Behoeften boven water krijgen? - Deze tip werkt
arrow_drop_up arrow_drop_down
7 juni 2017 

Behoeften boven water krijgen? - Deze tip werkt

Behoeften, iedereen heeft ze. Maar helaas blijkt dat het lang niet altijd vanzelfsprekend is dat je weet wat jouw behoeften zijn. Als je je jarenlang afgestemd hebt op de ander kan het zijn dat je jezelf volledig bent kwijtgeraakt en niet meer weet waarnaar je verlangt. Vooral Pleasers ‘overkomt’ dit.

Wat zijn behoeften?

Behoeften zijn alle wensen die je in vervulling wil zien gaan. Het is datgene waarnaar je verlangt.

wat zijn mijn behoeften

Waarom weet ik niet waar ik behoefte aan heb?

Iedereen maakt gebruik van afweermechanismen., deze beschermen ons en helpen ons te dealen met de uitdagingen die we op ons pad tegenkomen. Pleasers maken vooral gebruik van de mechanismen Valse Hoop en Ontkenning van Behoeften (OvB). Met name de laatste zorgt ervoor dat je jezelf meer en meer kwijt raakt.

Ieder mens heeft behoeften, maar daar wordt lang niet altijd aan voldaan. Al in onze vroege jeugd krijgen we te maken met afwijzing. Zelfs als je de liefste ouders/opvoeders van de wereld hebt, komt afwijzing op jouw pad. Afwijzing kan ertoe leiden dat je jouw behoeften gaat ontkennen. Als je ze maar diep genoeg onder het tapijt stopt, zijn ze er niet meer en doet het ook geen pijn als er niet aan wordt voldaan.

De prijs die je betaalt na jarenlange zelfverloochening is dat je niet meer weet wat je wilt.

Hoe vind je jezelf terug?

Een goede manier om je verborgen behoeften weer boven water te krijgen is het beschrijven van jouw perfecte dag. Hierbij fantaseer of droom je er lekker op los, alles kan en alles mag. Er zijn geen beperkingen en geen consequenties, werkelijk alles is mogelijk.

Let op! Dit kan een confronterende oefening zijn. Kort geleden organiseerde ik de Stop Met Pleasen Challenge en dit was de opdracht voor de derde dag. Al snel bleek dat dit voor een flink aantal personen een heel moeilijke en confronterende opdracht was.

De doorzetters werden beloond. Met wat steun en aanmoediging vanuit de groep kregen de meesten het voor elkaar hun perfecte dag te beschrijven. En daarmee gaven ze zichzelf een groot cadeau. Verborgen behoeften kwamen onder het tapijt vandaan weer tevoorschijn.

Tip voor jouw perfecte dag

Vertrek bij het beschrijven van jouw perfecte dag niet vanuit jouw behoeften

Dus bedenk niet eerst wat je behoeften zijn en dat je dan begint met schrijven. De kans dat je vastloopt voordat er één letter is geschreven is groot, omdat je juist niet bij de behoeften komt … die liggen onder het tapijt weet je nog.

Begin met schrijven en zie vanzelf waar het heengaat. Pas als je klaar bent met verhaal bekijk je welke behoeften je daaruit kunt opmaken.

Voorbeelden

In het blog “De perfecte dag – hoe ziet die eruit voor jou?” vind je onderin bij de reactie tientallen voorbeelden. Deze kan je gebruiken om inspiratie op te doen. Schrijf wel jouw eigen verhaal, het gaat om jouw behoeften en niet om die van de ander.

Leuk als je jouw perfecte dag ook plaatst bij de reacties.

In het boek HELP! IK BEN EEN PLEASER staan nog veel meer concrete tips waarmee je aan de slag kunt om afscheid te nemen van je pleasegedrag zonder dat je daarbij de ander tekort doet. 

Ik wens je heel veel succes

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach

 

 

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, coach en oprichter van PJ8 Pleaser Coaching. Ruim 40 jaar lang ben ik een Pleaser geweest en weet daardoor als geen ander wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Inmiddels heb ik duizenden mensen geholpen via 1 op 1 coaching, de Stop Met Pleasen Community, lezingen, webinars, trainingen, workshops, blogs en/of coaching programma's. Daarnaast heb ik het boek HELP! IK BEN EEN PLEASER geschreven. Pleasers helpen zichzelf te helpen is mijn missie, daar word ik blij van! Iedereen kan leren zichzelf op de eerste plek te zetten!
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies