en niet in de laatste plaats van mezelf. "Ik snap het toch ... die het dan gewoon sukkel" Bewust bekwaam: Tadaaaaa, na een tijdje lukte het me steeds vaker om als het ware van een afstandje naar mezelf te kijken. Naar mijn gedachten. Ik kon dan objectief kijken naar die gedachten en ze uit elkaar trekken ... scheiden in de feiten en de interpretaties. Wooow wat voelde dat goed! Ik was trots op mezelf dat het me steeds vaker lukte (en nee, echt niet in 100% van de gevallen :-) Onbewust bekwaam: ik sta er nu soms niet eens meer bij stil dat ik mijn gedachten onderzoek en daar vervolgens naar acteer. ik bevind me dus nu in de fase waarin ik in de transitie zit van bewust bekwaam naar onbewust bekwaam. Het uitzoomen en het op een afstandje naar mezelf kijken gaat steeds vaker vanzelf zonder dat ik dan denk; "woow Paul, dat doe je goed man" :-)

judith
Door

judith

op 30 October 2016

Dat doe je zeker goed!!!! Top!

Anita
Door

Anita

op 30 October 2016

Volgens mij zit ik in de bewustonbekame fase waarin het me de ene keer lukt en de andere keer niet en idd ben ik me er steeds meer van bewust dat ik mezelf zo nu en dan sabotteer en idd soms om gek van te worden. En dan weer wees nu es lief voor mezelf en dan weer zet nou door.... groeten Anita

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 31 October 2016

Er is een (onbewuste) reden voor dat je jezelf zo nu en dan saboteert Anita en/of dat het nog niet altijd lukt om inzichten toe te passen. Mocht je een vraag hebben, stel me die dan gerust ... kan via paul@pj8.nl

Trijntje
Door

Trijntje

op 30 October 2016

Hallo Paul, Ja, ik zit ook in de bewust onbekwame fase, met zo nu en dan, gelukkig , een bewust bekwaam onderdeel. En dat voelt inderdaad heel goed! Ik ben nog steeds heel blij met jou ondersteuning aan mij, vorig jaar. En ik wens jou én mij nog heel veel wijsheid toe. Wijsheid die we toe kunnen passen. Onbewust bekwaam. Dank je, en tot hopelijk snel weer eens tot ziens! Trijntje

Paul-Smeekes
Door

Paul-Smeekes

op 31 October 2016

Dank je Trijntje ... volgens mij heb je al heel veel wijsheid in je, daarom wens ik voor jou dat je al die wijsheid toe kunt passen. Tot snel !

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies