arrow_drop_up arrow_drop_down
Begrijp jezelf beter met Voice Dialogue
17 april 2016 

Begrijp jezelf beter met Voice Dialogue

Heb je wel eens dat je niet zoveel begrijpt van jezelf? Wellicht helpt dit artikel je om jezelf beter te leren kennen en begrijpen.

Iedereen heeft meerdere kanten in zich. Zo kan ik bijvoorbeeld heel serieus zijn, maar aan de andere kant hang ik net zo makkelijk de clown uit. Soms lijkt het heel tegenstrijdig; uit testen komt bijvoorbeeld dat ik heel sociaal ben en graag verbinding heb met anderen, maar ook dat ik heel individualistisch kan zijn.

In “help, word ik gek?” heb ik hier al eerder over geschreven. De verklaring van de meerdere kanten in mezelf heb ik gevonden in Voice Dialogue; De ‘psychologie van de ikken’. Ik heb meerdere ikken in mij die aan het stuur kunnen zitten.

Voice Dialogue theorie 

De psychologie van de ikken gaat er vanuit dat je persoonlijkheid is opgesplitst in sub-personen die elk hun eigen gedachten, wensen, gevoelens en herinneringen hebben. Ook een eigen uitstraling!

Voice Dialogue is een methode voor persoonlijke ontwikkeling waarbij het gaat om het ontdekken en begrijpen van je sub-persoonlijkheden. Het gaat dus om bewustwording! Je zoekt niet zo zeer naar wat fout is, maar naar wat er is. Elke ik wordt gerespecteerd en mag er zijn.

Je ontdekt welke sub-personen het in jou voor het zeggen hebben en waarom, wie zit er aan het stuur in de bus. Voice Dialogue geeft inzicht in vastgeroeste patronen en helpt die te doorbreken. Zoals ik al eerder aangaf vond ik hierin voor mezelf de verklaring voor de verschillende kanten in mij.

Normaal ben ik meer van de praktijk, maar om het duidelijker te maken volgt hieronder nog wat theorie over sub-personen.

Hoe ontstaan subpersonen?

Het innerlijke Kind

Allereerst is er het Innerlijke Kind; deze is gevoelig, open en afhankelijk van anderen. Het innerlijke kind blijft altijd bij je.

Primaire ikken

De ikken die er het beste voor zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt zijn de primaire ikken. Het zijn je bodyguards die je Innerlijke Kind beschermen tegen de buitenwereld. Ze zorgen dat je overleeft. Die ikken blijven altijd bij je.

Eén van de belangrijkste primaire ikken voor mij was de Pleaser. Die zorgde er voor dat ik voldoende liefde en aandacht kreeg.

Verstoten ikken

Dan zijn er nog de tegenovergestelde ikken, deze  zitten achter in de bus of zelfs in de kofferbak. Ook wel de verstoten ikken. Deze herken je vaak in een ander; bijvoorbeeld als je je aan iemand ergert of je ziet iets in een ander wat je juist meer zou willen hebben.

Toen ik nog een dikke Pleaser was en me vaak aanpaste op de omgeving, voelde ik me erg aangetrokken tot mensen die heel echt waren in mijn ogen. Die zeiden waar het op stond zonder er rekening mee te houden wat anderen daarvan vonden. “Wow, dat wil ik ook”, dacht ik toen … maar helaas bleef het bij denken.

Bewuste Ego

Bij Voice Dialogue is er nog een heel belangrijke; de manager van alle ikken. Hij luistert naar alle sub-personen en is bewust van wie er aan het woord is, bijvoorbeeld de Pleaser, Pusher of Relaxte.

Persoonlijke ontwikkeling bestaat niet uit het veranderen of wegsturen van je sub-personen die je minder waardeert, maar uit het ontwikkelen van je bewuste ego dat je verschillende sub-personen kan managen.

Voor mij is dit een heel belangrijke stap in mijn leven geweest. Ik ben me nu veel vaker bewust van mezelf, van mijn gedachten en gedrag. Ik kan als het ware van buitenaf inzoomen op wat ik denk en wat ik doe. Als mijn gedachten me ergens in meeslepen dan heb ik dit steeds vaker door en kan ik het kleiner maken of zelfs geheel stoppen. Dit komt, omdat mijn Bewuste Ego dan aan het stuur zit.

Wie zit er aan het stuur?

De reden dat je verschillend gedrag vertoont zit hem in het feit dat niet de hele tijd dezelfde sub-persoon achter het stuur stuur zit. Iedere sub-persoon heeft namelijk zijn eigen gedrag, gedachten etc.

Voorbeeld;

Als ik iets voor elkaar wil krijgen dan zit meestal mijn Pusher aan het stuur. Deze is daadkrachtig en behoorlijk ongeduldig. Op dat moment zit mijn Relaxte ergens ver achter in de bus. Mijn Pusher moet niks hebben van getreuzel en wil meters maken. Daar kan hij mijn Relaxte niet bij gebruiken.

Maar als ik bijvoorbeeld een weekend wegga met mijn vriendin dan zit mijn Relaxte juist aan het stuur. Die wil genieten van het moment samen en wil geen druk van tijd voelen of iets moeten. Op zo’n moment is de Pusher in mij naar achteren in de bus gestuurd en heeft mijn Relaxte het voor het zeggen.

Welke sub-personen zijn er?

Er is een lange lijst met sub-personen. Klik hier voor een overzicht met sub-personen en een limerick die ik over mezelf heb geschreven (let op; meerdere pagina’s).

Er is er één sub-persoon die ik nog specifiek wil benoemen.  Dit, omdat deze voor heel veel mensen een enorme negatieve impact heeft op het leven.

Innerlijke Criticus

De Innerlijke Criticus is een hele bijzondere. Hij staat altijd klaar met zijn kritiek op alles wat je doet of wil doen. Niets, maar dan ook niets is goed. Hieronder volgt een aantal voorbeelden van gedachten die bij de Innerlijke criticus vandaan komen;

  • Grrrrr … wat deed je dat weer onhandig
  • Pffff … er mag wel weer een kilootje af he
  • Zal je daar wel aan beginnen joh, dat lukt je toch niet
  • Zwakkeling, je hebt weer niet gesport

Je kan je voorstellen dat de Innerlijke Criticus een zeer negatieve impact op je leven heeft. Zeker als deze veel aan het stuur zit bij jou. Mooi om te beseffen dat dit slechts één van de vele sub-personen is met zijn eigen stem, gedachten en gevoelens. Als je leert om je bewuste ego vaker achter het stuur te krijgen dan heeft de Innerlijke Criticus steeds minder impact en verdwijnt een groot stuk van je zelfafwijzing.

Beschermende rol

Het is goed om te beseffen dat je primaire ikken bij alles wat ze doen het Innerlijke Kind willen beschermen. Het Innerlijke Kind is bang, verlegen, speels, intuïtief, koppig, spontaan, creatief, naïef, etc.

De Stoere zorgt er bijvoorbeeld voor dat het Innerlijke Kind niet meer bang is en de Pleaser dat iedereen je aardig vindt en niet wordt afgewezen. De perfectionist zorgt ervoor dat er goed werk wordt opgeleverd, zodat de kans op afwijzing kleiner wordt.

Het kan echter zijn dat deze beschermers een te grote rol krijgen. Als dat het geval is dan raakt het Innerlijke Kind op de achtergrond. Dat kan nadelen hebben; het Innerlijke Kind weet namelijk intuïtief wie wel en niet te vertrouwen is, voelt precies aan wat zich onder de oppervlakte afspeelt tussen mensen, het onderscheidt werkelijke liefde van gespeelde liefde, het waarschuwt je voor gevaar.

In mijn geval heeft de Pleaser in het verleden een (te) grote rol gehad. Ik paste me steeds aan waardoor bijvoorbeeld mijn intuïtie meer en meer op de achtergrond raakte.

Het klinkt misschien gek, maar zelfs de Innerlijke Criticus heeft goede intenties. Hij wil je beschermen voor de pijn als anderen je afwijzen, hij doet dat door jezelf alvast af te wijzen. Als een ander dat dan vervolgens ook doet dan komt dit iets minder hard aan, omdat je het zelf al ‘wist’.

Voorbeeld;

Als mijn Innerlijke Criticus zegt; “Paul probeer dat maar niet, want het lukt je toch niet” dan probeert hij me te beschermen tegen een mogelijke afgang. Aardig bedoelt, maar het beperkt enorm. In dat geval zet ik dus liever mijn Pusher achter het stuur 🙂

 

Als je meer wilt weten over Voice Dialogue en de sub-personen in jou dan kan ik je van harte “Ik (k)en mijn ikken” aanbevelen. Dit boek gaat dieper in op de belangrijkste sub-personen. Ook heb ik bij Instituut Orbis de cursus Voice Dialogue gevolgd. Voor mij was dit heel verhelderend.

Leuk als je hieronder via een reactie laat weten welke sub-personen jij in jezelf herkent.

Blije groet,

Paul Smeekes
PJ8 | Coach

Deze blog is gebaseerd op het boek; Ik (k) en mijn ikken

Auteurs; Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn

ISBN: 9789058715241

Uitgeverij: Thema

Publicatie: 2010

 

Over de schrijver
Hoi, ik ben Paul, in 2014 heb ik als coach PJ8 Pleaser Coaching opgericht. Sinds oktober 2019 zet Elma Langhenkel PJ8 voort.
Ria
Door

Ria

op 17 April 2016

Hallo Paul Het verhaal van de verschillende ikken herken ik zeker. Deze bewustwording is bij mij begonnen door het vrijwilligerswerk wat ik heb gedaan, en dan met name de cursus die er aan vooraf ging. Hier heb ik geleerd dat veel van mijn gevoelens en gedachten uit mijn verleden de persoon maken die ik nu ben. En heb onlangs iets gedaan wat niemand had verwacht waardoor ik mijn hele familie op de kop heb gezet. Weloverwogen heb ik deze beslissing genomen en de consequenties bij voorbaat al aanvaard. Het gaf een ontzettend dubbel gevoel omdat ik de pleaser in mij wel twee bussen naar achteren heb gesmeten en dichter bij mezelf kwam. En dee familie werd behoorlijk aan het denken gezet. Ik gooi de kont tegen de krib en het hele spul is van slag. Groet Ria

Paul
Door

Paul

op 17 April 2016

Dank voor je bericht Ria. Je hebt een moedige stap genomen, respect! Zit je Pleaser nog twee bussen achter je of zit hij soms weer in de bus? Daar ben ik nieuwsgierig naar. Veel succes, ik hoop voor je dat je stap ertoe bijdraagt dat je een gelukkig(er) mens wordt. Warme groet, Paul

Judith
Door

Judith

op 17 April 2016

het liefst smijt ik de pleaser ónder de bus en rij ik er met mijn relaxte ikke meerdere malen overheen ;-)

Paul
Door

Paul

op 17 April 2016

Dat klinkt niet als je relaxte ikke Judith. Het is je innerlijke criticus die de Pleaser niet goed vindt ... niet de relaxte ikke. De Pleaser heeft het goed met je voor, hij wil je beschermen tegen afwijzing en ervoor zorgen dat je liefde en erkenning krijgt. Ik kies ervoor mijn Pleaser te bedanken voor alles wat hij voor mij heeft gedaan. Daar zitten ook hele mooie dingen bij. Dus hij is hartstikke welkom. Het mooiste is als je al je ikken kunt omarmen en met je bewuste ikke kan 'sturen' welke ik je aan het stuur zet. Succes Judith, take care

liesbeth
Door

liesbeth

op 17 April 2016

Zoooooo herkenbaar maar op het moment maken de verschillende ikken er een zooitje van : ik ben dus op zoek naar BALANS ! Die zal er komen maar heeft nog wel enige tijd nodig. gr. liesbeth

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies